Ingridos Šimonytės vadovaujamą Vyriausybę suformavo centro dešinės politinės jėgos: Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai, Liberalų sąjūdis ir Laisvės partija.

Paskirtoji premjerė sako, kad jos Vyriausybė nedarys revoliucijų, o sieks diskusijomis ir žiniomis grįstų sprendimų. Ji žadėjo, kad kadencijos pradžioje inicijuos nacionalinį susitarimą dėl švietimo.

Naujoji valdžia žada modernizuoti ekonomiką, socialinę atskirtį ketinama mažinti gerinant socialinių paslaugų prieinamumą, didesnį dėmesį skirti vienišiems pensininkams ir vienišoms motinoms.

Vos gavusi įgaliojimus premjerė taip pat žada nedelsdama sukviesti ekspertus tartis dėl griežtesnių karantino priemonių suvaldyti koronaviruso pandemijos plitimą.

Kadenciją baigiantis premjeras Saulius Skvernelis sako, kad Vyriausybės programoje trūksta ambicijos, o kai kurios nuostatos perkeltos iš jo Vyriausybės darbų sąrašo.

Opoziciniai socialdemokratai teigia, kad programoje apstu nutylėjimų, pradedant mokesčių sistema ir baigiant sveikatos priežiūros sektoriumi.

Vyriausybė išskirtinė tuo, kad ji bus beveik subalansuota lyčių požiūriu – iš penkiolikos narių bus aštuoni vyrai ir septynios moterys. Kadenciją baigiančioje Vyriausybėje dirbo tik viena moteris.

Vilniuje veikiančio Europos lyčių lygybės instituto direktorė Carlien Scheele sako, kad Lietuva tampa pavyzdžiu ir kitoms šalims.

„Šiandien Lietuvos Vyriausybė tampa lyčių atžvilgiu vienu labiausiai subalansuotų kabinetų Europos Sąjungoje. Ši transformacija rodo, kad lyčių lygybė ne visuomet turi judėti mažais žingsneliais. Moterų dalis Lietuvos Vyriausybėje, buvusi viena mažiausių, tapo viena didžiausių“, – sakė ji.

„Kadangi moterų, užimančių postus Vyriausybėje, dalis ES šalyse labai skiriasi, tikiuosi, kad kitos šalys ateinančiais metais seks Lietuvos pavyzdžiu ir kad priemonės galiausiai bus vienodai naudingos tiek moterims, tiek vyrams“, – teigė C. Scheele.