Prezidento atstovas spaudai Antanas Bubnelis surengtoje spaudos konferencijoje teigė, kad prezidentas ir I. Šimonytė aptarė visus kandidatus į ministrus.

„Ką tik baigėsi prezidento ir premjerės susitikimas. Šio susitikimo metu buvo aptartos kandidatūros, kurias premjerė pateikė į ministrų kabinetą. Išsamiai ir daug buvo kalbėta apie tuos septynis kandidatus, su kuriais prezidentas jau buvo susitikęs šią ir praėjusią savaitę.

Buvo apsikeista įžvalgomis ir apie tuos septynis kandidatus, su kuriais prezidentas ketina susitikti vėliau šią savaitę. Prezidentas išsakė savo abejonių dėl kelių kandidatūrų dėl kelių ministrų. Prezidentas išsakė savo abejones dėl kelių kandidatūrų. Ir buvo sutarta, kad šioms kandidatūroms bus ieškomi kiti asmenys, kurie galėtų užimti ministro pareigas“, – sakė A. Bubnelis.

Esminė kritikos ašis, anot G. Nausėdos atstovo spaudai, kandidatų turima kompetencija.

„Pagrindinės abejonės, kurias išsakė prezidentas buvo susijusios su tų kandidatų kompetencija“, – aiškino A. Bubnelis.

Jis teigė, kad pavardžių kol kas įvardinti nenori.

„Planuojama, kad diskusija su premjere dėl Vyriausybės kabineto sudėties bus tęsiama toliau šią savaitę“, – teigė prezidento atstovas spaudai A. Bubnelis.

Konkrečių pavardžių nesako

I. Šimonytė teigė, kad prezidentas išsakė pastabas apie kandidatus į ministrus. Tačiau kas neįtiko šalies vadovui I. Šimonytė kol kas nenorėjo atskleisti.

„Galėčiau sutikti beveik viską patvirtinti, ką sakė Antanas. Vienas netikslumas įsivėlė pasisakyme, nebuvo šiandien kažkokių susitarimų dėl kitų kandidatų ieškojimų. Buvo išsakytos prezidento pastabos. Tiek dėl tų, kurie jau buvo susitikimuose su prezidentu, pastabos ir tiems, kurie dar nebuvo susitikę. Tiesiog aptarėme įvairiais kampais ir požiūriais“, – sakė I. Šimonytė.

Paskirtoji premjerė teigė, kad dėl visko turės apsispręsi per šią savaitę, kai prezidentas baigs susitikimus su kandidatais.

„Kadangi Vyriausybė yra ne tik Ingridos Šimonytės, bet ir koalicijos sutarimo rezultatas. Kadangi esant kažkokiems pasikeitimams, juos turėtų aptarti ir sutarti koalicija. Tai su prezidentu sutarėme, kad jis tęsia susitikimus ir po to, kai bus susitikęs su visais pretendentais, jau tada esant reikalui bus priimami sprendimai koalicijos, ir mano pačios“, – teigė politikė.

I. Šimonytė nenorėjo atsakyti ar pastabos buvo išsakytos tiems kandidatams, kurie jau buvo susitikimuose su prezidentu. Nenorėjo atskleisti, kurios koalicijos partijos delegavo kritikuotus kandidatus, kiek kandidatų sulaukė kritikos.

„Žodis „atmesti“ ir „išsakytos abejonės“ yra skirtingi. Abejonių galima išsakyti turbūt apie bet kurį žmogų. Bet turint mintyje, kad susitikimai tebevyksta, pastabų buvo išsakyta apie vieną kitą kandidatą, tos pastabos buvo skirtingo sudėtingumo, turinio.

Tai šiandien saugodama kandidatų gerą vardą ir patį procesą Vyriausybės formavimo, etikos laikydamasi, tų pavardžių nevardinsiu. Jei bus daromi kažkokie keitimai, jei jie bus padaryti, tai bus atskleisti ir paaiškinti“, – sakė paskirtoji premjerė I. Šimonytė.

Premjerė teigė, kad į visus klausimus tikisi atsakyti šios savaitės pabaigoje, kai prezidentas baigs susitikimus su kandidatais.

„Tada jau galės turėti savo asmeninį vaizdą apie visą Vyriausybę in corpore“, – sakė I. Šimonytė.

I. Šimonytė teigė, jos Vyriausybės programa ruošiama, visi pretendentai į ministrų kabinetą labai nuoširdžiai ir uoliai dirba. Tikimasi, kad ji gali būti pateikiama jau šios savaitės pabaigoje.

Pranešė, kad patvirtins ne visus

G. Nausėda praėjusią savaitę pranešė, kad ne visi paskirtosios premjerės I. Šimonytės pateikti kandidatai į ministrus bus patvirtinti.

Iki antradienio prezidentas asmeniškai bendravo su septyniais iš 14 kandidatų į ministrus: su kandidate į švietimo, mokslo ir sporto ministres Jurgita Šiugždiniene, į ekonomikos ir inovacijų ministres siūloma Laisvės partijos lydere Aušrine Armonaite, pretendentu į sveikatos apsaugos ministrus, nepartiniu buvusiu valstybės kontrolieriumi Arūnu Dulkiu, Laisvės partijos į teisingumo ministres teikiama Evelina Dobrovolska ir į susisiekimo ministrus – Kasparu Adomaičiu, Liberalų sąjūdžio kandidatu į kultūros ministrus Simonu Kairiu bei konservatorių kandidate į socialinės apsaugos ir darbo ministres Monika Navickienė.

Prieš susitikimus su prezidentu, su kandidatais pokalbius rengė ir šalies vadovo patarėjai.