Procesai tik kitais metais

LSDP partijos pirmininko pavaduotojas Justas Pankauskas Delfi paaiškino, kad dėl koronaviruso pandemijos tarybos posėdis buvo rengiamas apklausos būdu. Jis baigėsi antradienio popietę.

„Fiziškai partijos taryba negali susirinkti dėl objektyvių draudimų, ją sudaro 222 asmenys. Yra mūsų Statute įtvirtintos tam tikros procedūros, kurios negali laukti pandemijos ar apribojimų pabaigos. Likus pusei metų iki partijos suvažiavimo turi būti paskelbta apie jo datą, o jis tradiciškai vyksta gegužės mėnesį. Kadangi fiziškai taryba negali rinktis, tai visi tarybos nariai yra apklausiami elektroniniu paštu – darbotvarkė, nutarimo projektai, dėl jų balsuojama“, – sakė J. Pankauskas.

Jis teigė, kad LSDP tarybos nariai turi apsispręsti ir dėl partijos pirmininko rinkimų aprašo. Jis nesikeitė nuo praėjusių partijos vadovo rinkimų 2019 metais. Delfi primena, kad iki 2017 m. LSDP pirmininkai buvo renkami suvažiavimuose.

Rinkti LSDP pirmininką numatoma kitų metų gegužės 6-9 dienomis.

Kandidatu į LSDP pirmininkus gali būti keliamas ne mažiau kaip trejų metų narystės LSDP nenutrūkstamo stažo turintis LSDP narys, o tiesioginiuose rinkimuose balsavimo teisę turi visi LSDP nariai pagal rinkimų metų kovo 1 d. Lietuvos Respublikos teisingumo ministerijos duomenis.

„Mūsų tiesioginiai partijos pirmininko rinkimai vyko ir 2019 metais, bet formaliai taryba turi tam pritarti, nepritarti“, – kalbėjo LSDP atstovas.

Taip pat taryboje buvo tvirtinamas ir naujasis Seimo frakcijos seniūnas Algirdas Sysas, patvirtintas naujasis partijos atsakingas sektorius, nes pastarasis tapo Seimo nariu, juo ir tapo J. Pankauskas.

Gintautas Paluckas

Anot J. Pankausko, kandidatus į partijos pirmininko kėdę skyriai kels tik po keleto mėnesių.

„Kandidatas į partijos pirmininkus keliamas skyrių ataskaitinių posėdžių metu, tam yra patvirtinti terminai, šis procesas vyks sausio–vasario mėnesiais. Kandidatai į pirmininkus iškeliami likus ne mažiau nei trims mėnesiams iki suvažiavimo“, – LSDP partijos pirmininko rinkimų niuansus vardijo J. Pankauskas.

Pašnekovas teigė, kad agitacija taip pat gali prasidėti tik kitais metais.

„Kalbame jau apie ateinančius metus“, – teigė socialdemokratas J. Pankauskas.

Delfi primena, kad praėjusiais metais iššūkį G. Paluckui metė A. Sysas. Tada G. Paluckas rinkimus laimėjo užsitikrinęs milžinišką daugumą – apie 90 proc. balsavusiųjų palaikė G. Palucką, apie 10 proc. – A. Sysą.

Sysas apie Oleką: kodėl ne?

Nors naujojo partijos pirmininko rinkimų procesas ilgas ir sprendimai dar toli, tačiau jau dabar kalbama, jog į šią vietą pretenduoti gali J. Olekas.

LSDP frakcijos Seime seniūnas A. Sysas, paklaustas ar J. Olekas gali mesti iššūkį G. Paluckui šios informacijos nepaneigė.

„Pagal mūsų partijos statutą į šią vietą gali pretenduoti bet kas. J. Olekas yra partijos narys, turi reikiamą stažą, patirtį, turi žinomumą. Kodėl ne?“ – klausimu į klausimą atsakė A. Sysas.

Algirdas Sysas, Gintautas Paluckas

Politikas teigė, jog LSDP tarybos posėdyje, kuris vyks nuotoliniu būdu artimiausiomis dienomis turėtų būti duotas startas partijos pirmininko rinkimams.

„Labai gaila, kad nebuvo įtrauktas rinkimų vertinimo klausimas, darbotvarkėje to klausimo nėra, šiek tiek keista. Bet taip pat yra partijos pirmininko rinkimo aprašo tvirtinimas ir datos bus sudėliotos. Sakykime taip – rinkiminė kampanija prasidės“, – Delfi sakė A. Sysas.

Olekas nepaneigė

Pats J. Olekas antradienio rytą Delfi teigė, kad procesai dar neprasidėjo, ragino „būti kantriems“, tačiau šios informacijos nepaneigė.

„Dar niekas pas mus neprasidėjo, būkite kantrūs, pranešime jums. (…) Dar nieko neprasidėjo, dar nežinau. Dar nevyksta rinkimai pas mus“, – aiškino jis, paklaustas ar svarsto dalyvauti partijos lyderio rinkimuose.

„Kai bus prasidėję, tada ir spręsime“, – kalbėjo J. Olekas.

„Kad dar niekas nevyksta, ką čia galima. Dar taryba, neaišku, kada ji bus, nepaskelbta. Dar daug laiko, būkite ramūs“, – aiškino politikas.

Netapo LSDP frakcijos seniūnu

Į Seimą patekęs G. Paluckas frakcijos sprendimu netapo ir jos seniūnu, kaip jau buvo minėta, šią poziciją užėmė A. Sysas.

Lapkričio mėnesio pradžioje A. Sysas kalbėdamas laidoje „Delfi diena“ sakė raginantis pralaimėjus rinkimus vadovus ar štabų pirmininkus atsistatydinti.

„Manau, kad nereikia delsti ir reikia vertinti rinkimų rezultatus, niekur mes nepasislėpsime nuo nelabai gerų rezultatų. Aš tą atvirai pasakiau, kad normalioje politikoje pralaimėjęs vadovas ar štabo pirmininkas paprasčiausiai atsistatydina, bet tai turi padaryti patys asmenys, o ne juos įkalbinėti. Aš savo pavyzdžiu padariau, kad kitą rytą po pralaimėtų rinkimų atsistatydinau iš štabo vadovo posto. Politika yra toks dalykas, kad negali būti įsikibęs krėslo“, – sakė A. Sysas.

Gintautas Paluckas

Pasiteiravus, ar ateityje galėtų perimti partijos vadovo postą, politikas tikino, kad to tikrai nežada daryti.

„Manau, pats laikas bandyti jaunesnei kartai užimti tą postą, todėl kviečiu, kad buvę vadovai atsistatydintų, yra dešimt pavaduotojų, kuris nors laikinai perimtų priminko pareigas, o per tą laiką būtų iškelti kandidatai“, – svarstė politikas.

A. Sysas laidoje tikino, kad pačioje partijoje yra daug žmonių, kurie galėtų perimti partijos pirmininko postą.

Naujos kadencijos Seime LSDP turi 13-os parlamentarų frakcija, yra pasiskelbusi opozicine.