Pirmadienį buvo nuspręsta nuo trečiadienio drausti susitikimus dar daugiau nei dviejų šeimų ūkių, ir artimam bendravimui išsirinkti tik vieną. Šis nurodymas ir privertė žmonės keisti ilgai planuotas Kalėdas.

„Mano artimieji yra Kaune, aš Vilniuje. Tėvai gal dar ne toje rizikos grupėje, bet ta pati šeima“, – LNK žinioms sakė vilnietė.

Kita moteris pasakojo, jog turi seserį Švenčionyse, ji vis dar svarsto vykti pas ją šventėms, ar ne.

„Mes paprastai su seneliu susitikdavome, bet šiemet tikrai nevažiuosime“, – sakė kita vilnietė.

Sumaišties bus, sveikatos ekspertai siūlė leisti tik vienos šeimos susitikimus ir bendravimą. Tačiau nueinanti valdžia tam nesiryžo.

Laikinasis sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga aiškino, kad šalyje daug vienišų žmonių, tad tai gali sukelti problemų.

„Jie ir dabar vieniši ir izoliuoti. Tad buvo nuspręsta šios rekomendacijos neįgyvendinti, apsiriboti dviem šeimos ūkiais“, – aiškino politikas.

Tikisi kaimynų pastabumo

Ir draudimo autoriai pripažįsta, jog sunku bus kontroliuoti, kaip paisoma bus tokio draudimo.

„Aišku, labiausiai tikėtina, kada mes galime pamatyti tam tikrus pažeidimus, tai kaimynai, kurie pamato suorganizuotą balių. Labai tikėtina, kad jie gali apie tai pranešti tiems patiems policijos pareigūnams“, – apie išeitį kalbėjo A. Veryga.

Policijos pareigūnai laukia aiškesnių nurodymų.

„Neplanuojame organizuoti kažkokių specialių reidų į privačias žmonių teritorijas, erdves. Tikimės, kad žmonės bus sąmoningi ir tikrai laikysis šių reikalavimų. Tačiau jeigu gausime kažkokios informacijos, pranešimų apie tam tikrus organizuojamus pobūvius, vakarėlius, kuriuose dalyvauja daug žmonių. Tai į tokią informaciją bus reaguojama“, – sakė Policijos departamento atstovas Ramūnas Matonis.

Draudimai per švelnūs

Atsižvelgiant į susirgimus draudimas dar gali būti keičiamas, tačiau kitaip nei daugelis karantino draudimų, draudimas būriuotis yra rekomendacinio, o ne privalomo pobūdžio. Mat kontroliuoti, kaip laikomasi draudimo neįmanoma.

Paskirtoji premjerė Ingrida Šimonytė antradienį Seime žurnalistams teigė, kad pastatyti policininko prie kiekvieno namų ūkio galimybių nėra.

„Bet aš manau, kad tokiomis aplinkybėmis veikia ir labai aiškus raginimas žmonėms tų taisyklių laikytis, nes jos yra ne šiaip sau“, – kalbėjo politikė.

Visi dar atsimena Velykas, kai uždarius įvažiavimus į miestus ir gyvenvietes, žmonių susibūrimai persikėlė į internetinę erdvę.

Panašaus bendravimo tikisi ir su sveikatos ekspertais nuolat posėdžiaujantis prezidentas Gitanas Nausėda. Dabartiniai ribojimai, anot jo, efektyvūs nebus.

„Švenčių dienomis tos dvi šeimos gali nuolat keistis. Tai yra mūsų šeima gali bendrauti su viena šeima, kitą dieną – su kita, ir taip toliau. Toks socialinis burbulas, jei mes jį norime formuoti, yra pakankamai neapibrėžtas ir dėl to pakankamai nesustabdys viruso plitimo“, – sakė jis.

Baudų dydžiai

R. Matonis naujienų portalui lrt.lt sakė, jog asmenys, kurie nepaisys draudimo, bus traukiami administracinėn atsakomybėn pagal Administracinių nusižengimų kodekso 45 straipsnio 4 dalį.

Joje rašoma, jog Lietuvos Respublikos žmonių užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės įstatymo, kitų su visuomenės sveikata susijusių teisės aktų ar sprendimų pažeidimas, ir pavojų išplisti sukėlusios veikoos pavojingoms ar ypač pavojingoms užkrečiamosioms ligoms, padarytos karo, nepaprastosios padėties, mobilizacijos, karantino, riboto karantino metu, taip pat susidarius ekstremaliajai situacijai ar ekstremaliajam įvykiui, jeigu ekstremalioji situacija ar ekstremalusis įvykis kelia pavojų žmonių gyvybei ar sveikatai, užtraukia baudą asmenims nuo 500 iki 1500 eurų ir juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims – nuo 1500 iki 6000 eurų.