S. Cichanouskajos štabas ir Baryso Zvozskavo Baltarusijos žmogaus teisių namai penktadienį nuotolinėse spaudos konferencijoje BNS prabilo apie apie teisinius veiksmus dėl Aliaksandro Lukašenkos režimo vykdomų kankinimų.

Spaudos konferencijoje dalyvavo režimo represijas patyręs nukentėjusysis Maksimas Chorošinas, S. Cichanouskajos atstovas žmogaus teisių klausimais Garis Pogonyailo, štabo atstovas Aliaksandras Dobrovolskis, Baltarusijos žmogaus teisių namų atstovas Vasilijus Sankovičius ir advokatas Giedrius Danėlius.

„Milicija mane mušė tiesiog kabinete, tai tęsėsi dvi valandas, o aš du kartus netekau sąmonės. Mane paguldė mano paties kraujo baloje. Tada man davė protokolą, kad aš jį pasirašyčiau. Tik tada man iškvietė greitąją pagalbą ir atsidūriau ligoninėje“, – pasakojo M. Chorošinas, pažymėjęs, kad tokie smurto protrūkiai vyksta ir su daugiau žmonių Baltarusijoje iš kur jis sugebėjo pabėgti.

Jis teigia, kad spalio 13 dieną buvo žiauriai sumuštas režimui lojalių jėgos struktūrų pareigūnų.

„Jei kas nors galvoja, kad kažkas panašaus vyksta XXI a. Europos centre, tai vargu. Baltarusija pati su tuo susidoroti negali“, – pridūrė nukentėjusysis. Įvardytas ir kaukėtas pareigūnas, kuris vykdė šiuos kankinimus – Nikolajus Karpenka.

Vienas iš planuojamų veiksmų – kreipimasis į Lietuvos generalinę prokuratūrą, kad ji pradėtų tyrimą dėl galimų nusikaltimų žmoniškumui, šiuo atveju prie N. Karpenka.

Štabo atstovas A. Dobrovolskis tikino, kad Lietuvos teisė esą leidžia pradėti režimo atstovų teisinį persekiojimą, mat nusikaltimų, kurie padaryti ne Lietuvos respublikoje tyrimai esą nėra naujiena. Kaip pavyzdys buvo pateikta ir Sausio 13-osios įvykių byla.

Į Delfi klausimą, kaip baltarusių opozicionieriai įsivaizduoja praktines bet kurių teismų paskemes, jeigu Baltarusija neišduoda režimo atstovų, A. Dobrovolskis pažymėjo, kad ekstradicija net nėra būtina – galima paskelbti kaltinamojo tarptautinę paiešką per Interpolą.

Be to Vilniuje planuojama sukurti koordinacinį centrą, kuris padės teisininkams koordinuoti veiksmus ir nutraukti represijas Baltarusijoje. Panašūs ieškiniai gali būti keliami Vokietijoje, Nyderlanduose ir Lenkijoje, o pačių ieškinių gali būti gerokai daugiau.