„Kaip jūs puikiai žinote, prieš susitikdami su prezidentu, visi kandidatai į ministrus buvo susitikę ir su prezidento patarėjais. Ne išimtis ir kandidatas į užsienio reikalų ministro postą. Ponas Gabrielius Landsbergis taip pat buvo šiandien susitikęs su prezidento patarėjais“, – patvirtino šalies vadovo atstovas spaudai Antanas Bubnelis.

Viešumoje buvo pasirodęs liudijimas, kad, pavyzdžiui, su kandidatu į sveikatos apsaugos ministrus Arūnu Dulkiu prieš oficialų susitikimą su šalies vadovu buvo susitikę net šeši jo patarėjai. S. Krėpšta patikino, kad rengiami visų kandidatų susitikimai su prezidento patarėjų korpusu.

„Prezidentas skiria labai didelį dėmesį kandidatų atrankai, diskusijoms su kandidatais. Jos susideda iš dviejų dalių – iš pradžių mes susitinkame plačiame patarėjų rate, tai yra daroma su visais kandidatais. Turime labai išsamių pokalbių apie pagrindines problemas kiekvienoje srityje, apie konkrečius būdus jas spręsti, (…) vėliau – susitikimas su prezidentu ir išsamus pokalbis. Be to, turime daug kitų procesų: žiūrime, kokie yra pasiekti rezultatai, koks išsilavinimas, darbinė patirtis, kalbamės su socialiniais partneriais“, – aiškino prezidento vyriausiasis patarėjas iš Ekonomikos ir socialinės politikos grupės Simonas Krėpšta.

Paskyręs Ingridą Šimonytę premjere, šalies vadovas taip pat pradėjo oficialius susitikimus su kandidatais į ministrus. Jis jau buvo susitikęs su kandidate į socialinės apsaugos ir darbo ministro postą, konservatorių deleguota Monika Navickiene, ir kandidatu į kultūros ministro postą, liberalų deleguotu Simonu Kairiu.

Dar šalies vadovas trečiadienį susitiks su kandidatu į susisiekimo ministrus Kasparu Adomaičiu. Jį į šią poziciją delegavo Laisvės partija.

Ministrų kandidatūras prezidentui Ingrida Šimonytė pateikė praėjusią savaitę. Ją G. Nausėda trečiadienį paskyrė ministre pirmininke.

Seimui pritarus premjero kandidatūrai ir prezidentui jį paskyrus, ministras pirmininkas ne vėliau kaip per 15 dienų nuo jo paskyrimo pristato Seimui savo sudarytą ir prezidento patvirtintą Vyriausybę, pateikia svarstyti šios Vyriausybės programą.