„Teks truputį keisti poziciją dėl to, kas vyksta šiandien. Reikės keisti žinutes ir europinėms institucijoms“, – po komiteto posėdžio, kur svarstyta situacija dėl Astravo AE, BNS teigė Laurynas Kasčiūnas.

„Bus rimtas darbas techniniame bei diplomatiniame lygmenyje ir Europos Komisijoje, ir su strateginiais regiono partneriais“, – pridūrė jis.

Pasak Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininko, suinteresuotų žmonių, kad Astravo elektra toliau tekėtų į Baltijos šalis, yra ir Latvijoje bei Estijoje.

„Yra įvairių veikėjų, išorinių labiau. Išorinių ne tiek trečiosiose šalyse, o ir partnerių valstybėse, kurios suinteresuotos, kad ta Astravo blokada nevyktų sklandžiai“, – sakė parlamentaras.

Jis kartojo, kad baltarusiška elektra patenka į Lietuvą ir ja prekiaujama Baltijos šalių rinkoje, todėl komitete diskutuota, ko imtis, kad Astravo elektra netekėtų į Lietuvą: „Tų žingsnių ir dalykų, kuriuos reikia padaryti, yra daug ir įvairių – ir čia Lietuvoje, ir santykiuose su kaimyninėmis šalimis.“

Anot jo, baltarusiškos elektros kol kas patenka nedaug, nes Astravo AE „neįsivažiavusi“, tačiau jos srautas augs ateityje, todėl „dar turime laiko aiškiai užkardyti šį procesą“.

Naujoji Vyriausybė ketina siekti absoliučios Astravo AE elektros blokados ir žada laikytis nuostatos, kad jėgainė negali veikti, nes yra nesaugi, o Lietuva nepirks elektros iš Baltarusijos. Toks siekis numatytas naujos Vyriausybės programoje, kurią Seimas tvirtins penktadienį.