Nuo ko pradės valdyti pandemiją

LVŽS frakcijos seniūnė Aušrinė Norkienė I. Šimonytės prašė konkrečiai išvardinti bent 5 aiškius darbus, kaip bus kovojama su pandemija. Būsimoji premjerė išvardijo prioritetus.

„Ne visi sutinka, kad vienintelė išeities strategija yra vakcinavimas. Klausimas yra, kaip mes iki jo išlaikome gyvenimo būdą kuo mažiau apribotą. (…) Veikiausiai apribojimų reikia griežtesnių. Ir jų reikia iki tol, kol NVSC galės dirbti su naujais atvejai iki tol, kol nulūžo“, – vaizdžiai kalbėjo ji.

„O per tą laiką esminis klausimas – kaip apsaugoti sveikatos sistemą“, – kalbėjo politikė.

I. Šimonytė aiškino, jog visi žino, ką reikia daryti, bet kai padaryti praktiškai ir yra svarbiausias aspektas.

„Pirmiausia reikia sutvarkyt Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) procesus, grąžinti juos į gyvybę, paraleliai rūpintis sveikatos sistema ir pasiruošti normalų vakcinacijos planą, kad galėtume kuo daugiau visuomenės paskiepyti ir iš šio kalėjimo išlaisvinti“, – sakė I. Šimonytė.

„Jau penktadienį kalbėsime su ekspertais. Jeigu būtų tokia situacija, kad būtų reikalingas labai skubus Vyriausybės posėdis, jis tikrai bus sušauktas. Vėliausiai šeštadienį“, – prieš tai Seime žurnalistams sakė I. Šimonytė.

Kodėl ne Vyriausybės programoje?

LVŽS frakcijos narys Antanas Vinkus paskirtosios premjerės klausė, kodėl Seimui buvo pateikta tik Vyriausybės programa, o kartu su koronaviruso valdymo planu.

Politikė valstiečių atstovams teigė, kad tai yra taktinis, o ne strateginis planas.

„Strateginės nuostatos yra tos, kurios susijusios su krizių valdymo sistema. (…) O tai, kas yra koronaviruso situacija, tai planas turi būti taktinis. Ten daug vadybos, manau, kad jis neturėtų būti specifikuojamas Seimo nutarimuose. Situacija yra dinamiškai kintanti, kiekvieną kartą eiti ir modifikuoti juos Seime nėra reikalinga“, – aiškino paskirtoji premjerė.

Politikė tikėjosi, kad visus ketverius Vyriausybės darbo metus su pandemija gyventi nereikės.

Valstiečių atstovė Rimantė Šalaševičiūtė paskirtosios premjerės teiravosi, ar kovai su koronaviruso pandemija ji siūlytų pasitelkti ir rezidentus.

„Puikiai žinau, kad kai kurie rezidentai dirba daugiau už medikus, nei jų vadovai. Labai prašyčiau atkreipti dėmesį į juos, bet jiems reikia mokėti adekvatų atlyginimą“, – sakė politikė.

Ingrida Šimonytė

I. Šimonytė šiai minčiai pritarė.

„Aš pritariu tam, ką jūs sakote. Tik vieną dalyką reikia labai aiškiai suprasti, kad rezidentų mes negalime visą laiką galvoti kaip darbo jėgos, jiems užkraunamas nenormalus darbo krūvis. (…) Didelė dalis jų ir sutiktų, bet čia sąlygų klausimas“, – aiškino ji.

Anot I. Šimonytės leidimas kai kuriuos skiepus vaistininkams atlikti vaistinėse kol kas nelabai galėtų būti pritaikomas skiepams nuo koronaviruso.

Vakcina, kurios laukia Lietuva, turi būti laikoma –70 laipsnių temperatūroje, tad vaistinėse tai įgyvendinti būtų sunku.

LVŽS frakcija premjerei I. Šimonytei susitikimo pabaigoje įteikė marškinėlius su Kazio Griniaus atvaizdu.

„Tai buvo nelabai geras prezidentas, bet labai geras premjeras“, – premjerei įteikdamas dovaną sakė valstietis Tomas Tomilinas.

Svarsto visos frakcijos ir komitetai

Po pateikimo Vyriausybės programą svarsto Seimo frakcijos ir Seimo komitetai, kurie turi teisę pakviesti Ministrą Pirmininką ar ministrą su jais suderintu laiku atsakyti į klausimus dėl Vyriausybės programos.

Nauja Vyriausybė gauna įgaliojimus veikti, kai Seimas posėdyje dalyvaujančių Seimo narių balsų dauguma pritaria jos programai. Vėliau Vyriausybės nariai turi prisiekti Seime Vyriausybės įstatymo nustatyta tvarka.

Jeigu Vyriausybės programai būtų nepritarta arba ji būtų grąžinta Vyriausybei patobulinti, nauja Vyriausybės programos redakcija Seimui turėtų būti pateikta per 10 dienų, o jos svarstymo procedūra kartojama iš naujo.

Jei Seimas du kartus iš eilės nepritartų naujai sudarytos Vyriausybės programai, Vyriausybė privalėtų atsistatydinti.