Iš Seimo pasitraukusio politiko teigimu, valdantieji, tiek nesutikę „valstiečiams“ atiduoti Seimo Audito komiteto pirmininko pareigų, tiek skubėdami kuo greičiau suteikti naujai Ingridos Šimonytės vadovaujamai Vyriausybei įgaliojimus, parodė savo aroganciją. Tai, pažymi politikas, Seimo mažumos atžvilgiu veiks kaip telkiantis ir vienijantis veiksnys.

„Valstietis“ nerimtais laiko valdančiųjų argumentus, kad greitesnį valdžios vadelių perdavimą naujai Seimo daugumai įpareigoja objektyvios priežastys: nebesuvaldoma COVID-19 situacija ir kasdien dešimtimis skaičiuojamos koronaviruso aukos. R. Karbauskis netiki, kad I. Šimonytės Vyriausybė su COVID-19 pandemijos keliamomis grėsmėmis tvarkysis geriau, todėl, tikina politikas, neturėdamas piktos valios, bet siekdamas, kad Lietuvoje būtų geriau, siūlo, kad nueinanti Vyriausybė galėtų užsiimti valdžią perimsiančių politikų konsultavimu.

Valdantieji santykių nenormalizavo, todėl sutrumpino savo egzistavimo laiką

R. Karbauskis, apibendrindamas praėjusias dienas po savo pasitraukimo iš Seimo, sako supratęs, kad visgi parlamento dauguma pasirinko konfrontaciją su „valstiečiais“.

„Jie normalizuoti santykių nenori, mano įsitikinimu, tai yra klaida. Labai didelė klaida, žinant, koks yra jų balsų Seime balansas. Jie patys renkasi konfrontacijos kelią. Mes nepadarėme nė vieno žingsnio, kad eitume į konfrontaciją po rinkimų. Jie viską padarė patys, ir tai mane labai stebina“, – Eltai teigė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas.

R. Karbauskio teigimu, valdančiųjų pasirinkta santykių su opozicija taktika tiesiog trumpina daugumos egzistavimo laiką.

„Ji trumpina savo egzistavimo laiką. Mes tikrai buvome pasirengę būti konstruktyvi opozicija, buvome pasirengę dirbti be konfrontacijos, visiškai kitaip nei dirbo jie. Bet jie pasirinko kitą variantą“, – sakė jis.

Anot „valstiečio“, apskritai kalbant apie tarp valdančiųjų ir opozicijos kylančias trintis reikia pažymėti, kad viso to priežastis yra principai ir nepatenkintas pagarbos reikalavimas. „Valstiečiams“ gauti Audito komiteto pirmininko kėdę taip pat buvo tik principo reikalas, sako R. Karbauskis.

„Tai ne postų klausimas, tai principo reikalas, būtent siekis pagarbos politinei kultūrai, Seimo tradicijoms klausimas“, – aiškino R. Karbauskis, pažymėdamas, kad šio posto negavę „valstiečiai“ realiai nieko apčiuopiamo neprarado ir kad Audito komiteto analogas bus suformuotas artimiausiu metu atsirasiančioje šešėlinėje Vyriausybėje.

„Jeigu jie tikisi, kad nedavę mums Audito komiteto pirmininko jie ką nors laimėjo – tai aš pasakysiu, kad nieko nelaimėjo“, – konstatavo politikas.

R. Karbauskis teigė valdančiųjų komunikacijoje bei laikysenoje įskaitąs „valstiečiams“ siunčiamus signalus, kad nenorima konstruktyviai veikiančios opozicijos.

Priminus, kad valdantieji sutiko visgi Lietuvos valstiečių žaliųjų sąjungos kandidatą Joną Jarutį skirti į Seimo valdybą, R. Karbauskis kartojo, kad tai nėra pakankamas gestas pradėti konstruktyvų darbą.

Politiko manymu, ne valdančiųjų gera valia, bet aklavietė, į kurią jis pats Seimo daugumą įvarė, paskelbdamas apie savo pasitraukimą iš Seimo, privertė atsižvelgti į šį LVŽS reikalavimą.

„Šis žingsnis buvo žengtas, tačiau ne iš gero gyvenimo. Jei nebūčiau pasitraukęs, jie to nebūtų padarę“, – savo politinę „auką“ primindamas sakė R. Karbauskis.

Prakalbo apie atoveiksmius politikoje: opoziciją sutelks patys valdantieji

„Valstiečių“ lyderis samprotavo, kad, kaip ir gamtiniame pasaulyje, taip ir politikoje kiekvienas veiksmas turi atoveiksmį. Todėl, jo teigimu, valdančiųjų rodoma arogancija bei atsisakymas įsiklausyti į tai, ką sako gausiausia opozicinė partija, atsisuks prieš juos pačius.

Viena vertus, sakė R. Karbauskis, opozicija jau dabar nelinkusi įsiklausyti į valdančiųjų raginimus kuo greičiau baigti įgaliojimų perdavimo naujai Vyriausybei procesą, kita vertus, akcentavo jis, toks valdančiųjų skubėjimas ir formuojamas santykis su Seimo mažuma jau artimiausioje perspektyvoje suvienys opoziciją.

R. Karbauskis teigė, kad antradienį apsilankęs Seime ir kalbėdamasis su „valstiečių“ frakcijos nariais pasidalino šiomis savo įžvalgomis.

„Ne opozicija susivienys, bet opoziciją suvienys (valdantieji – ELTA)“, – Eltai perpasakojo LVŽS frakcijai antradienį išsakytus žodžius R. Karbauskis.

„Tai, kad jie Vyriausybės programą nori pristatyti per dieną ir po to iš karto balsuoti, tai, kad jie nori Vyriausybės patvirtinimo staiga... Juk visi šie dalykai jungia opoziciją“, – akcentavo R. Karbauskis.
Jis prognozavo, kad valdančiųjų veiksmais Seimo mažumos jėgos darysis vis labiau nepatenkintos, o tai galiausiai joms leis, pajutus bendrystę, susitelkti dar pavasarį.

„Aš manau, kad pavasarį mes turėsime labai vieningą opoziciją“, – teigė jis.

Nesujaudino valdančiųjų kalbos, kad skubėti reikia dėl pandemijos grėsmės

Politiko manymu, nepaisant Seimo daugumos raginimų atsižvelgti į pandemiją ir spartinti įgaliojimų perdavimo naujajai Vyriausybei procesą, valstybei realiai nėra jokio skirtumo, ar dešinieji Vyriausybės kontrolę perims anksčiau, ar keliomis dienomis vėliau.

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen, antradienį Seimo salėje verdant diskusijoms dėl Vyriausybės programos patvirtinimo, ragino opozicines jėgas įsiklausyti į siūlymus, visas procedūras, perduodant įgaliojimus naujajai valdžiai, užbaigti dar šią savaitę.

„Aš viliuosi, kad opozicinės frakcijos taip pat turi supratimą ir suvokia, kad per valandą po vieną žmogų miršta. Ne laikas yra perkėlinėti susitikimus kitai savaitei ar dar kitai“, – teigė V. Čmilytė-Nielsen.

Seime išsiskyrus nuomonėms, ar Vyriausybės programą reikėtų tvirtinti šios savaitės ketvirtadienį, ar ateinančios savaitės antradienį, parlamentarai balsavimo būdu nusprendė tą dalyką daryti penktadienį.

„Mielieji, jei mes dar vieną savaitgalį nesudarysime Vyriausybės, kuri pradėtų dirbti, atrodysime nejuokingai, atrodysime pavojingai“, – į Seimo narius prieš šį balsavimą kreipėsi konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis.

Tačiau R. Karbauskis sako, kad tokie raginimai nėra pagrįsti bent dėl kelių priežasčių. Pirmiausia, anot jo, nėra pagrindo manyti, kad suskubus perduoti įgaliojimus naujai Vyriausybei, ši imsis tinkamesnių sprendimų, antra – bet kokie sprendimai bet kuriuo atveju susidurs su Lietuvos piliečių nenoru laikytis įvestų priemonių ar rekomendacijų.

„Tas argumentas, kad per dieną miršta vienas žmogus... jeigu aš matyčiau kokią nors programą, kokius nors pasiūlymus, ką jie ruošiasi pakeisti COVID valdyme, tokiu atveju būtų galima sakyti, kad yra kažkas. Bet jei yra slepiama – gal jie ir turi kažką, bet slepia. Juk niekas nėra girdėjęs, ką jie darys kitaip. Tad šioje vietoje vartoti tokį argumentą, kad pakeiskime greičiau Vyriausybę, nes COVID pasikeis... Aš pasakysiu paprastai. Nėra tokių priemonių, kurios veiktų geriau nei dabar yra naudojamos Lietuvoje. Išskyrus vieną – komendanto valanda“, – sakė R. Karbauskis, iš karto pažymėdamas, kad ir šis sprendimas neturi jokios prasmės.

„Tai Lietuvoje neduotų jokio veiksmo. Mes ne tokia tauta, kuri būtų linkusi laikytis labai tiksliai taisyklių“, – teigė jis tikindamas, kad dėl šios priežasties pasikeitus valdžioms pandemijos suvaldymo lygis liks toks pat.

„Niekas nepasikeis COVID suvaldymo prasme, kai pasikeis valdžia. Niekas nepasikeis“, – aiškino R. Karbauskis, pridurdamas, kad tik kokybiniai ir, suprask, politikų nekontroliuojami visuomenės pokyčiai, gali duoti rezultatą.

Naujai valdžiai pasiūlė nueinančių ministrų konsultacijas

Galiausiai R. Karbauskis pažymėjo ir kitą priežastį, kodėl valdantieji neturėtų skubėti su I. Šimonytės Vyriausybės programos patvirtinimu. Buvusio Seimo nario teigimu, jis puikiai supranta, kad nauja Vyriausybė bet kuriuo atveju atsiras ir, kad tam nei „valstiečiai“, nei apskritai opozicija netrukdys.

Tačiau, sako „valstiečių“ lyderis, jei naujoji valdžia perėmė nemažą dalį nueinančios Vyriausybės programos siekinių, logiška būtų pirmiausia pasikonsultuoti su programą kūrusiais politikais – Sauliumi Skverneliu ir jo Ministrų Kabinetu. Tik nueinantys ministrai, pažymi „valstietis“, I. Šimonytės Kabineto nariams gali paaiškinti, ko šie nesupranta.

„Mes nesame kažkam priešai – mes jiems padėsime kuo galėsime, jei jie pagal programą tęs mūsų darbus. Mes nesieksime pažeminti, bet tiesiog bandytume šnekėtis, jei jie kažko nesupras ar norės platesnio išaiškinimo. Pavyzdžiui, Kukuraitis tikrai galės paaiškinti socialinius reikalus. Kitas – dar kažkokius reikalus“, – samprotavo R. Karbauskis.

„Iš mūsų nėra piktos valios ir blogų ketinimų, mes norime, kad Lietuvoje būtų tik geriau“, – pokalbį apibendrindamas sakė LVŽS pirmininkas.