Po slapto balsavimo paaiškėjo, kad J. Jaručiui balsų pakako, jis paskirtas Seimo vicepirmininku. Už balsavo 90 parlamentarų, 10 prieš, susilaikė 10 Seimo narių, 1 biuleteinis buvo sugadintas.

Dėkojo partijai

J. Jarutis dėkojo partijos kolegoms už pasitikėjimą, atsiprašė kolegų už išsakytus kandžius žodžius, kartu dėkojo ir valdančiajai koalicijai.

„Noriu padėkoti ir valdančiosios daugumos koalicijai. Mes visi labai retai atsispiriame pagundoms tam tikroms pasigalinėti, parodyti savo jėgą, bet rytų filosofai turi tokį posakį, kad stiprus ne tas, kuris gali nugalėti, bet stiprus tas, kuris gali išvengti kovos. Manau, kad tas vengimas kovos šiandien bus pademonstruotas ir demokratijos šventė įvyks. Čia yra pirmas žingsnis dėl tų pažadų įgyvendinimo“, – kalbėjo J. Jarutis.

Pagal Seimo statutą, opozicijos atstovai yra skiriami į Audito komiteto, Etikos ir procedūrų komisijos vadovus.

Kandidatas tikino, kad galimai turi visas reikiamas kompetencijas, kurių reikia Seimo pirmininko pareigoms užimti.

„Jei būčiau paskirtas, manau, kad turiu vykdyti mane delegavusios partijos programą. (...) O pareigas Seimo valdyboje vykdysiu tokias, kokias paves Seimo pirmininkė“, – sakė jis.Type a message

Tuščių pažadų nedalins

Konservatorius Mykolas Majauskas J. Jarutį apibūdino kaip „patikimą partnerį ir sąžiningą varžovą“.

Valstietis Tomas Tomilinas kandidato klausė, kaip jis gerins Seimo ir politinių partijų įvaizdį.

„Tikrai atstovausiu LVŽS. (…) Nežadėjau, gal nuoširdžiai žmonės tikisi pagerinti Seimo įvaizdį, bet nei Seimo pirmininkas vienas, nei 7 jo vicepirmininkai to nepadarysim, jei patys savo veiksmais, kalbomis to nedarysime“, – Seimo posėdžių salėje sakė kandidatas J. Jarutis. Jis teigė, jog tuščiai žadėti jis nesiruošia.

Socialdemokratė Vilija Targamadzė kandidato dar kartą perklausė, kodėl jis siekia šio posto.

„Tiesiog kiekvieno politiko, save laikau jau šiokiu tokiu politiku. (…) Kiekvieno politiko pareiga augti, frakcija pasitikėjo, šiuo atveju. Tai mano galva yra politinės karjeros laiptelis“, – sakė J. Jarutis.

Konservatorių atstovas Antanas Matulas, kaip pats tikino, pusiau rimtai, pusiau juokais klausė, kas iš valstiečių frakcijos pasitrauks, jei J. Jaručio kandidatūrai nebus pritarta slapto balsavimo metu.

„Jeigu slapto balsavimo metu jūs nebūsite patvirtintas, kas pagal planą iš jūsų frakcijos atsisakys mandato?“ – klausė A. Matulas.

„Dabar galvoju, leiskite pagalvoti, nes per 15 sekundžių yra sudėtinga durti kažkam į akį ir pasakyti – tu atsisakysi. Manau, kad niekas neatsistatydins. Tiesiog vis tiek esu galbūt naivus ir tikiu gera kolegų valia ir tais sprendimais. Galbūt tai yra mano klaida, bet geriau aš mirsiu su ta klaida nei galvosiu apie žmones blogiau“, – atsakė J. Jarutis.

Prasidėjus diskusijai į tribūną stojo Mišrios Seimo narių grupės atstovas Kęstutis Glaveckas stebėjosi, kad „šiltų vietų“ skaičius Seime augo, nuo 3 iki 7 vicepirmininkų. O Seimo efektyvumas, anot parlamentaro, nekinta. O tai turėtų būti opozicijos darbo vaisiai.

„Mes turime tris pavaduotojus iš opozicijos. Ir niekada man neteko kalbėti opozicinių kalbų ar pasisakymų, kas blogai, ką reikia taisyti. Su viskuo jie sutinka. Neturiu nieko prieš Joną, tik noriu pasakyti, kad tarp Seimo darbo kokybės ir pavaduotojų skaičiaus, didesnis pavaduotojų skaičius nereiškia kokybės“, – sakė parlamentaras.

Iki šiol buvo 6

Seimas prieš kelias savaites tvirtindamas parlamento vadovo pavaduotojus atmetė „valstiečių“ pasiūlytos Aušrinės Norkienės kandidatūrą.

Visi kiti šeši pasiūlyti vicepirmininkai, tiek nuo valdančiųjų, tiek opozicijos buvo patvirtinti.

Po šio balsavimo „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis atsisakė Seimo nario mandato, protestuodamas prieš naujosios valdžios veiksmus skirstant pozicijas parlamente.

„Valstiečiai“ patvirtino naują kandidatą į vicepirmininkus, tačiau pavardės iki trečiadienio nebuvo įvardinę.

Seimo valdyboje iki šiol dirbo 6 vicepirmininkai. Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS–LKD) atstovai Jurgis Razma, Radvilė Morkūnaitė–Mikulėnienė ir Paulius Saudargas, Laisvės partijos atstovas Vytautas Mitalas ir du atstovai iš opozicijos: Darbo partijos atstovas Andrius Mazuronis ir Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) atstovas Julius Sabatauskas.

Pagal Seimo Statutą Seimo valdyboje gali dirbti 7 vicepirmininkai.