Tokius planus palaiko ir Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Mindaugas Stankūnas, kurio teigimu, maksimalus šeimų bendravimo apribojimas gali padėti pasiekti ženkliai geresnius koronaviruso statistikos rodiklius. Apie tai M. Stankūnas ir L. Slušnys šiandien kalbėjo „Žinių radijuje“.

„Kad situacija yra visiškai nekontroliuojama, taip sakyti nebūtų galima, bet kad tos kontrolės likę tikrai nedaug, tai galima sakyti. (...) Mes labai aiškiai netgi nežinome, kokia yra tikroji epidemiologinė situacija“, – konstatavo M. Stankūnas.

Žada, kad valdantieji griežtas karantino priemones priims netrukus: reikėtų ruoštis judėjimo ribojimams

Savo ruožtu L. Slušnys patikino, kad valdantieji jau kuris laikas turi pandemijos valdymo planą, tačiau jo neviešina, kad gyventojai nepradėtų skubėti burtis, judėti tarp miestų ar susitikinėti. Vis dėlto jis patikino, kad bus priimtos griežtos priemonės.

„Ko gero, bus imtasi pačių griežčiausių priemonių. Virusas šiaip nėra kontroliuojamas elementas, bet kad kontroliuoti ir susikontroliuoti gali žmonės – tai faktas. Kadangi savidrausmė, tas noras migruoti ir važinėti po parduotuves neišnyksta, tai panašu, kad bus imamasi griežčiausių priemonių. Turbūt praktiškai bus uždrausti judėjimai tarp miestų, uždrausta daug kas“, – pripažino L. Slušnys.

Jo teigimu, situacija ligoninėse blogėja taip, kad joms gali tekti pradėti rūšiuoti pacientus – kam suteikti pagalba.

„Šito išvengiant mes privalėsime (įvesti griežtus draudimus – aut.p.)“, – paaiškino Seimo Sveikatos reikalų komiteto narys.

Laidos vedėjui paklausus, kada gali būti priimti minėti ribojimai, L. Slušnys atsakė, kad tai bus padaryta greitai, pasitarus su ekspertais ir priemonės, pasak jo, įsigaliotų ne po savaitės, o greičiau.

„Nenorime netgi labai sakyti, nes tas principas, kurį taikė laikinoji valdžia, kai pasakydavo, kad už dešimt dienų kažką darysime, tai iš esmės sukeldavo didesnį šurmulį, sutrikdydavo ir padidindavo judėjimą, nes staiga visi puola į parduotuves ar dar kažkur“, – kalbėjo parlamentaras.

L. Slušnio tvirtinimu, koronavirusu sergančiais ligoniais pildosi ne tik tam skirtos ligoninių lovos, tačiau naudojamos ir planinių operacijų, rezervinės lovos.

Profesorius pritaria griežtam karantinui:situacija primena gaisrą

Tai, kad būtina priimti griežtesnius karantino reguliavimus, pritarė ir LSMU profesorius M. Stankūnas.

„Mes dabar esame tokioje situacijoje, kai tai primena gaisrą. Mums reikia tą gaisrą bandyti užgesinti, o ne kalbėti ir aiškinti, kodėl degtukai yra pavojingi ir jų reikėtų vengti“, – pabrėžė ekspertas.

Mindaugas Stankūnas

„Jeigu kalbame su palyginimu apie gaisro gesinimą, čia nėra švirkšto klausimas. Čia jau reikia kelti malūnsparnius ir iš viršaus pilti dideliais maišais vandenį“, – M. Stankūnui antrino L. Slušnys.

Pasak profesoriaus, dabar jau reikia įvesti sunkias, galbūt dalį visuomenės liūdinančias, tačiau būtinas priemones – visiškai uždaryti ugdymo įstaigas, absoliučiai apriboti mobilumą bei judėjimą ir šeimų ūkių bendravimą.

„Ką ir prezidento ekspertų taryba minėjo – palikti tik vieno namų ūkio bendravimą. (…) Jeigu bus kreipiamasi į ekspertus, tai tikrai patarsime. Mes galime pasakyti iš ekspertų pusės – daugiausia virusas plinta artimoje aplinkoje mažų susitikimų metu. Žmonės nesilaiko atstumo, yra atsipalaidavę ir tam virusui plisti yra sudarytos puikios sąlygos“, – akcentavo M. Stankūnas.

Galiausiai jis papasakojo apie mokslininkų studijas, kurios parodo, kad namų ūkių bendravimo griežtas ribojimas yra vienas iš efektyviausių būdu kovoje su pandemija.

„Jei mes tikrai užsidarome ir tai vyksta tvarkingai, mes galbūt galime tarp Kalėdų ir Naujųjų metų jau matyti tvarų viruso skaičiaus mažėjimą, bet viskas priklauso nuo žmonių, nuo jų elgsenos“, – pridūrė LSMU profesorius.