Po balsavimo buvo apsispręsta Vyriausybės programos tvirtinimą rengti penktadienį.

Vardijo svarbiausius programos aspektus

Kaip teigė paskirtoji premjerė, anksčiau buvusios Vyriausybių programos nebuvo taip gerai įvykdytos, kad naujam Ministrų kabinetui nereikėtų grįžti prie tų pačių klausimų. Tokią kritiką, vertindamas dokumentą, antradienį Seime buvo išsakęs Saulius Skvernelis.

„Jau šiandien pirminių reakcijų pavyko išgirsti – kažkam pasirodė, kad tai kažkieno kito programa, kad ambicijos per mažai arba dar kažkas pasirodė. Galbūt aš galėčiau siūlyti, kad mūsų Vyriausybė projektuotų skrydį į mėnulį, bet, deja, anksčiau buvusios programos nebuvo taip gerai įvykdytos, kad naujai vyriausybei nereikėtų grįžti prie tų pačių klausimų“, – Seimo nariams sakė I. Šimonytė.

Jos teigimu, būsimosios Vyriausybės programa parengta remiantis visų koalicijos partnerių programinėmis nuostatomis. I. Šimonytė pabrėžė, kad nauja valdžia ateina ne revoliucijų daryti, todėl, pasak jos, geri sprendimai, turintys platų sutarimą, nenukentės, jei bus tęsiami, o ne keičiami po kiekvienų rinkimų.

„Nematau labai didelio tikslo ginčytis, ar strateginių investicijų fondas yra valstiečių–žaliųjų programos elementas, ar vis dėlto jų programoje tai atsirado kaip kažkokia Tėvynės sąjungos idėja iš anų Seimo rinkimų ir 2015 metų rinkiminių idėjų“, – pabrėžė I. Šimonytė.

Politikė kalbėjo, kad skirtingų politinių jėgų atstovų objektyviai gali turėti skirtingas nuomones, tačiau, pažymėjo būsimosios Vyriausybės vadovė, faktų nuginčyti niekas negali. Jos teigimu, platų sutarimą politikams gali padėti turėjimas kuo daugiau duomenų ir informacijos.

„Neturėdami duomenų ir galimybės atlikti normalią analizę, mes neturime galimybės protingai tartis dėl sprendimų, kurie duoda geriausią rezultatą. (...) Konsensuso pagrindas turbūt gali būti faktai, o kad taip būtų, mums reikia tuos faktus turėti. Ir čia mes turime turėti kuo daugiau duomenų ir kuo daugiau objektyvios informacijos“, – akcentavo I. Šimonytė.

Paskirtoji premjerė dar kartą pakartojo, kad koronaviruso pandemijos suvaldymui yra paruoštas atskiras dokumentas, kuris bus paskelbtas artimiausiu metu.

„Atsakymas būtų labai paprastas. Koronavirusas yra paminėtas ne vieną kartą. Nes jei jeigu su koronavirusu bus susidorota per ateinančius metus, pasekmes bus labai ilgalaikės. O trumpojo laikotarpio priemones, turint mintyje, kad Vyriausybė neplanuoja veikti ekstremalios situacijos sąlygomis, mes esame pasirengę pristatyti atskirame dokumente“, – sakė premjerė.

Su visa Vyriausybes programa galite susipažinti čia.

Kada programos įgyvendinimo planas?

Konservatorius Mykolas Majauskas, cituodamas, kaip jis pats įvardijo, „žymų politikos klasiką“ Andrių Kubilių, teigė, kad Lietuvai pasisekė su tokia naująja Vyriausybe. M. Majauskas klausė būsimos premjerės, kada naujoji Vyriausybė pristatys programos įgyvendinimo planą.

Savo ruožtu I. Šimonytė atsakė, kad po Vyriausybės programos patvirtinimo turės tris mėnesius pristatyti ir dokumente numatytų nuostatų įgyvendinimo planą. Paskirtoji premjerė neslėpė, kad visas naujasis Ministrų kabinetas yra sulaukęs daug pasiūlymų iš įvairių visuomenės grupių.

„Aš manau, kad būtent tame etape jau kiekvienas ministras turės daug daugiau laiko susitikti su nevyriausybininkais, asocijuotomis struktūromis ir interesų grupėmis. Reikia nebijoti diskutuoti su jomis, bet daryti tai skaidriai ir atvirai bei aptarti pasiūlymus, kurie yra. (…) Manau, kad darbas prasidės netrukus, po to, kai Vyriausybė gaus įgaliojimus“, – sakė I. Šimonytė, pabrėžusi, kad prioritetas yra teikiamas kitų metų valstybės biudžeto pateikimui ir pandemijos valdymui.

Teko atsakyti apie savo baimes

Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas klausė ar I. Šimonytė nebijo tapti nepopuliaria, vardan gerų darbų.

„Jei klausimas, ar aš nebijau, tai aišku, kad bijau. Esu normalus žmogus ir bijau. Bet tiesiog man atrodo, kad čia yra tokia politiko priedermė. Jei bijai ir nieko nedarai, tai nieko ir nepadarysi. (…) Jeigu pats prieš save jautiesi teisus, tada ta baimė yra atsveriama kitų dalykų“, – sakė premjerė.

I. Šimonytė aiškino, kad viena iš didžiausių klaidų, kurias padarė Andriaus Kubiliaus Vyriausybė buvo komunikacija.

„Daug dėmesio skirtume apie komunikavimo principus, atvirumą, tikiuosi bendradarbiavimo ne tik Vyriausybės kabinete, bet ir komunikacijos atstovų skirtingose institucijose“, – Seimo nariams aiškino I. Šimonytė.

Nori matyti mažiau pažadų: ministrai – ne stebukladariai

Paskirtoji premjerė iš frakcijos kolegos konservatoriaus Mindaugo Lingės sulaukė klausimo apie tai, kaip ji norėtų, kad žmonės jos vadovaujamą Vyriausybę atsimintų po keturių metų.

I. Šimonytė į šį klausimą atsakė akcentuodama, kad itin svarbu yra palaikyti pasitikėjimą valdžia visuomenės akyse.

„Nežinau, ar po penkių metų jau tai galėsime matyti, ar tam prireiks daugiau laiko, bet aš asmeniškai norėčiau pamatyti tokį pokytį visuomenėje, kad žmonės nustotų išsirinkę naują valdžią ir suteikę jai mandatą, jos nekęsti jau kitą dieną. Ir man visiškai nesvarbu, ar tai ši valdžia, ar kita valdžia. Noriu, kad taptume visuomene, kuri duoda šansą tam, kuris bando“, – pažymėjo I. Šimonytė.

Dėl to, sakė būsimoji Vyriausybės vadovė, politikai turi mažiau visuomenei žadėti.

„Manau, kad mums yra svarbu mažiau žadėti, nes nėra stebukladarių Vyriausybės. Čia ne Hogvartsas, mes neturime lazdelių, nemokame burtų, nemokame sumažinti, pajudinti ar padidinti daiktų kažkokiais burtažodžiais. Bet tikiu, kad šios komandos nariai moka kalbėtis, klausyti ir girdėti. Moka įdėti pastangų ir skirti laiko tam, kad būtų rastas kiek įmanoma geresnis sprendimas“, – apibendrino būsimoji premjerė.

Nebuvo pamiršta ir pandemija

Prasidėjus Seimo narių klausimams, premjerei ir jos ministrų kabinetui teko atsakyti į ne vieną klausimą apie koronaviruso pandemijos valdymą.

Būsimas sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys įvardijo vieną iš priežasčių, kodėl Lietuva sunkiai kovoja su koronavirusu.

„Aš labai laukiau daug klausimų apie pandemiją. Nes ši krizė nurengė ir parodė ne tik pasekmes, bet ir priežastis, kodėl mūsų sveikatos apsaugos sektoriaus sistema taip sunkiai sureagavo į šią krizę. Ir gal mes nesugebėjome privačiam sektoriui leisti prisidėti prie krizės sprendimo“, – Seimo nariams dėstė būsimas sveikatos apsaugos ministras A. Dulkys.

Konservatorius Antanas Matulas klausė konkrečių priemonių valdant koronavirusą. A. Dulkys išvardijo pagrindinius klausimus.

„Mes jį planuojame pateikti, kaip ir minėjo premjerė, mes jį planuojame pateikti atskiru dokumentu, tai būtų pirmųjų Vyriausybės darbo dienų klausimas“, – sakė būsimas ministras.

Anot jo, pirma plano dalis – konsoliduoti pandemijos valdymo grandinę. Taip pat reikia pasirūpinti įkaitusio gydymo įstaigų tinklo situacija.

„O po to vienas didžiausių iššūkių – vakcinacija, medikų bendruomenės, visuomenės. Čia tikrai užims tas procesas reikšmingą laiką“, – sakė politikas.

A. Dulkys aiškino, jog iš kiekvienos krizės reikia išmokti pamokas.

„Turėsime įsivertinti visą procesą, kuris čia vyko ir pakeisti apskritai visą krizių valdymo mechanizmą Lietuvoje“, – aiškino jis.

Vyriausybės programos svarstymo eiga

Parengtą Vyriausybės programą ir savo sudarytą ir Respublikos Prezidento patvirtintą Vyriausybę Ministras Pirmininkas turi pristatyti Seimui ne vėliau kaip per 15 dienų nuo jo paskyrimo.

Pristatydamas Vyriausybės programą, Ministras Pirmininkas Seimo posėdyje gali kalbėti iki 40 minučių. Atsakymams į klausimus iš viso skiriama pusantros valandos. Klausimai gali būti užduoti tiek Ministrui Pirmininkui, tiek bet kuriam iš ministrų.

Po pateikimo Vyriausybės programą svarsto Seimo frakcijos ir Seimo komitetai, kurie turi teisę pakviesti Ministrą Pirmininką ar ministrą su jais suderintu laiku atsakyti į klausimus dėl Vyriausybės programos.

Ingridos Šimonytės teikiamas Ministrų kabinetas

Nauja Vyriausybė gauna įgaliojimus veikti, kai Seimas posėdyje dalyvaujančių Seimo narių balsų dauguma pritaria jos programai. Vėliau Vyriausybės nariai turi prisiekti Seime Vyriausybės įstatymo nustatyta tvarka.

Jeigu Vyriausybės programai būtų nepritarta arba ji būtų grąžinta Vyriausybei patobulinti, nauja Vyriausybės programos redakcija Seimui turėtų būti pateikta per 10 dienų, o jos svarstymo procedūra kartojama iš naujo.

Jei Seimas du kartus iš eilės nepritartų naujai sudarytos Vyriausybės programai, Vyriausybė privalėtų atsistatydinti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (407)