„Po susitikimo prezidentas atkreipė dėmesį į tai, kad kandidatė turi ilgametę patirtį žemės ūkio sektoriuje, yra labai gerai susipažinusi su šio sektoriaus problematika, turi vadinamąją institucinę patirtį Žemės ūkio ministerijoje, labai gerai pažįsta ten dirbančius žmones“, – spaudos konferencijoje sakė prezidento atstovas spaudai Antanas Bubnelis.

„Tačiau prezidentas atkreipė dėmesį, kad nėra iki galo aiškūs prioritetai, kaip spręsti žemės ūkio sektoriaus problematiką.

Pasigedo ilgalaikės vizijos, kaip žemės ūkis galėtų būti transformuojamas į aplinkai palankų, didesnę pridėtinę vertę kuriantį sektorių bei kaip žemės ūkis galėtų labiau prisidėti prie regioninės politikos stiprinimo“, – pridūrė prezidento atstovas.

Pasak A. Bubnelio, prezidentas pasigedo aiškesnės vizijos, kaip galėtų būti sprendžiami neefektyvumo ir skaidrumo klausimai, susiję su Nacionaline žemės tarnyba.

D. Miniataitė: mano komanda galėtų būti suformuota iš Žemės ūkio ministerijoje dirbančių kolegų

Kandidatė į žemės ūkio ministres Dalia Miniataitė teigė, kad susitikimo su prezidentu metu dalykiškai pakalbėjo apie tai, kokią viziją žemės ūkyje ji turi ateinantiems ketveriems metams.
„Turėjome pakankamai dalykišką pokalbį su prezidentu, aptarėme kokie būtų pirmi prioritetiniai darbai. Prezidentas teiravosi, kaip aš asmeniškai matau tuos ketverius metus ir kaip žemės ūkio ir maisto sektorius atrodytų po ketverių metų“, – po susitikimo teigė ji.

Anot kandidatės į ministres, vienas iš prioritetų šiuo metu – žemės ūkio sektoriaus programų rengimas.

„Manau, kad dabar turėtume labai susikoncentruoti į programų rengimą (...). Vienas iš pagrindinių darbų yra susisteminti poreikius, matyti prioritetus ir sudėlioti programinius dokumentus, strateginį planą“, – tikino ji.

D. Miniataitė pažymėjo, kad kiti svarbūs darbai žemės ūkio srityje yra susiję su siekiu pristabdyti klimato kaitą.

„Kiti darbai yra susiję su veiksmais, kaip mažinti šiltnamio efektą sukeliančių dujų emisiją ir ką turime nuveikti, kad klimato kaita iki 2026 metų būtų neutralizuota. Šiuo atveju turime padaryti labai daug technologinių sprendimų“, – tikino ji.

Nors kandidatė į ministres teigė galvojanti apie galimą savo komandos ministerijoje sudėtį, kol kas su galimais jos nariais teigė nekalbėjusi.

„Labai galvojau apie komandą, kokia komanda galėtų atliepti būsimus iššūkius ir darbus. Būsiu atvira – nekalbėjau su tais žmonėmis, pirmiausia laukiu paskyrimo, nes tada, matyt, jau konkrečiai bus galima kalbėtis (...). Neneigiu, kad komanda gali būti suformuota iš Žemės ūkio ministerijoje dirbančių kolegų“, ­ teigė D. Miniataitė.