Primename, kad penktadienį prezidentas G. Nausėda penktadienį pranešė, kad atmeta dvi premjerės I. Šimonytės pasiūlytų kandidatų pavardes.

Prezidentūros filtro nepraėjo Susisiekimo ministerijai vadovauti Laisvės partijos siūlytas Kasparas Adomaitis ir konservatorių pasiūlyta kandidatė į žemės ūkio ministres Dalia Miniataitė.

Pateiks atnaujintą sąrašą

Penktadienį Seime žurnalistams I. Šimonytė teigė, kad prezidentui turės pateikti atnaujintą kandidatų į ministrus sąrašą.

„Prezidentas pagal Konstituciją tvirtina tą sąrašą, kurį pateikia premjeras. Dabar sąrašas yra pateiktas oficialiai. Ir šiandien mes šiek tiek aptarėme, ar tame sąraše gali būti daromi pakeitimų ir dėl kai kurių pakeitimų buvo sutarta.

Vis tiek aš turėsiu pateikti patikslintą sąrašą, kurį jau prezidentas galėtų pasirašyti, nes prezidentas negali išbraukti pavardžių iš sąrašo, tvirtinti nepilnąsąrašo, kitaip to sąrašo keisti. (...) Tai vertinu kaip darbingą pokalbį tiesiog ir susitarimą, kurį pavyko pasiekti, tikiuosi, kad pavyks jį ir įgyvendinti“, – sakė I. Šimonytė.

Politikė kalbėjo, kad nėra žmogaus, kurio nebūtų galima kritikuoti.

„Ne visiškai man matytas buvo toks kandidatų aptarinėjimas, koks buvo čia. Atskiros kandidatų savybės nebūdavo taip plačiai komentuojamos. Prezidentas savo teisę komentuoti turi, be jokios abejonės. Bet truputėlį tiek kitaip anksčiau dalykai vykdavo.Pastabas pasakyti galima, esu dėkinga abiem kandidatams, kad jie pasiryžo būti teikiami, pasitikėjau jų abiejų kompetencija. (…) Dabar paieškosime kito kandidato“, – sakė paskirtoji premjerė.

Ji teigė, kad kandidatų į ministrus pavardes pateiks artimiausiu metu.

„Pavardes įvardinsiu tada, kai galėsiu įvardinti“, – žurnalistams penktadienį sakė I. Šimonytė.

„Neprivalau sutikti su visomis pastabomis, kurios yra sakomos apie visus kandidatus, kuriuos siūliau“, – apie šalies vadovo kritiką sakė I. Šimonytė. Ji pridūrė, kad prezidentas turi teisę į savo nuomonę.

„Neįprastas būdas, kai kandidatavau į ministro pareigas, buvau susitikusi tik su prezidentu Valdu Adamkumi, dalyvaujant jo patarėjais. (…) Nenoriu mokyti savo prezidento, kaip dirbti savo darbą. Tegul jis dirba jį taip, kaip jam atrodo teisinga“, – apie ministrų patikros procedūrą Prezidentūroje sakė I. Šimonytė.

„Už visus prisiimu asmeninė atsakomybę“, – tikino ji.

Dekretą pasirašyti žada vėliausiai antradienį

Prezidentas G. Nausėda patvirtino, kad pirmadienį ketina susitikti su kandidatais į likusias laisvas pozicijas ir vėliausiai antradienio rytą pasirašys dekretą dėl Vyriausybės patvirtinimo.

„Pirmadienį arba antradienį mes būsime nuėję visą 100 procentų kelio“, – teigė G. Nausėda, pažymėdamas, kad bus išlaikyti visi Konstitucijoje numatyti terminai.

Prezidentas ketvirtadienį baigė susitikimus su visais 14 kandidatų į ministrus.

Finansų ministerijos vadovo postą siūloma patikėti Gintarei Skaistei, Krašto apsaugos – Arvydui Anušauskui, Vidaus reikalų – Agnei Bilotaitei, Sveikatos apsaugos – Arūnui Dulkiui, Užsienio reikalų – Gabrieliui Landsbergiui, Socialinės apsaugos ir darbo – Monikai Navickienei, Švietimo mokslo ir sporto – Jurgitai Šiugždinienei, Energetikos – Dainiui Kreiviui, Ekonomikos ir inovacijų – Aušrinei Armonaitei, Teisingumo – Evelinai Dobrovolskai, Aplinkos apsaugos – Simonui Gentvilui, o Kultūros – Simonui Kairui.