„Užsienio politika Prezidentūrai itin svarbi sritis. Todėl šis pokalbis buvo netrumpas ir išsamus. Ministro lauktų nemažai iššūkių, tai, visų pirma, regioninė lyderystė, kuriant saugią kaimynystę, saugumo užtikrinimas, efektyvus veikimas Europos Sąjungoje, ekonominė diplomatija, klausimai, susiję su Astravo atomine, taip pat diplomatinės tarnybos klausimai“, – po susitikimo kalbėjo A. Bubnelis.

Anot A. Bubnelio, valstybės vadovas tikisi, kad naujai paskirtas ministras tęs plataus sutarimo pagrindu suformuotą, dabar įgyvendinamą užsienio politiką.

Paklaustas apie kandidato į užsienio ministrus vertinimą, patarėjas tikino, kad vertinimus premjeras išsakys premjerei Ingridai Šimonytei.

„Savo vertinimą prezidentas nori išsakyti tiesiogiai premjerei rytojaus susitikimo metu“, – teigė A. Bubnelis.

Vertinimus išsakys premjerei

Valstybės vadovo susitikimas su G. Landsbergiu užbaigė G. Nausėdos susitikimų su kandidatais į ministrų kabinetą ciklą. Penktadienį su prezidentu susitiks ir Vyriausybės formavimo klausimus aptars naujoji premjerė Ingrida Šimonytė.

„Rytoj ryte numatytas susitikimas su premjere. Visų pirma, Vyriausybės kabineto formavimas bus aptartas su premjere, o sprendimai bus skelbiami po to“, – sakė patarėjas.

Pats G. Landsbergis susitikimą įvertino labai gerai.

„Aptarėme prioritetus, bendradarbiavimą ir bendrą matymą. Tai aš pokalbį vertinu kaip labai gerą“, – susitikimo vertinimu pasidalijo G. Landsbergis.

Gabrielius Landsbergis, Gitanas Nausėda

Prieštaravimų neišgirdo

Pats kandidatas į užsienio reikalų ministrus tikino, kad jo ir prezidento nuomonės įvairiais užsienio politikos klausimais neišsiskyrė.

„Ne, nepastebėjau jokio išsiskyrimo nuomonių. Kitaip tariant, pristačiau tam tikrą struktūrą, kuria remdamasis rengiau užsienio politikos Vyriausybės programoje dalį, kokius prioritetus išskyriau ir neišgirdau iš prezidento prieštaravimų. Objektyvu yra tai, kad Lietuvos užsienio politika 30 metų buvo grindžiama konsensusu, kitaip tariant, ne tik partiniu konsensusu, kur yra labai svarbus kairės ir dešinės sutarimas, bet kartu ir tarpinstituciniu konsensusu“, – aiškino G. Landsbergis.

Toks užsienio politikos pobūdis, anot jo, turi būti tęsiamas, nes jį apibrėžia artimiausi geopolitiniai kaimynai. „Lietuvos manevro laisvė, pasirenkant kryptis yra ganėtinai ribota. Kitas dalykas, kad Lietuvos laisvė pasirenkant priemones, kuriomis ji gali įgyvendinti savo tikslus, čia gali skirtis ir tam demokratinis procesas per rinkimus ir yra reikalingas“, – detalizavo jis.

Prezidentas G. Nausėda ir premjerė Ingrida Šimonytė kandidatus į ministrus aptars ir susitikime penktadienio rytą.