„Nėra daug tokių jaunų, bet šiaip pacientų amžius darosi vis įvairesnis. Jeigu pavasarį absoliuti dauguma būdavo garbaus amžiaus žmonės, tai dabar amžiaus grupių turime įvairesnių. Turime 30-40 metų amžiaus žmones, turime ir po 4-5 vaikus nuolat“, – sako atstovas.

Anot jo, šiuo metu klinikose didžiausia problema yra personalas. O pasiteiravus, kokia situacija yra su lovų skaičiumi, bei ar gali būti, kad kitą savaitę jų gali pritrūkti, pašnekovas tikino, kad viskas priklausys nuo situacijos.

„Viskas priklausys nuo situacijos, kaip ir kiek daugės pacientų. Kol kas jų nemažėja. Būdamas optimistu, deja, negaliu nieko raminančio pasakyti, nes ši situacija kelia nerimą. Nuo kitos savaitės turime didinti trisdešimčia lovų skaičių, ir tai jau tenka daryti kitų skyrių sąskaita. Mes centre, vidaus ligų skyriai, kurie buvo laikinai sustabdyti dėl to, kad daug personalo buvo saviizoliacijoje, jau kitą savaitę jie turėtų grįžti, bet jie grįš jau ne į tą skyrių, bet į Josvainių gatvę, kur gydomi koronavirusu sergantys žmonės. Jau turėsime pustrečio šimto ligonių lovų, dar plius kelios dešimtys yra kituose padaliniuose, kurie gydomi dėl kitų ligų“, – sako atstovas.

Tokių perversmų gydytojai net nepamena

Tiesa, vis dar yra žmonių, kurie galvoja, kad koronavirususas nėra pavojingas, ar bent jau mažiau pavojingas nei gripo epidemija. Pašnekovas laidoje pabrėžė, kad koronaviruso su gripu net negalime lyginti.

„Aš jau daugiau nei penkerius metus dirbu šioje ligoninėje ir ten tokiu metu, kai prasideda peršalimo ligos ir gripo epidemija, ir paties gripo piko metu būdavo keturiasdešimt ligonių.

Gydytojai sakydavo, kad tai jau daug pacientų, didelis krūvis, sunkiai dirbame, tačiau tie ligoniai būdavo ir lengvesni, jiems nereikėdavo deguonies kaukių, nebūdavo reikalinga tokia intensyvi priežiūra. Dabar tame infekcinių ligų skyriuje yra šimtas dvidešimt ligonių, jie ten jau nebetelpa, todėl plėtėme kardiologijos ir kitų terapinių padalinių sąskaita greta esančiuose korpusuose.

Nuo kitos savaitės greičiausiai užsipildys ir tos 230. Tiek daug sunkių ligonių per visą ligoninės istoriją kelių dešimčių metų tikrai nebuvo. Su gripu net negalime lyginti. Tokių perversmų gyvenime niekas iš gydytojų vyresnės kartų nėra matę“, – tikina pašnekovas.

Paklausus, ar užtenka medikų kovojant su koronavirusu, pašnekovas pabrėžė, kad kiekvienas medikas, atsidūręs saviizoliacijoje, yra labai blogas signalas. Šiuo metu, anot atstovo, performuojami skyriai, darbuotojai, tačiau pajėgų nėra labai daug.

„Šios dienos duomenimis, serga 223. Per šią savaitę jų padaugėjo maždaug penkiasdešimčia. Žinoma, kiekvienas susirgimas, kiekvieno mediko atsidūrimas saviizoliacijoje yra labai skaudus, nes reikia nuolat pergalvoti poilsio ir darbo grafikus, nes ligoninė dirba kiaurą parą. Situacija yra labai sudėtinga, jau nuo rudens pradžios. Ta situacija ne lengvėja, o sudėtingėja“, – sako klinikų atstovas.

Pasiteiravus, ar yra pakankamai šaldytuvų mirusiems žmonėms, pašnekovas tikino, kad situacijai buvo pasiruošta.

„Mes jau rudenį numatėme tokią situaciją. Nusipirkome papildomą šaldytuvą, jis didelės talpos, dar turime daug rezervo. Bėdos nėra, kur dėti. Šiaip morge mums užtekdavo šešių vietų patalpos. Tai būtų dabar tikrai neužtekę jos, nes dabar vidutiniškai apie dešimt kūnų susidaro. Kaip jūs ir sakote, ne visada kitą dieną yra atsiimami, užtrunka atsiėmimas, bet yra susikaupimų, bet nėra dramatiška, nes pasiruošėme“, – tikino pašnekovas.

Statistikos departamento ketvirtadienio duomenimis, nuo koronaviruso Lietuvoje iš viso mirė 735 žmonės, dėl kitų priežasčių mirė 365 užsikrėtusieji.

Nuo pandemijos pradžios COVID-19 šalyje užsikrėtė 83 tūkst. 883 asmenys, 47 tūkst. 810 – tebeserga, 34 tūkst. 975 – pasveiko.