„Kai prezidento patarėjai pradeda formuoti ministrų komandas, mes nebetenkam demokratinės valstybės, pereinam prie nomenklatūrinio valstybės valdymo“, – laidoje „Delfi diena“ kalbėjo jis.

Vyriausybės formavimas tampa panašus į turgelį, kur visi pradeda ciniškai derėtis. Galime daryti prielaidas, kad gal prezidento komanda kaip sąlygas skiriant ministrus derasi ir dėl būsimų ambasadorių vietų, – žinome, kad prezidento komandoje yra žmonių, kurie nori būti ambasadoriais, taip pat artėja Konstitucinio Teismo, Aukščiausiojo Teismo teisėjų skyrimas. Pats procesas nėra civilizuotas ir kelia daug rūpesčių“, – sakė D. Kuolys.

Jo vertinimu, lyginant G. Nausėdos požiūrį į praėjusią Vyriausybę ir šios formavimą akivaizdu, kad taikomi skirtingi standartai.

„Prezidentas labai atlaidžiai žiūrėjo į praėjusią Vyriausybę. Tai irgi jo irgi formuota Vyriausybė, jis atėjęs galėjo daryti nemažai permainų. Šiuo atveju gal mes matome taikomus skirtingus standartus. <…> Į tą komandą siūlyti žmones iš „valstiečių“ Vyriausybės neatrodo racionalu, tai yra tam tikros komandos silpninimas, jos darnos ardymas. Mėginti deleguoti į tą komandą žmones iš prezidento komandos aplinkos, prezidento patarėjų pažįstamus irgi būtų tos komandos ardymas.

Kam bus ištikimi įpiršti viceministrai? Ar tai Prezidentūros atstovai Vyriausybėje, tam tikra seklių komanda, ministrų priežiūros komanda? Ar vis dėlto jie irgi įsipareigos vykdyti, įgyvendinti Vyriausybės programą. Čia klausimų kyla daug“, – svarstė. D. Kuolys.

Darius Kuolys

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų (VU TSPMI) profesoriaus Tomo Janeliūno teigimu, tokia praktika pažeistų valdžių atskyrimo principą.

„Vienas dalykas yra domėtis, kokią komandą kandidatas į ministrus norėtų matyti, ar jis jau turi apgalvojęs kandidatus į viceministrus, ir visai kitas dalykas dar tik kandidatams į ministrus siūlyti kitus kandidatus, siūlyti viceministrus ir galbūt netgi tai pateikti kaip kažkokią sąlygą, ar pats ministras bus patvirtintas prezidento. Tokia praktika tikrai nėra gera“, – sakė jis.

Anot politologo, kadangi Prezidentūra jau užsiminė, jog ne visas pateiktas sąrašas bus patvirtintas, prezidentas tikriausiai turi omenyje kandidatus, kuriuos galėtų atmesti. T. Janeliūno manymu, šį kartą G. Nausėda, šiek tiek nudegęs po praėjusios Vyriausybės tvirtinimo, į ministrų atranką galimai žiūri griežčiau.

„Matyt, šį kartą nori apsidrausti ir dėl to tas filtras yra žymiai griežtesnis“, – laidoje „Delfi diena“ kalbėjo T. Janeliūnas.