Įstaigos atstovai konkrečiai nenurodė, į ką šiuo atveju reaguoja, tačiau patikslino komentuojantys viešojoje erdvėje pasirodžiusią informaciją, jog situacija dėl Seimo narių izoliacijos susiklostė „dėl kažkokių kažkieno politinių motyvų“.

„Suprantame, kad šis laikas politikoje ypatingai svarbus, tačiau atkreipiame dėmesį, kad mums patikėta funkcija visomis išgalėmis stabdyti infekcijos plitimą, atliekant savalaikę epidemiologinę diagnostiką ir židinių ištyrimą, kontaktų nustatymą bei jų izoliavimą. Tai ir darome, visiškai nevertindami politinių aplinkybių, bet vadovaudamiesi mūsų institucijai keliamais tikslais ir uždaviniais“, – pranešime žiniasklaidai ketvirtadienį cituojamas NVSC direktorius Robertas Petraitis.

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras dėl kontaktų su sergančiaisiais yra nurodęs saviizoliuotis visai Liberalų sąjūdžio frakcijai, daliai konservatorių. Antradienį pranešta, kad izoliuotis privalėjo ir konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis, Laisvės partijos pirmininkė Aušrinė Armonaitė bei šios partijos narys Tomas Vytautas Raskevičius.

Tačiau tos pačios dienos vakarą Nacionalinis visuomenės sveikatos centras patikslino, kad pastariesiems trims izoliacija neprivaloma, nes jų rizika užsikrėsti įvertinta kaip maža.

Centras aiškina, kad ši situacija susiklostė „dėl savalaikio informacijos nesusiderinimo tarp NVSC ir Seimo kanceliarijos atsakingų asmenų“.

Visuomenės sveikatos centras taip pat teigia prašantis neįtraukti įstaigos į politiką.

„NVSC prašo nesinaudoti įstaiga, netraukti jos specialistų, kurių motyvacija dėl kasdienio darbo krūvio, patiriamo streso, visuomenės spaudimo yra svariai sumažėjusi, į politiką. Situacija ir taip yra pakankamai įtempta visiems, tad dabar reikalingas visų susitelkimas, „prabangos“ vadovautis emocijomis šiuo metu tiesiog neturime, antraip – krizė, kurioje esame, taps dar gilesnė ir mūsų įstaigos darbas tokiomis sąlygomis taps tiesiog neįmanomas“, – rašoma pranešime.

Trečiadienį Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen pareiškė abejojanti, ar nepažeidžiama Konstitucija iš darbo eliminuojant dalį parlamentarų, nepaisant to, kad jie turi neigiamus COVID-19 testus.

„Ar tai, kas vyksta šiuo metu metu dėl Seimo narių izoliacijos, neprieštarauja Lietuvos Konstitucijai? Joje aiškiai reglamentuota, kaip gali būti apribojami Seimo nario įgaliojimai. Nei atskiri ministrai, nei institucijos to padaryti negali“, – savo „Facebook“ paskyroje rašė politikė.

Seimas yra pagrindinė Lietuvos žmonių atstovybė. Kišimasis į jo darbą eliminuojant Seimo narius, yra grėsmė Konstitucijai. Tai labai aiškiai turi suprasti ir ministrai, nesvarbu, laikinai jie eina pareigas, ar ne“, – pridūrė ji.

NVSC informuoja, kad COVID-19 liga, šiuo metu turimais duomenimis, patvirtinta penkiems parlamentarams, izoliacijoje – 11 Seimo narių.

COVID-19 šiuo metu serga Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos nariai Vytautas Juozapaitis ir Andrius Kupčinskas, Liberalų sąjūdžio frakcijos nariai Jonas Varkalys, Viktoras Pranckietis bei Seimo pirmininkė V. Čmilytei-Nielsen.