Kartu laikinasis ministras tvirtina, kad tam tikra karantino taisyklių kontrolė yra vykdoma ir dabar.

„Nėra taip, kad tik į žmonių sąžinę yra apeliuojama. Mes kiekvieną pirmadienį išklausome policijos suvestinę – tikrai nemažai yra atliekama tiek prekybos vietų, tiek savivaldybėse patikrinimų. Tas pajėgas pavasarį mes matėme per Velykas, kai buvo budima prie miestų įvažiavimų bei išvažiavimų, bet tada jų labai didelių ir reikėjo“, – ketvirtadienį Seime sakė A. Veryga.

Jis atkreipė dėmesį, kad Šaulių rinktinė patruliuoja prie kalėdinės miesto eglutės Vilniuje, tą patį daryti planuoja, pasak A. Verygos, ir šauliai Kaune. Vis dėlto, laikosi nuomonės laikinasis ministras, šventiniu laikotarpiu itin griežta pareigūnų kontrolė neatrodytų gerai, nes žmonės ir patys turi būti atsakingi.

„Kalėdiniu laikotarpiu visus apstatyti uniformuotais žmonėmis – nežinau, man tai kažkaip nemaloniai atrodo. Man atrodo, kad mes pavasarį buvę tikrai vieningi ir būręsi į visokias savanoriškas iniciatyvas, vežioję seneliams maistą ir vaistus – kas čia su mumis pasidarė rudenį? Nežinau“, – stebėjosi A. Veryga.

Vis dėlto jis pabrėžė, kad „joks pareigūnas neišgąsdins“ dabar gyventojų, kurie elgiasi neatsakingai ir nesilaiko karantino ribojimų.

„Atrodo, kad mes susinaikinti norėtume“, – apibendrino laikinasis ministras.

Verslininkų ieškinį teismui pavadino „šizofreniška situacija“

Paklaustas, kaip reaguoja į faktą, kad teismą pasiekė pirmas verslininkų ieškinys dėl pirmojo karantino metu taikytų suvaržymų, A. Veryga situaciją pavadino „šizofreniška“.

„Kaip čia dabar pavadinti teisingiau ta situaciją... Aš ją gal pavadinsiu psichiatriškai – ji yra šizofreniška. Iš vienos pusės yra sakoma, kodėl mes nesiimame priemonių, o iš kitos pusės yra teismai. Iš vienos pusės yra reikalaujama greitai ką nors nupirkti, o po kelių savaičių pakviečiama į STT, FNTT ir taip toliau“, – stebėjosi laikinasis ministras.

Jo teigimu, tokie ieškiniai teismams „kelia siaubą“, nes teisininkams tenka vien tik rašyti pasiaiškinimus.

„Aš kitaip, nei šizofrenija, to negaliu pavadinti. Taip, visi yra susidraskę, pasidalinę į kažkokia dvi priešingas stovyklas. (...) Aš manau, kad dabartiniam kontekste (dėl sprendimų antrojo karantino metu – aut.p.) vargu, ar tokie ieškiniai atsiras, matant, kas aplink darosi. Bet šiaip man jie kelia siaubą“, – pripažino A. Veryga.

Laikinasis ministras taip pat teigė, jog teisininkams tenka atsakyti į ieškinius ne tik į verslininkų, bet ir politikų ieškinius.

„Priminsiu, kad toks Seimo narys Puteikis yra berods 38 mano, kaip operacijų vadovo sprendimus padavęs teismui. Teismas priėmė juos nagrinėti. Tai teisininkai daugiau nieko ir neveikia, kaip tik tai rašė kiekvienam sprendimui paaiškinimą – kokiomis aplinkybėmis, dėl ko, kuo vadovaujantis“, – apmaudo neslėpė A. Veryga.

Delfi primena, kad ketvirtadienį Vilniaus apygardos administracinis teismas atvertė „Aukštaitijos implantologijos klinikos“ skundą dėl karantino metu įvestų draudimų teikti paslaugas. Teismas šalių paprašė pateikti papildomus dokumentus.

„Aukštaitijos implantologijos klinikos“ turės pateikti papildomus dokumentus, ar darbuotojai, kuriems buvo mokamas darbo užmokestis, buvo prastovose, kadangi skunde to nenurodyta ir, ar įmonė pasinaudojo parama įmonėms nukentėjusioms nuo COVID-19“, – po pirmojo rašytinio posėdžio BNS informavo teismo atstovas Audris Kutrevičius. Atsakove šioje byloje patraukta Sveikatos apsaugos ministerija taip pat įpareigota pateikti papildomą informaciją.

Nausėda ragina žmones savanoriškai laikytis griežtesnių ribojimų, nei įvedė Vyriausybė

Prezidentas Gitanas Nausėda sako, kad kadenciją baigiančios Vyriausybės įvesti nauji suvaržymai stabdant koronavirusą yra nepakankami ir ragina žmones savanoriškai laikytis griežtesnių taisyklių.

Su Europos valstybių vadovais Briuselyje trečiadienį dėl COVID-19 situacijos valdymo susitinkantis G. Nausėda žurnalistams teigė jau savaitės pradžioje įspėjęs, jog Vyriausybė turėtų vadovautis sveikatos ekspertų ir mokslininkų rekomendacijomis ir „ypatingai sumažinti kontaktų skaičių tarp šeimų“.

„Tai yra ypatingai svarbu pasiekti, nes jeigu mes pasiektumėme persilaužimą per artimiausias savaites, Kalėdas galėtumėme sutikti bent šiek tiek ramesni. Deja, ne visos tos priemonės buvo įgyvendintos, kai kurios iš jų buvo ignoruotos. Todėl aš kreipiuosi, mielieji žmonės, į jus: jūs galite laikytis savanoriškai tų priemonių, kurios nebuvo įgyvendintos, apribodami savo kontaktų tarp šeimų skaičių“, – sakė jis.

Pasak prezidento, paprastai mes Kalėdoms dovanojame dovanas artimiesiems, tačiau šįkart galime padovanoti dovaną ir nepažįstamiems žmonėms.

„Ir ta dovana yra sveikata, o gal net ir gyvybė. Todėl aš dar kartą prašau – susitelkime, kaip visada sunkiais mūsų istorijos laikais mes tą darydavome ir viskas bus gerai“, – sakė jis.

Prezidentas taip pat tvirtina, kad Sauliaus Skvernelio Vyriausybei nepavyko sklandžiai perduoti visų atsakomybių naujajai Lietuvos valdžiai.

„Deja, aukštos politinės kultūros šalyse tokio perdavimo sklandumas būtų buvęs didesnis. Tai neatsitiko Lietuvoje ir matome tam tikrų visiškai nereikalingų pasistumdymų tarpduryje“, – sakė jis.

Pastarosiomis dienomis naujų diagnozuotų užsikrėtimų koronavirusu skaičius perkopė 3 tūkstančius, dvi pastarąsias paras mirė po daugiau nei 30 žmonių. Sekmadienį Prezidentūroje vykęs ekspertų tarybos susirinkimas pasiūlė griežtinti karantino sąlygas. Ministrų kabinetas pirmadienį ėmėsi sugriežtinimų, tačiau prezidentas Gitanas Nausėda sakė, kad jie – nepakankami.

Vyriausybės sprendimu nuo trečiadienio draudžiama susitikti daugiau nei dviem šeimoms ar namų ūkiams, vyresniųjų klasių mokiniai perėjo prie visiško nuotolinio ugdymo, prekybos centruose reikalaujama griežčiau riboti pirkėjų srautus ir t. t.