K. Girnius sako, kad penktadienį prezidentas jau galimai pateiks savo įvertinimą, susitikęs su visais kandidatais. Jo nuomone, G. Nausėda atsargiai vertinti kandidatūras gali todėl, kad anksčiau yra sulaukęs nemažai priekaištų.

„G. Nausėdai buvo daug priekaištaujama, kad jis per daug nuolankiai priimdavo buvusios Vyriausybės pasiūlymus, kad jis neturi stuburo, manau, čia gali būti mėginimas parodyti, kad jis atsargiai rinks tuos ministrus, viską nuosekliai pergalvojęs“, – laidoje „Delfi diena“ sakė K. Girnius.

Vis dėlto, anot jo, procesas atrodo keistai. „Kas yra truputį keistoka, kad jis (G. Nausėda – „Delfi“) svarsto atskirai tuos kandidatus ir po to suteikia šiokį tokį pristatymą, įvertinimą. Kiek aš prisimenu, anksčiau to nebuvo“, – kalbėjo K. Girnius.

Jo nuomone, 2–3 kandidatai į ministrus gali būti atmesti, todėl Vyriausybės formavimas užsitęs. Koalicijos partneriams gali tekti ir peržiūrėti pasiskirstytas sritis.

„Manau, kad tas procesas gali truputį užsitęsti, nes esu beveik tikras, kad kokie 2–3 ministrai bus atmesti, bent vienas, jei ne du, iš Laisvės partijos, tai reikės pakoreguoti koalicijos narių pasiskirstytas sritis“, – mano politologas.

Atmetus dabartinius kandidatus, K. Girniaus teigimu, nebūtinai surasti nauji kandidatai būtų geresni.

„Yra visada pavojus, kad gausi silpnesnį kandidatą. 2012 metais, kai Dalia Grybauskaitė atmetinėjo visus Darbo partijos kandidatus, tai labiausiai tinkami kandidatai buvo atmesti ir reikėjo priimti tuos, kurie buvo stipresni“, – kalbėjo jis.

Pamainos neieško

Liberalų sąjūdžio narys Eugenijus Gentvilas sakė, kad savo partijos pasiūlytiems kandidatams pamainos neieško.

„Kaip suprantu, abu mūsų partijos kandidatai tenkina prezidentą, tai mes kol kas neieškome kitų kandidatų, tačiau dėl atsargumo aš pats galvoje pradedu „perkratyti“ galimas alternatyvas, jei taip atsitiktų“, – laidoje „Delfi diena“ kalbėjo Seimo narys.

Jei reikėtų rasti kuo pakeisti kitų partijų pasiūlytus kandidatus, anot jo, kandidatūra galėtų būti rasta per dvi dienas. E. Gentvilas taip pat teigia, kad jei būtų atmesta Laisvės partijos kandidatė į teisingumo ministres Evelina Dobrovolska, Liberalų sąjūdis savo kandidatą galėtų pasiūlyti iš karto.

„Mes tikrai esame aptarę kandidatus į visas ministerijas ir turime kandidatus“, – teigė jis.

E. Gentvilas sako iš dalies galintis pateisinti ilgai trunkantį procesą, kita vertus, įžvelgia galimų problemų.

„Savotiškai galėčiau pateisinti šitą lėtoką procesą, jeigu tuo pačiu metu yra renkama apie kandidatus į ministrus STT ir kitų specialiųjų tarnybų informacija tam, kad būtų įsitikinta, ar šie asmenys tikrai neturi skeletų spintoje. Bet tokiu atveju atmetus kandidatus naujai pasiūlytas kandidatas tikrai nebūtų patikrintas, tai būtų dar blogiau, nepatikrintas kandidatas taptų ministru.

Matau dar vieną problemą, kuri gali atsitikti. Šiuo metu visi ministrai kartu su I. Šimonyte ruošia Vyriausybės programą, kiekvienas savo sferoje. Atmetus kurį nors kandidatą, vietoj jo paskyrus naują, kad ir gerą, kandidatą tas žmogus sakys, kodėl turiu dirbti ne pagal savo parengtą programą. Politikas, nominuotas į ministrus, turi pats paruošti savo programos dalį“, – laidoje „Delfi diena“ kalbėjo Liberalų sąjūdžio narys.

G. Nausėda jau susitiko su 10 iš 14 kandidatų į ministrus. Antradienį jo atstovas spaudai A. Bubnelis sakė, kad prezidentas turi abejonių dėl kai kurių kandidatų į ministrus, tačiau konkrečių pavardžių neatskleidė.