Kaip po susitikimo teigė prezidento atstovas spaudai Antanas Bubnelis, šalies vadovas tikisi, kad būsimasis sveikatos apsaugos ministras turės stiprius krizės valdymo įgūdžius.

„Prezidento vertinimu, šiuo metu esame labai sudėtingoje situacijoje, kai su pirmąja COVID banga mums pavyko susitvarkyti labai gerai, (…) šiuo metu situacija galima sakyti yra atvirkščia. (…) Ši ministerija, kuri lyderiauja sprendžiant šitą krizę, reikalauja vadovo, kuris turėtų stiprius krizės valdymo ir pokyčių įgyvendinimo įgūdžius, ir tokią patirtį. Sprendimus šioje situacijoje reikia priimti greitai, ryžtingai ir efektyviai“, - pabrėžė A. Bubnelis.

Per susitikimą buvo aptarti ir ilgalaikiai Sveikatos apsaugos ministerijos kuruojamų sričių iššūkiai.

Pasak valstybės vadovo atstovo, vertinimuose reikalavimo, kad sveikatos apsaugos ministras būtinai būtų medikas, nebuvo išsakyta.

Savo vertinimą apie kandidatus G. Nausėda planuoja išsakyti premjerei po susitikimo su ja antradienį ryte. Po šio susitikimo bus surengta spaudos konferencija.

Turi daugiau kaip 130 punktų pandemijos valdymo planą

Kandidatas teigė į susitikimą atėjęs su konkrečiu pandemijos valdymo planu, kuriame yra numatyta daugiau kaip 130 skirtingų priemonių.

Nors A. Dulkys sakė tų punktų konkrečiai įvardinti negalįs, nes „jam dar trūksta kai kurių sudedamųjų dalių“, kai kuriuos jų jis įvardino. Pasak kandidato, norint sukurti pilną planą, reikia pilnos informacijos.

„Pirmas žingsnis būtų harmonizuoti visas veikiančias valdymo struktūras, (…) suvienyti visas savo veiklas ir komunikavimą į vieningą sistemą. Antras dalykas – reikėtų įsivertinti, kokia yra tikroji situacija su duomenimis, ar mes turime stoką analitikų, ar turime stoką kokybiškų duomenų, galbūt kažkokių duomenų dar neturime. Taip pat bendradarbiavimo kontekste visoje valdymo sistemoje tas grandis, kurios dabar galbūt yra nepilnai įgalintos ir jas įgalinti, pataisyti, suteikti įgaliojimus ir motyvuoti tai daryti.

Tam tikra priemonių grupė yra susijusi su rezervais, ir, kokia yra jų tikroji situacija – kad kuo greičiau galėtume pradėti naudotis tiek antigenais, o vakcinavimas turėtų tapti kertine mūsų plano dalimi“, - kalbėjo A. Dulkys.

Paklaustas, kaip jis paaiškintų žmonėms ribojimų svarbą, - kodėl nereikėtų vykti ir būriuotis prie centrinių miesto eglių, kandidatas pasiūlė prieš išvykstant du laiškus - vieną medikams, kitą žmonėms, kurių artimieji prie eglutės jau nenueis.

„Tai, kas vyksta su kalėdinėmis eglutėmis tikrai mūsų nepuošia, bet aš šiandieną nesiruošiu nieko kaltinti. Galbūt paprašyčiau tų žmonių, kurie dar ruošiasi važiuoti ir sudaryti kamščius kalėdinių eglučių link, pabandyti kartu šeimose, su vaikais, įsigilinti į tų švenčių esmę, pajausti jų tikrąjį, dvasinį turinį, ir gal prieš išvažiuojant iš namų parašyti du laiškus. Vieną laišką parašyti mūsų medikų bendruomenei, nes jie kiekvieną dieną mato mirštančius žmones. O kitą laišką parašyti tam įsivaizduojamam vaikui, kurio tėvai arba seneliai negali atvežti prie tos eglutės, nes jie mirė. Žmonės miršta“, - prisipažinęs, kad jaudinasi į žmones kreipėsi A. Dulkys.

Jei taptų ministru, konsultuotųsi su A. Veryga

Kandidatas į ministrus, jei taptų sveikatos apsaugos ministru, poreikiui esant, konsultuotųsi ne tik su laikinai ministro pareigas einančiu Aurelijumi Veryga, bet ir kitais buvusiais šios ministerijos vadovais.

„Turiu dvidešimties metų patirtį kaip vadovas, nemanau, kad aš keisiu savo principus. Manau, ateityje, jeigu man bus pavestos šios atsakomybės, aš tikrai išklausysiu, bendrausiu ir stengsiuosi iš pirmų lūpų sužinoti apie visas pamokas ne tik iš dabartinio ministro, bet ir prieš tai buvusių šios institucijos vadovų. Manau, kad pamokos, sėkmės ir klaidos juda tarp kartų ir nesiruošiu to ignoruoti“, – sakė jis.

Kandidatas taip pat teigė, kad susitikimas su prezidentu Gitanu Nausėda vyko sklandžiai.

„Tai buvo dalykiškas ir šiltas žmonių susitikimas. Palietėme ne tik pandemijos klausimus, ne tik sveikatos apsaugos temą, bet ir apsimainėme keiomis asmeninėmis žinutėmis apie vaikystės vietas“, – teigė jis.

Pagal išsilavinimą - ekonomistas

Ekonomistas, socialinių mokslų daktaras, valstybės tarnautojas Valstybės kontrolieriaus pareigas ėjo nuo 2015 iki 2020 metų.

Šalies vadovas G. Nausėda nusprendė į jo pareigas paskirti Mindaugą Macijauską. Išsilavinimą A. Dulkys įgijo Vilniaus universiteto (VU) Ekonomikos fakultete, vėliau gilino ekonomikos žinias doktorantūros studijose.

A. Dulkio moksliniai interesai buvo Europos ekonominė ir pinigų sąjunga, Lietuvos nacionalinės valiutos (lito) istorija, globalizacija.

A. Dulkys yra vedęs, turi tris dukras: Kotryną, Barborą ir Ditę.