Savo ruožtu S. Skvernelis pareiškė, kad prasidėjo politiniai pasisakymai, o jokių konkrečių papildomų pasiūlymų dėl karantino griežtinimo sulaukta nebuvo.

Paklausta, kodėl šiandien į S. Skvernelį kreipėsi laišku, I. Šimonytė Seime sakė: „Todėl, kad išties šios dienos statistika yra, nežinau kokį mandagų žodį pasirinkti, gąsdinanti. Nors ji gąsdinanti buvo ir iki tol.“

Premjerė teigė, kad laiką prieš Vyriausybės posėdį pasirinko neatsitiktinai, nes kol nepatvirtinta naujos Vyriausybės programa, ji neturi įgaliojimų ir negali priimti sprendimų.

„Išreiškiau savo pasirengimą paremti dar nueinančios Vyriausybės sprendimus, jeigu tokie būtų padaryti. Tokia buvo mano intencija, o jau išėjo kaip išėjo“, – sakė I. Šimonytė.

Paklausta, ar ministrę pirmininkę tenkino S. Skvernelio atsakymas, I. Šimonytė teigė, kad čia ne tenkinimo ar netenkinimo klausimas, kad kalbama apie žmones, kurie serga, kurie miršta.

„Premjeras puikiai žino, kad ne mano prerogatyva ir ne mano atsakomybė jam pateikti pasiūlymus. Tų pasiūlymų yra pateikę ekspertai, ir ne vieną. Paskutinį kartą tai buvo sekmadienį, jau nuo sekmadienio padėtis yra stipriai pasikeitusi“, – teigė I. Šimonytė ir pridūrė, kad reikėtų kalbėti su ekspertais šiandien, klausti, ką jie rekomenduotų dabar, pagal dabartinę situaciją.

I. Šimonytė pripažino, kad tikėjosi kitokios reakcijos. „Reakcija buvo tokia, kuri manęs, gaila, bet nenustebino“, – sakė ji.

Paklausta, kokias konkrečias priemones siūlytų, I. Šimonytė pakartojo, kad ekspertai jau siūlė imtis veiksmų ir dėl darbo, ir dėl judėjimo. „Į tas priemones nebuvo atsižvelgta“, – teigė I. Šimonytė.

Anot jos, automobilių stovėjimo skaičiaus ribojimas prie prekybos centrų žmonių nebuvo suprastas kaip signalas mažiau būriuotis parduotuvėse, o suprato „kaip pasiūlymą parkuoti automobilius kažkur aplinkui kiemuose, bet vis dar eiti į prekybos centrus“.

Anot I. Šimonytės, reikėjo griežtesnių rekomendacijų dėl darbo dideliuose kolektyvuose, dėl pamainų keitimosi.

„Bėda ta, kad mes dabar neturime labai tikslių duomenų, kuriuos išanalizavę galėtume priimti labai taiklius sprendimus, todėl kuo labiau mes brendam į šitą upę, tuo labiau sprendimai yra tokie, kurie tiesiog visus veikia“, – kalbėjo ji.

Anot I. Šimonytės, nueinančios Vyriausybės sprendimai šiandien panašūs „į darymą kažko“.

„Iš karto po to, kai Vyriausybė gaus įgaliojimus veikti, aš ketinu susisiekti su ekspertais, kuriuos dabar jau kalbinu, kad jie prisijungtų prie tokios patariamosios tarybos, kuri vėliau būtų ir formalizuota“, – teigė ji.

I. Šimonytė sakė, kad su ekspertais planuoja susitikti jau penktadienį ir, jei bus reikalingas skubus Vyriausybės posėdis, jis bus sušauktas.

Premjerė teigė, kad geriausiai būtų, jei pavyktų priimti labai taiklius ribojimus, tačiau tai padaryti labai sunku, kai nežinoma, iš kur dauguma užsikrėtimo atvejų.

„Kadangi skaičiai yra dideli ir labai gąsdinantys, tai tokioje situacijoje labai gali būti, kad vieninteliai sprendimai, kurie gali suveikti, yra tokie platūs apribojimai, kokie tik gali būti taikomi“, – teigė I. Šimonytė.

„Delfi“ primena, kad pirmadienį laikinasis ministrų kabinetas pritarė naujoms karantino priemonėms – riboti automobilių stovėjimo vietų skaičių prie prekybos centrų, pereiti prie visuotino nuotolinio darbo ir drausti susitikti daugiau nei dviems namų ūkiams.

„Delfi“ primena, kad Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) trečiadienį informavo, jog per praėjusią parą Lietuvoje patvirtinta 3118 koronavirusinės infekcijos (COVID-19) atvejų.

731 iš jų užregistruotas Vilniaus, 713 – Kauno, 419 – Šiaulių, 353 – Klaipėdos, 242 – Alytaus 184 – Panevėžio, 126 – Utenos apskrityse. Dar 118 infekcijos atvejų patvirtinta Telšių, 112 – Tauragės ir 106 – Marijampolės apskrityse. 24 atvejai kol kas dar nėra priskirti jokiam šalies regionui dėl informacijos trūkumo. Kuriems regionams priskirti šiuos atvejus, paaiškės po epidemiologinio tyrimo.

NVSC pranešė, kad iš gydymo įstaigų praėjusią parą gauta informacija apie 31 mirties nuo koronaviruso atvejį. Šiuo metu infekcija yra pasiglemžusi 704 gyvybes.