Kaip nurodoma antradienį patvirtintame LSDP pirmininko rinkimų tvarkos apraše, kandidatai į pirmininkus gali būti keliami ne anksčiau kaip likus pusei metų ir ne vėliau kaip likus trims mėnesiams iki suvažiavimo.

Partijos pranešime pažymima, kad LSDP lyderis tiesiogiai bus renkamas jau trečią kartą. Iki 2017 metų LSDP pirmininkai buvo renkami suvažiavimuose.

2017 metų balandį pirmą kartą surengtuose tiesioginiuose partijos lyderio rinkimuose LSDP pirmininku išrinktas Gintautas Paluckas. 2019 metų pavasarį G. Paluckas buvo perrinktas antrai dviejų metų kadencijai.

Tarybos patvirtintame apraše numatoma, kad rinkimai laikomi įvykusiais, jeigu juose dalyvavo daugiau kaip vienas trečdalis socialdemokratų partijos narių. Išrinktu laikomas kandidatas, surinkęs daugiau kaip pusę visų rinkimuose dalyvavusių LSDP narių balsų.

Lietuvos socialdemokratų partija Seimo rinkimuose spalį liko ketvirta su maždaug 9 proc. rinkėjų balsų. Opozicijoje dirbanti Socialdemokratų partijos frakcija Seime turi 13 narių.