Ažubalis: būsimų ministrų patirtis – kaip diena ir naktis

Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS–LKD) partijos narys Audronius Ažubalis Delfi sakė, kad visų būsimų ministrų patirtis labai skirtinga.

„Vyriausybės sudėtis yra labai skirtinga ir marga. Skiriamasi ne tik profesine patirtimi, manau, turimomis kompetencijomis, bet ir vertybinėmis, politinėmis nuostatomis. Tai didžiausias iššūkis yra ar šiuos žmones bendrai veiklai apjungs naujosios Vyriausybės programa“, – sakė konservatorius A. Ažubalis.

Audronius Ažubalis

Politikas teigė, kad į šį esminį klausimą atsakys tik laikas ir nuveikti darbai.

„Todėl nuo platesnio komentaro aš tikrai susilaikysiu“, – teigė parlamentaras.

Prezidentui Gitanui Nausėdai pavedus paskirtajai premjerei ieškoti naujo kandidato į Žemės ūkio ministerijos vadovus, paskutinę dieną pasiūlymą tapti ministru gavo laikinojo premjero Sauliaus Skvernelio Vyriausybėje dirbęs tuometis aplinkos ministras Kęstutis Navickas.

Jam praėjusioje kadencijoje opozicijoje dirbę konservatoriai rengė net interpeliaciją. A. Ažubalio teigimu, šio ministro jis skyręs nebūtų.

„Būtų mano valia, to nebūtų buvę“, – sakė pašnekovas.

„Jų kompetencija skiriasi kaip diena ir naktis. Klausimas ar premjerė sugebės konsoliduoti šitą margumą. Aš linkiu, kad sugebėtų“, – Delfi kalbėjo A. Ažubalis.

„Esu partijos narys, frakcijos narys, tai aišku, kad šią Vyriausybę remsiu“, – sakė politikas, kartu užsiminęs ir apie Vyriausybės laukiančius iššūkius.

Širinskienė: lazda turi du galus

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) atstovė Agnė Širinskienė naujosios Vyriausybės sudėtį įvertino kaip vieną silpniausių.

Politikė atkreipė dėmesį, kad dabartiniai valdantieji, praėjusioje kadencijoje dirbdami opozicijoje, kaltino valstiečių Vyriausybę, tačiau patys į savo formuojamą Ministrų kabinetą pakvietė anksčiau Ekonomikos ir inovacijų viceministru dirbusį Marių Skuodį bei Sauliaus Skvernelio atleistą buvusį aplinkos ministrą K. Navicką, kuriam netgi buvo bandoma Seime surengti interpeliaciją.

„Pirmas įspūdis, kad lazda kartais turi du galus. Buvo labai kritikuojama mūsų profesionalios Vyriausybės idėja, bet dabar, kaip matome, teko iš valstiečių Vyriausybės „skolintis“ du ministrus. Vieną netgi tą, kuriam bandė daryti interpeliaciją – poną K. Navicką“, – akcentavo A. Širinskienė.

Politikė pritarė ir prezidento Gitano Nausėdos išsakytoms abejonėms dėl paskirtojo sveikatos apsaugos ministro Arūno Dulkio.

Agnė Širinskienė

„Prezidentas labai grakščiai nusikratė tos atsakomybės, skirdamas jį ir sakydamas be galo daug kritikos, kuri, mano galva, yra pagrįsta. Taip pat sakydamas, kad dabar atsakomybę prisiima Šimonytė ir jei jis netiks, mes labai greitai pašalinsime netaikydami šimto dienų kritikos laikotarpio. Manau, kad ir pats prezidentas tokiu elgesiu parodė, kad tai bus vienas silpniausių šios Vyriausybės ministrų“, – Delfi sakė A. Širinskienė.

Atskiros kritikos A. Dulkys sulaukė ir dėl savo 130 žingsnių pandemijos valdymo plano. Pasak A. Širinskienės, rezultatus valdant pandemiją norisi matyti kuo greičiau.

„Vyriausybės programoje mes nieko nematome, ten yra keletas abstrakčių eilučių ir vienas padėjavimas, kaip tai veikia ekonomiką. Kalbama apie kažkokius 130 žingsnelių, kurių niekas nematė ir prezidentas sako, kad jie jam taip pat buvo neparodyti. Čia daug kyla klausimų“, – pabrėžė Seimo narė.

A. Širinskienė taip pat stebėjosi, kodėl į ministres buvo patvirtinta tik teisės bakalauro laipsnį turinti būsimoji teisingumo ministrė Evelina Dobrovolską, tačiau S. Skvernelio komandoje dirbęs ir užsienyje magistrą įgijęs Lukas Savickas – ne, argumentuojant jo kompetencijos stoka.

Politikė būsimą Vyriausybę įvertino kaip vieną silpniausių, tačiau kaip kompetenciją turinčius asmenis įvardijo būsimą susisiekimo ministrą M. Skuodį ir pačią premjerę Ingridą Šimonytę.

„Tai yra mūsų viceministras, tapęs ministru. Jis tikrai turi patirties ir suvokimą, kaip veikia Vyriausybė. Manau, kad ir pati I. Šimonytė turi pakankamai didelę patirtį, ko nepasakytume apie Gintarę Skaistę. Aš jau nekalbu apie moralinių standartų laikymąsi, kur buvo daug kritikos mūsų ministrus. Šiuo atveju yra taip pat – dirba pagauti girti ministrai“ , – stebėjosi valstiečių atstovė.

Gentvilas iš naujos Vyriausybės tikisi geresnės reputacijos

Ilgametis politikas, valdančiosios Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas teigia, kad būsimasis Ministrų kabinetas teikia vilčių dėl geresnės reputacijos visuomenės akyse.

„Daug teikiantis vilčių buvo ir S. Skvernelio kabinetas, tai buvo kaip atsvara Ramūno Karbauskio ir Seimo daugumos vykdomiems dalykams – S. Skvernelis kurį laiką egzistavo kaip atsvara. Paskui kas ten pasikeitė, jau atskiras dalykas, tačiau S. Skvernelis pasikeitė – ar tai liga, ar konformistinis susitaikymas kabinantis už šiaudo pas valstiečius: prasidėjo išpuoliai prieš žiniasklaidą, opoziciją, reputacinių dėmių dangstymas. Šių dalykų, tikiuosi, nebus daroma“, – Delfi sakė E. Gentvilas.

Vis dėlto parlamentaras pripažino, kad klaidų darymas Vyriausybės veikloje yra neišvengiamas, ypač turint galvoje, jog dalis Ministrų kabineto narių didelės patirties politikoje neturi.

„Daug jaunų politikų. (…) Kai kurie ir pirma kadencija Seime, patirties nėra. Aš manau, kad tų klaidų bus. Nesuvokiu, kaip būtų galima jų išvengti. (…) Tai gadins Vyriausybei gyvenimą, duos galimybę šaipytis iš Vyriausybės ir valdančiosios daugumos. Deja, tam reikia ruoštis, bet to neišvengsime“, – pabrėžė liberalas.

E. Gentvilas taip pat teigė tikintis, kad būsimoji Vyriausybė darys reikiamas reformas, tačiau jas įgyvendins be didelės skubos.

„To labai tikiuosi. Ateina žmonės su visiškai kitu požiūriu – jie nauji politikoje ir neturi tų standartų, stereotipų susikūrę. Šis idealizmas, manau, virs reformomis. (…) Labai linkiu apgalvojimo“, – teigė E. Gentvilas.

Eugenijus Gentvilas

Vertindamas valstiečių pažertą kritiką, kad būsimoji valdžia „pasiskolino“ du pačių kritikuotos S. Skvernelio Vyriausybės atstovus – buvusį Ekonomikos ir inovacijų viceministrą Marių Skuodį ir buvusį aplinkos ministrą Kęstutį Navicką, E. Gentvilas su tokiais priekaištais sutiko iš dalies. Pasak jo, dalinai galima sutikti tik su kritika K. Navickui.

„Dėl K. Navicko iš dalies sutikčiau – jis dabar atsitiktinai atsidūrė geroje vietoje, 10 valandą sekmadienį ir tegul nesupyksta kolega K. Navickas, bet nemanau, kad jis per dieną paruošė tokią viziją žemės ūkyje ir kaime, kuri buvo geresnė už Dalios Miniataitės arba Kazio Starkevičiaus, kuris ankstyvojoje stadijoje buvo išbrokuotas. Žmogui pasisekė, linkiu jam sėkmės“, – sakė E. Gentvilas.

Tuo tarpu M. Skuodį parlamentaras įvertino kaip turintį pakankamai žinių ir kompetencijos eiti susisiekimo ministro pareigas.

„Nedrįstu sakyti, kad jį būtų galima laikyti „profesionalų Vyriausybės“ dalimi. Jis tapo rimtu profesionalu savo viceministro lygyje, sėkmės jam ministro vaidmenyje“, – palinkėjo Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas.

Galiausiai E. Gentvilas teigė šiek tiek nusivylęs šalies vadovo teiginiais, kad būsimam sveikatos apsaugos ministrui Arūnui Dulkiui klaidos nebus atleidžiamos.

„Negerai man nuskambėjo tie žodžiai iš valstybės vadovo – kad šitą jau žiūrėsime. Padėkime. Reikia padėti, nes žmogui – ar tai būtų medikas, A. Dulkys ar ne A. Dulkys, – atėjusiam į šią situaciją su pandemija, reikia pagalbos iš visų institucijų. O ne gąsdinimų, kad dirbti neleisime. Aš tikiu, kad ne tą turėjo omeny prezidentas ir kad A. Dulkys sulauks pagalbos“, – pridūrė E. Gentvilas.

Mitalas: ne visų kompetencijos tolygios

Laisvės partijos frakcijos narys Vytautas Mitalas Delfi sakė, jog naujasis ministrų kabinetas užtikrins glaudų Vyriausybės ir Seimo bendradarbiavimą.

„Labai džiaugiuosi, žiūrėdamas į naujosios Vyriausybės sudėtį. Manau, kad ši Vyriausybė turi keletą labai svarbių bruožų, ko anksčiau buvo šiek tiek pristingama. Absoliuti didžioji (ministrų kabineto, aut. p.) dalis – aktyvūs politikai, kurie ateina iš konkrečių Seimo frakcijų, patys yra Seimo nariai.

Todėl vykdomosios valdžios ir įstatymų leidžiamosios valdžios atitrūkimo nebus. Tai leis užtikrinti, jog tai, kas svarstoma Seime, neatitrūktų nuo to, kas yra svarstoma Vyriausybėje“, – sakė parlamentaras V. Mitalas.

Kaip konkretų to pavyzdį politikas pateikė švietimo sritį. Buvusioje Vyriausybėje Švietimo, mokslo ir sporto ministerijai kurį laiką vadovavusi Rasa Petrauskienė nesulaukdavo palaikymo parlamente.

„Tai buvo ta sfera, kuri labiausiai nukentėjo nuo įstatymų leidžiamosios ir vykdomosios valdžios atotrūkio. Kai dirbo gana progresyvi ministrė, bet Seimas kitų rankomis darė reformas, kurios prieštaravo pačios ministerijos valiai. Ir išėjo taip, kad po ketverių metų švietime mes neturime tvirto žingsnio į priekį“, – savo nuomone su Delfi dalijosi Laisvės partijos atstovas.

Vytautas Mitalas

V. Mitalas teigė, kad tai, jog Vyriausybė gana jauna, visai nėra problema.

„Tai yra žmonės, kurie turi pakankamai politinės, visuomeninės, darbinės patirties. Labai džiaugiuosi matydamas, kad yra lyčių balansas Vyriausybėje. Manau, kad tai yra geros XXI amžiaus Lietuvos bruožas“, – džiaugėsi politikas.

Visgi, V. Mitalas sutiko, kad ne visų kandidatų kompetencijų ir žinių lygis yra tolygios.
„Nežinau, mano vertinimu jos yra pakankamos, kad taptų ministrais. Aišku, kad netolygios, kai kurie turėjo labai nuoseklų darbą jau ilgą laiką būtent toje srityje, kurią dabar imasi valdyti. O kiti tos patirties turėjo mažiau. Bet Vyriausybę sudarė koalicija ir paskirtoji ministrė pirmininkė, tai tikiuosi, kad kartu komandiškai visus tuos netolygumus įveiks“, – Delfi sakė Laisvės partijos atstovas V. Mitalas.

Butkevičius vertina pozityviai

Mišrios Seimo narių grupės atstovas, buvęs premjeras Algirdas Butkevičius sakė, kad teigiamai vertina paskirtosios premjerės I. Šimonytės ministrų kabinetą.

„Vertinu pozityviai, bet jų laukia labai dideli iššūkiai. Jiems bus tikrai didžiulis išbandymas, parodant savo kompetenciją, kaip su tais iššūkiais susitvarkyti ir suvaldyti situaciją. Ne vien tik pandemiją, bet ir blogėjančią ekonominę situaciją“, – Delfi sakė A. Butkevičius.

Politikas kalbėjo, kad ne visus naujus ministrus žino ir pažįsta. Bet tie, kuriuos žino, didesnių klausimų nekelia.

„Žinote, labai sudėtinga vertinti naują ministrų kabinetą, nes kai kurių naujų ministrų nelabai gerai pažįstu. Man tikrai būtų nekultūringa ir neetiška kalbėti, jei nežinai jų kompetencijos, ką anksčiau dirbę, ką nuveikę.

Bet tie žmonės, kurie man yra pažįstami, kad ir Simonas Gentvilas, Kęstutis Navickas, Aušrinė Armonaitė Seime būdavo aktyvi kaip politikė. Bet ekonominėje srityje jos kompetencijų aš nežinau, nepasakyčiau, kad šiais klausimais Seime ji buvo aktyvi“, – būsimų ministrų patirtį vertino A. Butkevičius.

Algirdas Butkevičius

„Naujas dirvonas, gal naujai atsiskleis ir šitoje srityje“, – sakė jis.

A. Butkevičius pasakojo, kad geriausi ministrai būna tie, kurie pradeda darbą nuo departamentų vadovų, tada užima viceministro pozicijas. Kaip pavyzdį A. Butkevičius pateikė paskirtąją premjerę I. Šimonytę.

Tvirtinant ministrų kabineto sudėtį atskiro dėmesio sulaukė kandidatas į sveikatos apsaugos ministrus. Buvęs Valstybės kontrolierius Arūnas Dulkys gavo prezidento Gitano Nausėdos palaiminimą tik išgirdęs I. Šimonytės žodžius apie asmeninę atsakomybę ir pagalbą pirmais mėnesiais, kurie tikrai nebus lengvi dėl koronaviruso pandemijos.

A. Butkevičius prisiminė A. Dulkio padarytą klaidelę.

„Kaip buvęs valstybės kontrolierius savo sritį jis išmanė gana gerai. Tik kai kur buvo padarytos jo klaidelės, jis dalyvaudamas tam tikrose tarptautinėse konferencijose pranešimuose leisdavo sau tam tikras politines jėgas pakritikuoti“, – prisiminė parlamentaras.

O tai, anot pašnekovo, auditoriui tai yra didžiausia klaida. Visgi, A. Butkevičius teigė, jog kiekvienas daro klaidų, reikia sugebėti jas įvertinti ir padaryti išvadas.

„Kaip ministras jis tikrai bus gana darbštus, gilinasi į daugelį klausimų“, – sakė Seimo narys.

Delfi primena, kad penktadienį bus rengiamas neeilinis Seimo posėdis, kuriame planuojama patvirtinti naujosios Vyriausybės programą, o po to numatytos ir ministrų priesaikos.