Delfi laidoje „Pokalbis su Daiva Žeimyte–Biliene“ A. Kubilius įvertino ir ministrų tvirtinimo procedūrą, išvardijo prezidento Gitano Nausėdos padarytas klaidas.

Ko imtis valdant koronaviruso pandemiją?

Nueinanti Vyriausybė iki pat šių metų pabaigos šalyje įvestą karantiną sugriežtino. Tačiau to, anot paskirtosios premjerės, nepakanka. A. Kubilius teigė, kad nueinanti valdžia praleido progą suvaldyti antrąją koronaviruso bangą.

„Mano pirmas sprendimas būtų susikviesti ekspertų tarybą. (…) Faktas tas, kad laikas, kada buvo galima lengvesnėmis priemonės suvaldyti pandemiją yra prarastas, praleistas. Dabar ta banga yra užplūdusi Lietuvą ir labai paprastų sprendimų nėra“, – situaciją vertino politikas.

Jis pripažino, kad karantiną reikia griežtinti. Nesibaiminti laidos pašnekovas ragino ir jau ilgą laiką aptarinėjamos komendanto valandos įvedimo.

„Matyt, jog teks karantiną ženkliai griežtinti. Bent jau panašiai prieš kelis mėnesius tai buvo padaryta Belgijoje. Nereikia baimintis, (...) gąsdintis tos pačios komendanto valandos. Gal ji ir kitaip vadinasi kitose šalyse, bet tame pačiame Briuselyje ji galioja jau keletą mėnesių, naktimis linksmintis draudžiama, negalima“, – kalbėjo A. Kubilius.

Delfi primena, kad komendanto valandą Lietuvoje gali būti paskelbta tik įvedus nepaprastąją padėtį. O tai gali padaryti Seimas.

Kaip dar vieną galimą pandemijos suvaldymo variantą, Tėvynės sąjungos atstovas pateikė Slovakijos taikytą strategiją.

„Yra pavyzdžių toje pačioje Slovakijoje, kai per vieną savaitgalį buvo ištirti visi gyventojai, per dvi dienas. Medikai ir ekspertai sužinojo, kokia yra reali situacija visoje šalyje ir galėjo toliau imtis valdyti visą situaciją efektyviau“, – teigė jis.

A. Kubilius laidoje sakė, kad situacija jau yra tokia, kai reikia efektyvių sprendimų, kad ir skaudžių.

„Ir nereikėtų vengti rinktis tokius sprendimus, kurie būtų efektyvūs, nepaisant to, kad ateina Kalėdos. Bet mes jau su savo noru švęsti per rinkimus, krepšinio pilnomis salėmis, tai esame „prisižaidę“, – laidoje „Pokalbis su Daiva Žeimyte–Biliene“ tikino A. Kubilius.

Šimonytės vietoje būti nenorėtų

A. Kubilius dažniausiai prisimenamas dėl premjero pareigų 2008–2012 metų krizės laikotarpiu. I. Šimonytės darbo startas taip pat nebus lengvas.

Laidoje pasiteiravus, ar jis norėtų būti premjerės vietoje, A. Kubilius teigė, kad jį tenkina vieta, kurioje yra dabar.

„Ne, ačiū, man patinka ta vieta, kur aš dabar esu, tikrai nesvajoju tokių dalykų. Aš vis juokaudavau, kad mano patirtis būti premjeru turėjo tokį atspalvį. Džiaugiuosi, kad vietoje manęs yra I. Šimonytė“, – laidoje sakė A. Kubilius.

„I. Šimonytei tenka nelengva našta. Bet manau, kad Lietuvai pasisekė, kartoju, jog tokiu nelengvu metu turime jos vadovaujamą Vyriausybę“, – savo poziciją dėstė politikas.

Kritikuotas buvo ir Prezidentūroje įvykęs kandidatų į ministrus patikros procesas. Jis vyko dviem lygiais – visų pirma kandidatai susitiko su G. Nausėdos patarėjais, tik tada su pačiu prezidentu.

Ingrida Šimonytė, Gitanas Nausėda

A. Kubilius laidoje drąsiai teigė, kad I. Šimonytė sutikusi pakeisti du šalies vadovui neįtikusius kandidatus į ministrus, šalį išgelbėjo nuo didelės krizės.

„Man atrodo, kad prezidentas klaidingai pasidavė viešai opinijai, kad po Seimo rinkimų prezidentas turi būtinai išbrokuoti bent porą kandidatų. Tai, deja, prezidentas G. Nausėda gana lengvai šiuo keliu pradėjo eiti. Po to, matyt, susidūrė su įvairiomis problemomis, kurios atvedė iki tokios krizinės situacijos, kai prezidentui nebuvo lengva atrasti, kuriuos kandidatus išbraukti, pasirinko dvi aukas, neturėdamas labai aiškių argumentų“, – pastebėjo A. Kubilius.

Delfi primena, kad G. Nausėda premjerei I. Šimonyte pavedė ieškoti dviejų naujų kandidatų: į Susisiekimo ir Žemės ūkio ministerijų vadovus. Prezidentūros filtro į susisiekimo ministrus nepraėjo Laisvės partijos deleguotas kandidatas Kasparas Adomaitis, į žemės ūkio – Dalia Miniataitė, kurią pasiūlė Tėvynės sąjunga.

Šimonytė išgelbėjo prezidentą Nausėdą

Politiko nuomone, I. Šimonytė ir prezidentą išgelbėjo nuo krizinės situacijos.

„I. Šimonytė šioje vietoje pasielgė valstybiškai, išgelbėdama Lietuvą ir patį prezidentą iš krizės. Čia yra Lietuvos problema, kad prezidentai save lygina ne su Europos vadovais, o su buvusiais prezidentais Lietuvoje. Ir pakliūna į visiškai klaidingą sampratą, kaip prezidentai turi elgtis“, – laidoje savo nuomonę dėstė A. Kubilius.

Aiškindamas savo teiginius, laidos pašnekovas pabrėžė, jog daugelyje ES šalių Konstitucijose yra nurodoma prezidento pareiga tvirtinti premjero pateiktą Vyriausybės sudėtį.

„Bet nei vienoje ES valstybėje nėra taip, kad prezidentei egzaminuotų premjero pateiktus kandidatus, ieškotų būdų, kaip kelis išbrokuoti. Ir mums reikia atsakyti į paprastą klausimą – kodėl kitose ES šalyse prezidentai elgiasi kitaip nei Lietuvoje“ – klausimą kėlė politikas.

Bandydamas pats atsakyti į klausimą, A. Kubilius teigė, jog kitos šalys tiesiog turi ilgesnę demokratinę tradiciją ir žino iš patirties, kaip prezidentai gali sukelti tokias krizes.

Ingrida Šimonytė

„O nuo ko išgelbėjo? Tai tik galiu priminti, kad jei premjerė būtų nesutikusi su prezidento neargumentuota kritika ir reikalavimu išbraukti du kandidatus, oprezidentas paskutinę dieną būtų nepasirašęs po sąrašu, taip būtų sukelta tam tikra politinė ar Konstitucinė krizė.

Ir I. Šimonytė tada būtų turėjusi pasakyti, kad jai nepavyko suformuoti kabineto, kuriam pritarė prezidentas. Prezidentas būtų turėjęs ieškoti naujo kandidato į premjerus ir burti gal net naują koaliciją. O jau gruodžio 23 dieną pagal šių metų rugpjūčio mėnesį priimtą nutarimą S. Skvernelio Vyriausybės įgaliojimai tiesiog būtų pasibaigę“, – vieną iš galimų scenarijų vardijo A. Kubilius.

Tada, anot pašnekovo, būtų susiklosčiusi situacija, kai šalis būtų be Vyriausybės.

Gitanas Nausėda

„Šalia pandeminės ir ekonominės krizės Lietuva turėjo galimybę atsidurti labai gilioje krizėje, kuri būtų kilusi tik iš to, kad prezidentas neteisingai supranta savo įgaliojimus, kuriuos jis turi“.

A. Kubilius kalbėjo, kad I. Šimonytė nusprendė nesiginčyti su prezidentu ir prisiėmė aukštesnės politikos standartą.

„Ir tokiu būdu padėjo išlipti Lietuvai ir prezidentui iš krizės, kuri galėjo būti žymiai gilesnė“, – svarstė A. Kubilius.

Prognozuoja atsigavimo ženklus

EP narys A. Kubilius teigiamai įvertino pateiktą I. Šimonytės Vyriausybės programą. Jo teigimu, nuo buvusių Vyriausybių ši skirsis atvirumu ir konsultacijomis.

„(Programa, aut. p.) leidžia tikėtis, kad mūsų visų gyvenimas, ne tik per artimiausius keturis metus, bet ir per gerą dešimtmetį, turės aiškią kryptį tam, ką aš vadinčiau europietišku gyvenimu“, – kalbėjo A. Kubilius.

Pašnekovas pasakojo pasitikintis I. Šimonytės sugebėjimais ir Vyriausybės programoje išvardintais pažadais, kad ir atlyginimų kėlimų mokytojams.

„Aš tikiu I. Šimonytės išmintimi, pats tikrai neskaičiavau. (…) Žinodamas I. Šimonytės ne tik gebėjimą skaičiuoti, bet ir sąžiningumą ir padorumą, tikiu, kad šitam įsipareigojimui bus ieškom a lėšų ir jų bus rasta“, – apie užsibrėžtą tikslą didinti mokytojų algas kalbėjo buvęs premjeras A. Kubilius.

Andrius Kubilius

Pašnekovas laidoje sakė besitikintis, kad pandemija nesitęs visus ketverius šios Vyriausybės valdymo metus.

„Situacija nėra lengva, palikimas irgi nėra lengvas. Nenoriu kaltinti buvusios Vyriausybės, bet taip jau susiklostė situacija, jog pandemijos antroji banga yra prasčiau valdoma nei toje pačioje lėtoje ir biurokratiškoje Belgijoje. (…) Bet biudžeto reikaluose matau tas skyles, kurias minėjau jau ir prieš rinkimus.

Turbūt nepavyks mažinti deficito taip drąsiai, kaip nupaišė nueinanti Vyriausybė. (…) Manau, kad matysime atsigavimo požymius, stiprėjančią ekonomiką ir turėsime galimybių ieškoti lėšų toms išlaidoms, kurios dabar yra įvardintos kaip prioritetinės“, – laidoje „Pokalbis su Daiva Žeimyte–Biliene“ sakė A. Kubilius.

Politikas džiaugėsi, jog ES šios krizės akivaizdoje elgiasi visai kitaip nei 2008–2012 metų ekonominės krizės metu.

„Nėra problema pasiskolinti pinigų. O kaip atrodys Europos ir pasaulio ekonomika, pasibaigus antrai bangai, tai mes pamatysime. Akivaizdžiai matome, kad kol kas prognozuoti net ir geriausiems ekspertams nelabai sekasi. (…) Viskam turi būti pasiruošta. Manau, jog Lietuvai pasisekė, kad tokiomis aplinkybėmis Lietuvai vadovauti imasi I. Šimonytė“, – laidoje kalbėjo politikas.