Kaip antradienį informavo Vilniaus savivaldybė, vis dar augant COVID-19 sergančių pacientų skaičiui šalies įstaigose, VMKL korpuse Antakalnio gatvėje 124 šiuo metu užimta 180 iš 210 viruso gydymui skirtų vietų.

Todėl ligoninės patalpose Antakalnio gatvėje 57 parengta 20 vietų Dienos chirurgijos skyriuje, per savaitę žadama atlaisvinti ligoninės administracijos patalpas pirmame aukšte.

„Architektai šiuo metu jau perplanuoja administracijos užleidžiamas 850 kv. metrų ploto patalpas, tikslina čia tilpsiančių pacientų skaičių“, – teigia savivaldybė.

Dar 20-25 vietas administracinėse patalpose žadama įrengti į priėmimo skyrių patenkantiems pacientams – šios vietos bus su ventiliacinėmis ir kondicionavimo sistemomis, atskirais boksais sergantiems ypatingai sunkiomis infekcinėmis ligomis. Dalis patalpų bus pritaikytos teikti ir intensyviąją terapiją.

Pasak savivaldybės, vykdant šias pertvarkas, darbuotojai perkeliami į poliklinikos ir į kitas patalpas, ateityje administracijos darbuotojams žadama pritaikyti ir kitas senas buitines patalpas.

Mobiliosiomis komandomis rūpinsis poliklinikos

Pasak savivaldybės, pirminės asmens sveikatos priežiūros įstaigų vadovai sutarė nekurti po visą miestą judančių budinčių mobiliųjų komandų, o nusprendė, jog kiekviena poliklinika rūpinsis savais pacientais – taip siekiama operatyvumo.

Taip pat savivaldybė pateikė rekomendacijas Sveikatos apsaugos ministerijai dėl mobiliųjų komandų sudėties – pasak savivaldybės Sveikatos apsaugos skyriaus vedėjos Viktorijos Turauskytės, į siūlymus SAM atsižvelgė tik iš dalies. Anot jos, dabartinę tvarką, kai į namus pas pacientą būtinai turi vykti gydytojas, kvestionuoja patys medikai.

„Atlikti visa tai, kas įmanoma tokiomis sąlygomis – pamatuoti temperatūrą, kvėpavimo dažnį, pulsą, deguonies saturaciją, kraujospūdį, – pagal kompetenciją gali ir slaugytojas. Po slaugytojo apsilankymo būtų sprendžiama dėl šeimos gydytojo vizito pas pacientą poreikio. Taip sumažėtų šeimos gydytojų tiesioginių kontaktų su pacientais skaičius ir galimybė užsikrėsti COVID-19 liga. Gydytojų šiuo metu ir taip serga labai daug“, – sakė V. Turauskytė.

Savivaldybė teigiamai vertina ministerijos pakeitimus, leidžiančius mobiliosiose komandose gydytoją ir slaugytoją lydėti nebūtinai slaugytojo padėjėjui, bet ir, pavyzdžiui, vairuotojui.