„Jeigu šioje Seimo kadencijoje dar būtų staigmenų, tai jas turėtų pateikti Mišrios Seimo narių grupės nariai. Taip galvoju įvertinęs šios grupės sudėtį ir savo patirtį, kai buvusioje kadencijoje ėjau Mišrios Seimo narių grupės seniūno pareigas“, – feisbuke rašė B. Matelis.

Pasak jo, paprastai kadencijos pradžioje „mišrūnų“ būna labai mažai – du, trys, o kartais ir vienas.

„Tik vėliau dėl įvairiausių žemės drebėjimų frakcijose, kai kurių reputacinių dalykų, ši grupė ima gausėti. Šioje kadencijoje Mišriai Seimo narių grupei priklauso neįprastai daug – 12 narių. Daugelio jų, tokių kaip ekspremjeras Butkevičius, buvęs EP narys Balčytis, Bakas ar kiti, yra geros reputacijos, tačiau jų veikimo laukas yra stipriai apribotas“, – rašė B. Matelis.

Parlamentaras pastebėjo, kad Mišriai Seimo narių grupei priklausantys parlamentarai pagal Seimo Statutą formaliai negali būti nei opozicijoje, nei politinėje daugumoje, todėl jiems lieka postai ir darbai, likę nuo valdančiųjų ar opozicijos stalo.

„ Ir būdamas toje grupėje negali formuoti savo politinės darbotvarkės, nes ir susitarti dėl darbų tos grupės viduje yra neįmanoma. Tarkime, apie ką galėtų susitarti Butkevičius, Gražulis, Bakas ir Valkiūnas?

Todėl manau, kad bent septyni ar aštuoni iš „mišrūnų“ turėtų atsiskirti ir įkurti dar vieną Seimo frakciją su visomis frakcijai tenkančiomis teisėmis. Noriu atkreipti dėmesį, kad tokia frakcija galėtų tapti „auksinio balso“ frakcija, nes daugumos persvara šiuo metu yra labai trapi. Todėl toji naujoji frakcija tikrai būtų pakankamai įtakinga, vadinasi, galėtų pretenduoti ir į svarbius Seimo komitetų ar Seimo vadovybės postus. Nelygu, opozicijoje ar valdžioje ji nuspręstų dirbti“, – svarstė B. Matelis.

Jo manymu, tokiai frakcijai būtų svarbu gauti pastiprinimą iš kitų frakcijų.

„Tarkime, jeigu „valstiečiai“ ir toliau ignoruos tikrai didelių kompetencijų turinčią Baškienę ar dar kelis šios frakcijos narius, pastiprinimas gali ateiti ir iš šios frakcijos. „Valstiečių“ frakcijoje emocinė aplinka tikrai sudėtinga ir tik Skvernelis galėtų ją stabilizuoti. Bet ar pavyks, jeigu Karbauskis ir toliau bandys vairuoti nuo galinės sėdynės ir į visus postus bruks tik jam vienam lojalias pilkas asmenybes?“, – rašė B. Matelis.