Kaip LNK žinioms aiškino socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė, tokį sprendimą Seimas priėmė tam, kad pensijų dydis nekristų dėl minimalių ekonomikos svyravimų.

Vis dėlto parlamentaras Kęstutis Glaveckas priminė paskutines prognozes: Lietuvos ekonomikai prognozuojamas 2 proc. kritimas, biudžetas bus deficitinis, o tokiomis sąlygomis keliamos pensijos dar labiau didins Lietuvos skolą.

„Indeksavimas, kai ekonomika krenta, yra nenumatytas ir tai yra logiška. Galima tai daryti skolinantis – anūkų ir kitų sąskaita“, – teigė K. Glaveckas.

Savo ruožtu socialdemokratas Algirdas Sysas paaiškino, kad pensijas kitąmet kelti galima, nes kyla ir vidutinis atlyginimas.

„Augant darbo užmokesčio fondui yra iš ko indeksuoti pensijas“, – sakė parlamentaras.

Tuo metu ekonomistas Algirdas Bartkus atkreipė dėmesį, kad reiškinys, kai ekonomika lėtėja, o algos kyla – blogas ženklas. Iki šiol, pasak jo, taip būdavo prieš krizes.

Algirdas Bartkus

„Algų augimas visada spartėja prieš ciklo pabaigą. Prieš Rusijos finansinę krizę jam buvo būdingas tas spartėjimas, prieš 2008 metų finansinę krizę augimo tempui buvo būdingas tas spartėjimas ir dabar jam būdingas tas spartėjimas. Prieš pasikeičiant ekonomikos ciklui, augimo fazei pereinant į nuosmukio fazes, mes visada stebime pakankamai spartų jo augimą“, – pasakojo A. Bartkus.

Anot paskirtosios premjerės Ingridos Šimonytės, prieš rinkimus net apie 13-ą pensiją kalbėję valstiečiai, kitais metais jokio pensijų kėlimo senjorams neplanavo.

„Pinigų kažkodėl pamiršo nueinanti Vyriausybė numatyti“, – patikino I. Šimonytė.

LNK žurnalistų kalbinta senjorė sakė, kad iki pandemijos juto, jog pensija didėja.

„Buvo. Negaliu pasakyti, kad nepajutau“, – pripažino senjorė. Jai antrino ir kita moteris, kurios teigimu, per pandemiją jai pavyko finansiškai nenukentėti ir netgi sutaupyti.

Šiuo metu vidutinė pensija, neturint privalomojo stažo yra 377 eurai. Dėl indeksavimo vidutinė pensija didės 27 eurais, o prezidentas siūlo pridėti dar 7 eurus, kad vidutinė pensija didėtų sparčiau nei vidutinė alga. Taigi, iš viso kitais metais pensija didėtų net dešimtadaliu. Biudžetui tai kainuos trečdalį milijardo eurų. Nemaža dalis bus skolinti.