V. Zemlio-Balevičiaus teigimu, šiuo metu viešai prieinami duomenys leidžia susidaryti vaizdą tik apie bendrą pandemijos eigą.

„Ko mums labiausiai trūksta, tai epidemiologinių tyrimų duomenų, iš kur tie atvejai ateina“, – laidoje „Delfi diena“ sako jis.

„NVSC, žinau, šiuos duomenis kaupia ir labai keista, kad ministras tais duomenimis nesidalina su visuomene“, – kalba V. Zemlys-Balevičius.

Pasak analitiko, išanalizavus tokius duomenis, galima būtų tiksliau pasakyti, kokių priemonių reikėtų imtis.

„Jei plitimas yra iš darželių, o užsikrečiama prekybos centruose, tai jei apribosim prekybos centrus, mes epidemijos nesuvaldysim“, – teigia V. Zemlys-Balevičius.

Duomenų mokslininko teigimu, prezidento suburta sveikatos ekspertų taryba iš šiuo metu turimų duomenų analizės gali pateikti tik bendro pobūdžio rekomendacijas.

„Nežinojimas leidžia imtis bendro pobūdžio priemonių, uždaryti visus namie, komendanto valandos, bet neleidžia imtis tikslinių priemonių“, – pabrėžia jis.

Anot jo, šiuo metu situacija tapo tokia sudėtinga, nes nesugebama atsekti ir izoliuoti visų sergančiųjų.

„Ko galėtume pasimokyti iš kitų valstybių: Kinijoje atsiranda 10 atvejų ir iš karto keliama didžiulė „panika“ – tiesiog atsargumas. Jei iš karto pilnai ištestuosi ir sugaudysi visus užsikrėtusius, tu sustabdysi epidemiją. Pas mus NVSC nuo rugpjūčio mėnesio neatsakinėja visų atvejų“, – aiškina duomenų analitikas.

„Pavyzdžiui, yra kategorija židinys. Tai židinius baigė testuoti kažkur rugsėjo mėnesį. Jeigu mes neatsekam sergančių ir nesugebam jų izoliuoti, tada mes epidemijos ir nevaldom“, – teigia jis.

V. Zemlio-Balevičiaus teigimu, atvejų atsekimui reikėtų pasitelkti ne tik tyrimus, bet ir programėlę „Korona Stop LT“, o NVSC darbą daugiau automatizuoti.

„Vadeles laiko tie žmonės, kurie saugosi, – ant jų laikosi epidemijos valdymas, o valdžia turėjo gausybę progų susitvarkyti, galėjo pasimokyti, suprasti, kur buvo problemos, ir padaryti viską, kad suvaldytų antrą bangą. Kodėl jie to nedarė, aš nežinau, dabar belieka sulaukti naujos valdžios“, – laidoje „Delfi diena“ kalbėjo jis.