Balsavime nedalyvavo trys darbiečiai, vienas valstietis ir aštuoni socialdemokratai, vienas iš jų – Julius Sabatauskas.

„Buvau trumpam išėjęs“, – laidoje „Delfi diena“ komentavo jis.

Seimo narys sakė, kad nuspręsta netrukdyti formuoti Vyriausybę, ir žada oponuoti valdantiesiems tada, kai bus pateikta jos programa.

„Seimas ne darželis ir mes nežaisim smėlio dėžės žaidimų. Mes galim atidėti [premjero kandidatūros tvirtinimą] vienai savaitei, dviem, bet puikiai žinom, kad rinkimų rezultatų pakeisti negalim. Dėl stabilumo turi būti suformuota nauja Vyriausybė, todėl nusprendėm netrukyti ją formuoti“, – kalbėjo J. Sabatauskas.

„Kai bus pateikta Vyriausybės programa ir ją išanalizuosim, iš tikrųjų smarkiai oponuosim“, – tikino jis.

LSDP pirmininkas Gintautas Paluckas „Delfi“ taip pat tvirtino, kad frakcijoje buvo priimtas sprendimas kandidatūros nepalaikyti.

„Frakcijoje buvo priimtas sprendimas nepalaikyti. Vieni nepalaikė susilaikydami, buvo ir tokių, kurie „balsavo“ kojomis, bet opozicinės frakcijos paprastai valdančiųjų kandidatų į premjerus nepalaiko“, – sakė jis.

Politologo Lauro Bielinio nuomone, toks opozicijos elgesys rodo, kad ji suvokia, jog jei ne šiandien, tai kitą dieną valdančiųjų premjeras būtų išrinktas.

„Dėl stabilumo buvo nutarta štai šitaip išreikšti savo poziciją – neateinant į Seimą, nebalsuojant tuo metu ir suteikiant galimybę valdantiesiems gauti pranašumą, kuris reikalingas patvirtinti premjerą“, – laidoje „Delfi diena“ kalbėjo politologas.

„Iš principo socialdemokratai nėra valdančiųjų palaikytojai, bet šiuo atveju kalba eina apie stabilumą bendrai ir jo reikia visiems“, – pabrėžė jis.

I. Šimonytės kandidatūrą į premjeres pasiūlė valdančioji koalicija, kurią sudaro konservatoriai, liberalai ir Laisvės partija. Jie Seime turi 73 mandatus iš 141.

Kadangi iki paskutinės minutės nebuvo aišku, ar užteks balsų pritarti jos kandidatūrai, I. Šimonytė Seime tvirtino esanti rami dėl bet kokio balsavimo rezultato. Politikė vėl citavo savo mėgstamą literatūros herojų Šveiką, kad „vis tiek kaip nors bus, dar niekada nebuvo, kad niekaip nebūtų“.

„Mano dvasinė ramybė nesutriks dėl bet kokio jūsų sprendimo“, – teigė ji.

Seimui pritarus premjero kandidatūrai ir prezidentui jį paskyrus, ministras pirmininkas ne vėliau kaip per 15 dienų nuo jo paskyrimo pristato Seimui savo sudarytą ir prezidento patvirtintą Vyriausybę, pateikia svarstyti šios Vyriausybės programą.