Teismo vertinimu, negalima teigti, kad kontrolieriui suteikti įgaliojimai varžo Konstitucijoje įtvirtintą aukštojo mokslo autonomiją labiau, nei to reikia viešajam interesui ginti – aukštojo mokslo kokybei ir akademinės etikos ir procedūrų laikymosi kontrolei užtikrinti.

Sprendimą aiškinęs KT pirmininkas Dainius Žalimas pažymėjo, kad valstybė privalo užtikrinti aukštojo mokslo ir studijų kokybę, kuri neabejotinai priklauso ir nuo akademinės etikos ir procedūrų laikymosi, tad jų užtikrinimas irgi tenka valstybei.

Jis pabrėžė, kad aukštųjų mokyklų autonomijos principai nesudaro prielaidų nepaisyti etikos ir tinkamų procedūrų bei draudžia bet kokią apgaulę akademinėje veikloje.

„Netoleruotina, kad aukštojo mokslo išsilavinimą ar kvalifikaciją žymintis laipsniai būtų suteikiami ar į pareigas mokslo ir studijų institucijose asmenys būtų skiriami, nepaisant akademinės etikos ir procedūrų standartų“, – kontrolės būtinybę aiškino D. Žalimas.

D. Žalimo teigimu, laipsnių ar pareigų suteikimas tokiems asmenims ne tik diskredituotų patį mokslą, bet ir pažeistų bendruosius teisinius principus.

Jis taip pat pažymėjo, kad Seimas, siekdamas užtikrinti aukštojo mokslo kokybę, gali įsteigti kontrolės instituciją, kuriai pavesta ginti viešąjį interesą, o jei tokia institucija įsteigiama, jai privalo būti suteikti įgaliojimai veiksmingai atlikti jai skirtas funkcijas.

KT pirmininkas be kita ko pabrėžė, kad tiek mokslo institucija, tiek asmuo, kuriam nepalankų sprendimą priėmė kontrolierius, gali šį sprendimą skųsti administraciniam teismui, o teismas turi įgaliojimus kontrolieriaus išvadą panaikinti.

Dėl Mokslo ir studijų įstatymo nuostatos, pagal kurią akademinės etikos ir procedūrų kontrolierius gali priimti sprendimą įpareigoti aukštojo mokslo instituciją atšaukti sprendimą dėl kvalifikacijos suteikimo į KT kreipėsi Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas, nagrinėjantis bylą, kurioje buvęs Kauno technologijos universiteto (KTU) rektorius Petras Baršauskas ginčija Akademinės etikos ir procedūrų kontrolieriaus tarnybos 2017 metų spalio sprendimą.

Tarnyba tuomet konstatavo, kad rengdamas habilitacinį darbą P. Baršaukas nesilaikė citavimo taisyklių ir pažeidė akademinės etikos reikalavimus. Tokią išvadą pateikęs kontrolierius Vigilijus Sadauskas nurodė Vilniaus Gedimino technikos universitetui atšaukti sprendimą dėl laipsnio P. Baršauskui suteikimo.

Į teismą kreipęsis P. Baršauskas nurodė, kad mokslinio laipsnio suteikimas yra sritis, priskiriama aukštųjų mokyklų autonomijai, todėl akademinės etikos kontrolieriaus sprendimas ją pažeidžia.

P. Baršauskas monografiją Vilniaus Gedimino technikos universitete apsigynė 2002 metais.

Akademinės etikos ir procedūrų kontrolierius tyrimą dėl plagiato P. Baršausko monografijoje atliko gavęs buvusio Vytauto Didžiojo universiteto rektoriaus Algirdo Avižienio prašymą.

Dar atliekant šį tyrimą, P. Baršauskas po raginimų atsistatydinti KTU tarybai įteikė prašymą jį atleisti, ši jo prašymą tenkino. P. Baršauskas pripažino, kad jo darbe yra techninių klaidų, tačiau neigė plagijavimą.