Vardijo pasitraukimo priežastis

Protestuodamas prieš naujosios valdančiosios daugumos sprendimą neskirti LVŽS atstovo į Seimo valdybą ir opozicijai priklausančius komitetų vadovo kėdes perduoti Mišrios Seimo narių grupės atstovams, R. Karbauskis Seime pranešė, kad mandato atsisako. Kaip tarė, taip ir padarė, antradienį buvo paskutinė jo darbo Seime diena.

Delfi laidoje politikas teigė, kad kaip pasakė, taip ir padarė. Jis sakė negalintis įvardintų atvejų, kai žadėjo, bet pažado neįvykdė.

„Ką pasakai, darai. Tai aš nelabai pastebiu savo gyvenime tokių dalykų, kad nepasakau ir nepadarau. Yra dalykų gyvenime, kuriuos nori pasiekti, bet nepasieki. To dalyko kiekvieno žmogaus gyvenime, matyt, yra labai daug“, – apie savo įgyvendintą sprendimą trauktis iš Seimo sakė valstiečių lyderis R. Karbauskis.

LVŽS lyderis aiškino, kad kitos išeities nei pasitraukti iš Seimo tiesiog nebuvo.

„Kito sprendimo nebuvo. Jei aš nebūčiau to padaręs, mes šiandien neturėtume situacijos, kai mums vėl bus siūlomas ir Seimo pirmininko pavaduotojo (postas, aut. p.), manau ir kiti klausimai bus išspręsti Seime, kas nebuvo padaryta per pirmas šio Seimo darbas dienas“, – kalbėjo politikas.

Paklaustas, ką tokiu savo žingsniu įrodė, LVŽS vadovas teigė, jog įrodė valdančiosios koalicijos tikslus.

Ramūnas Karbauskis

„Mes įrodėme, kad naujoji valdanti dauguma bandė sugriauti visą istorinę Seimų darbo patirtį. (…) Pirmą kartą tokio dydžio frakcija neturėjo turėti Seimo valdyboje savo atstovo“, – teigė valstiečių partijos vadovas.

Jis priminė ir naujųjų valdančiųjų registruotas Seimo Statuto pataisas dėl didžiausiai opozicinei frakcijai tradiciškai priklausančių komitetų ir komisijų vadovų. Šios pataisos, anot R. Karbauskio, buvo atsiimtos po opozicijos priekaištų.

„Buvo daroma viskas, kad mes būtume pažeminti. Ir pirmiausia net ne mus, o mūsų rinkėjus“, – teigė politikas.

R. Karbauskis, paklaustas, kodėl šis sprendimas daliai frakcijos narių buvo naujiena, teigė, jog visiems šio plano ir negalėjo sakyti.

„Taip, jis nebuvo derintas sau visais. Su kai kuriais frakcijos nariais aš buvau tai aptaręs kaip galimybę, Saulius Skvernelis jau tai žinojo prieš kurį laiką“, – sakė R. Karbauskis ir dar pridūrė, kad visiems LVŽS frakcijos nariams apie šį savo sprendimą nepasakė, nes žiniasklaidai tai būtų sužinojusi anksčiau, nei jis būtų spėjęs tai padaryti.

Buvęs Seimo narys prognozavo, jog paramą naujai premjerei Ingridai Šimonytei išreiškę opozicijos atstovai tokie draugiški tvirtinant Vyriausybės programą nebus.

„Seimo dauguma paprasčiausiai bandė suskaldyti opoziciją, atitinkamai tas pasimatė ir balsavime dėl I. Šimonytės, kai dalis socialdemokratų frakcijos tiesiog nedalyvavo balsavime. Labai logiška, jie turbūt manė, kad dalindami tuos postus, sulauks ir tų frakcijų palaikymo. Bet kai bus tvirtinama Vyriausybės programa, tai tos paramos jie jau nesulauks, dėl to ir kyla klausimas, ar ji bus patvirtinta“, – aiškino buvęs Seimo narys.

Buvo bandoma atimti opozicijos instrumentus

R. Karbauskis neigė mintį, kad iš Seimo pasitraukė dėl konkrečių postų negavimo.

„Atleiskite, kad šypsausi. Kokios valdžios? Mes esame opozicijoje, jokios valdžios negavome rinkėjų sprendimu. Vienas iš pagrindinių instrumentų, kuriuos turi opozicija yra Audito komitetas, tai yra parlamentinės kontrolės instrumentas. Ir jei šnekėti apie darbą opozicijoje, tai buvo bandoma iš mūsų instrumentus atimti. Kad jie bus grąžinti mums buvo pasakyta praėjus porai valandų po mano sprendimo. Tai aš visiškai teisingą sprendimą priėmiau, nes tai situacija iš esmės pasikeitė“, – aiškino R. Karbauskis.

LVŽS vadovas teigė, kad planuojama ne tik sudaryti šešėlinę Vyriausybę, bet pateikti ir jos programą. O to nebuvo „niekada per 20 metų“. LVŽS tai turės gruodžio–sausio mėnesį.

Jis taip pat kategoriškai atmetė teiginius, jog konfliktas Seime įsiliepsnojo todėl, kad LVŽS, R. Karbauskio noru, į Seimo valdybą nesiūlė Rimos Baškienės, o partijos lyderiui lojalią Aušrinę Norkienę.

Tomas Tomilinas, Saulius Skvernelis, Ramūnas Karbauskis

LVŽS vadovas aiškino, jog dėl kandidato frakcija apsisprendė slaptu balsavimu. Ir R. Karbauskis su bizūnu tikrai nenurodinėjo.

„Sprendimai Seimo frakcijoje yra priimami balsų dauguma, balsuojant Seimo nariams. Jei slaptu balsavimu dauguma pasisako už vieną ar kitą kandidatą, tas kandidatas yra siūlomas. Prie ko yra mano nuomonė? Jeigu jūs galvojate, kad aš stoviu su bizūnu ir sakau, kas kaip turi balsuoti... Slaptu balsavimu mūsų sprendimai yra priiminėjami“, – teigė R. Karbauskis.

LVŽS lyderis audringai reagavo į teiginius, kad frakcijoje nėra demokratijos, aiškiai nurodoma, kas, kada ir kaip turi pasisakyti.

„Tai yra melas. (…) Kodėl jūs teigiate neteisingus teiginius, aš negaliu pasakyti, arba jūsų šaltiniai klaidingi, arba jūs meluojate“, – laidos vedėjai D. Žeimytei–Bilienei sakė R. Karbauskis.

Nuo ko prasidėjo konfliktas su konservatoriais?

Laidos vedėja, žurnalistė D. Žeimytė–Bilienė R. Karbauskio tiesiai klausė – kodėl nuolat jis ieško priešų. LVŽS vadovas sakė, jog taip nėra.

„Tai mes ieškome priešų? Jūs nematome, kad nuo 2016 metų Seimo rinkimų mūsų oponentai ieško priešų. Iš karto po rinkimų tada buvau išvadintas KGB agentu, buvo paskleistas melas tam, kad konservatorių rinkėjams būtų paaiškinta, kodėl jie nenori būti valdžioje su LVŽS. Viskas nuo to prasidėjo. Ir toliau tas žeminimas ir pastovus šmeižtas tęsėsi ketverius metus“, – savo požiūrį pateikė valstiečių lyderis.

Politikas teigė, kad praėjusios kadencijos Seime opozicijos nebuvo – nebuvo suformuota šešėlinė Vyriausybė, parengta jos programa, nebuvo, anot R. Karbauskio, teikiami siūlymai ir į biudžetą.

Paklaustas, ko jis bijo, LVŽS lyderis teigė, kad aukščio.

Partijos pirmininko rinkimai – kitais metais

Pasitraukęs iš Seimo R. Karbauskis jau yra susidėliojęs darbus. Pirmasis – šešėlinės Vyriausybės formavimas ir jos programos rengimas.

„Aš esu LVŽS pirmininkas, vienas iš mano pagrindinių darbų dabar yra šešėlinės Vyriausybės formavimas. Esu davęs pavedimą Sauliui Skverneliui tą Vyriausybę formuoti, esu gavęs kandidatus į šešėlinės Vyriausybės ministrus ir dabar pagrindinis darbas toks. Ir iki sausio mėnesio turėti tos Vyriausybės programą“, – sakė politikas.

„Pažadu“, – sakė R. Karbauskis, paklaustas ar ir toliau planuoja aktyviai dalyvauti politikoje.

LVŽS partijos pirmininko rinkimus žada rengti pasibaigus karantinui, kitų metų pradžioje.

Juose ir vėl dalyvaus R. Karbauskis.

„Nežinau, partijoje demokratija“, – sakė politikas, paklaustas ar partijos lyderis vėl bus renkamas tik iš vieno kandidato.

„Aš negaliu atsakyti, ar tai normali praktika ar ne. Jei kolegos manimi pasitiki ir niekas iš kolegų nemano, jog surinktų daugiau balsų, nei aš kandidatuodamas, tai aš nieko baisaus tame nematau. (…) Tikiuosi, kad partijos suvažiavime kandidatų bus tikrai daugiau. O ar laimėsiu tuos rinkimus ar ne, parodys patys rinkimai“, – teigė valstiečių lyderis.

Laikinasis premjeras Saulius Skvernelis prieš daugiau nei metus užsiminė, kad į LVŽS įstotų, jei pasikeistų vadovybė. R. Karbauskis teigė, kad viską partija nuspręs slaptu balsavimu.

„Suprantu, kad jums labai to norėtųsi, kad LVŽS iširtų. Šitą nuspręs partijos žmonės suvažiavime, slaptu balsavimu“, – aiškino jis.

Valstiečių vadovas laidoje sakė tikintis, kad kitiems frakcijos nariams iš Seimo nereikės trauktis, nes jis jau tai padarė.

„Tikiuosi, kad mano sprendimo užteko ir užteks, kad niekam daugiau netektų to daryti. Nes tie pareiškimai, kurie skamba ir dabar, kad man pasitraukus bus ieškoma kompromisų, manau, kad to užteks. Ar būtų tokių, negaliu pasakyti. Sunku būtų teigti, kad yra norinčių“, – laidoje „Pokalbis su D. Žeimyte–Biliene“ sakė LVŽS vadovas R. Karbauskis.

Delfi primena, kad R. Karbauskiui pasitraukus iš Seimo jo vietą užims buvusi parlamentarė, buvusi Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė Asta Kubilienė.

LVŽS Seime turi frakciją, kurioje dirba 32 parlamentarai.