Pokyčiai – jau nuo trečiadienio

Laikinasis ministras pirmininkas S. Skvernelis teigė, kad visi pokyčiai įsigalioja jau nuo šio trečiadienio.

„Esminiai dalykai – karantinas pratęsiamas iki šių metų pabaigos. Šiandien priimti sprendimai įsigalioja nuo trečiadienio“, – sakė premjeras.

Jis teigė, kad visais pokyčiais bus siekiama riboti susibūrimus.

„Privalomas nurodymas dirbti nuotoliniu būdu, išskyrus tuos atvejus, kai neįmanoma taip atlikti darbo“, – sakė jis.

„Rekomendacija – neišvykti iš gyvenamosios vietos, jei tai nėra būtina“, – pabrėžė premjeras.

Visi mokiniai mokslus tęs nuotoliniu būdu, pradinukams atostogos prasideda nuo pirmadienio. Rekomenduojama į darželius vaikus vesti tik nesant kitos alternatyvos.

Kritika dėl prezidentūros

Daug kritikos sekmadienį sulaukė laikinojo premjero ir sveikatos apsaugos ministro sprendimas nedalyvauti prezidentūroje rengtame Sveikatos ekspertų tarybos posėdyje. Paklaustas, kodėl šiame susitikime jis nedalyvavo, S. Skvernelis pažėrė kritikos.

„Tai buvo sveikatos ekspertų susitikimas. Ten, kur turi dalyvauti ekspertai, dalyvauja ekspertai. O ten, kur turi dalyvauti sprendimų priėmėjai, jie ten ir dalyvauja.

Ekspertų lygmeniu man ir Vyriausybei atstovavo mano patarėjas. Matyt, nereikia daryti tokiuose renginiuose, atleiskite už rusišką žodį, pakazuchos. Ekspertai yra išklausyti, nuomonė pateikta, su ta nuomone susipažinta buvo, juo labiau žinant, kad pirmadienį Vyriausybė šiuos sprendimus priims“, – sakė laikinasis premjeras.

„Kita vertus, jau ne kartą buvo pasakyta, kad sprendimų priėmėja, kalbant apie COVID-19 valdymą, yra Vyriausybė. Tais atvejais, kai reikėjo prezidentūroje spręsti vakcinų klausimą, buvo tiesiog aiškiai pasakyta, kad Vyriausybės čia yra atsakomybės ribos, tai Vyriausybė to griežtai ir laikosi“, – pridūrė jis.

Bendravimas tarp šeimų

Vyriausybė apsisprendė, jog nuo trečiadienio bus draudžiami daugiau nei dviejų šeimų ar namų ūkių artimi kontaktai, išskyrus neatidėliotinus atvejus, kai reikia suteikti pagalbą, prižiūrėti sergančius ar negalinčius savimi pasirūpinti asmenis.

Premjeras aiškino, kad išimtis palikta dėl vienišų asmenų.

„Palikę absoliutų (nurodymą, – aut.), kad tik vienos šeimos ūkis gali bendrauti, atstumtume dalį vienišų žmonių, kurie tokiomis sunkiomis sąlygomis jaučiasi gana nekomfortabiliai. Ir jei mes jiems uždraudžiame apskritai susitikti ir bendrauti, tai yra ne tik koronaviruso pavojus, atsiranda ir kitų problemų“, – sakė jis.

Laikinasis sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga teigė, kad visai realu, jog populiacijos skiepijimas galėtų prasidėti vasario–kovo mėnesiais.

„Taip, realu, jeigu tik atvažiuotų vakcinos“, – sakė politikas.