„Darbo partija dirba opozicijoje. Mes gerbiame rinkėjų valią, todėl netrukdysime sudaryti Vyriausybės, bet, kaip noriu pabrėžti, Darbo partija yra opozicinė partija todėl balsuodami susilaikysime“, - sakė Darbo partijos frakcijos seniūnas Vigilijus Jukna.

Pati I. Šimonytė į situaciją žvelgė filosofiškai.

„Pamatysime, nepraeis tai nepraeis. Nesuprantu, ar čia reikia kokią nors dramą man kurti – verkti, liūdėti, kiekvienas balsuoja pagal savo arba savo frakcijos seniūno įsitikinimus. Kaip jau bus, taip ir bus“, - sakė ji.

Nepavykus pirmajam balsavimui, I. Šimonytės kandidatūra galėtų būti teikiama iš naujo.

Norint patvirtinti premjero kandidatūrą, reikia daugumos Seimo narių balsų. Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai Seime turi penkiasdešimties narių frakciją, Laisvės partija – vienuolikos.

Vienuolikos narių Liberalų sąjūdžio frakcija yra priversta izoliuotis. Jų balsus beveik būtų atstoję Seimo vicepirmininko poziciją gavę „darbiečiai“, kurių Seime yra dešimt plius dar keli palaikantieji iš Mišrios Seimo narių grupės. Tačiau Darbo partijos nariai nusprendė balsuojant susilaikyti.

Problemą vadina technine

TS-LKD pirmininkas Gabrielius Landsbergis šiandieninę situaciją vertina kaip techninę ir administracinę problemą, ir mano, kad balsavimui nepavykus dėl kandidatūros būtų balsuojama iš naujo.

„Jeigu šiandien pritrūksta balsų, planas B yra tada yra teikimas iš naujo. Tada palaukiame, kol grįžta kolegos iš saviizoliacijos, ir balsuojame iš naujo“, - sakė G. Landsbergis.

Partijos pirmininkas dėstė, kad nepaisant to, kaip procesas baigsis antradienį, procesai dėl Ministrų Kabineto formavimo vyks toliau.

„Tie procesai jie toliau vyksta, kaip ir vykę. Kandidatūros yra toliau derinamos. Vyksta susitikimai su Prezidentūra. (…) Tiesiog formalusis premjero patvirtinimas salėje nusikelia, tam yra 90 procentų objektyvios aplinkybės“, - sakė G. Landsbergis.

Visos liberalų frakcijos izoliacijos klausimas sukėlė klausimų.

„Pagrindinis keblumas yra tas, kad šiandien neturime vienos frakcijos ir kitų frakcijų kolegos yra saviizoliacijoje. Šiek tiek stebina kai kurių izoliuotųjų aplinkybės, tai yra žmonės, kurie neturėjo jokio kontakto su užsikrėtusiaisiais, net išbuvę visą izoliacijos laiką, dar priversti joje būti tik todėl, kad priklauso politinei frakcijai“, - sakė G. Landsbergis.

Izoliuoti liberalai širsta dėl dvigubų standartų

Izoliacijoje lemtingą dieną priversti leisti liberalai širsta dėl dvigubų standartų.

„Galima būtų diskutuoti, ar viskas su manimi yra gerai, jeigu nebūtų Rimantės Šalaševičiūtės atžvilgiu pasielgta kitaip. Girdėjome, kad valdančiųjų atstovė R. Šalaševičiūtė turėjo teigiamą ligą rodantį testą, (…) tačiau po to ji pasidarė du testus papildomai, kurie buvo neigiami.

Pati R. Šalaševičiūtė nusprendė ir pareiškė, kad ji net nesirgo. Nuo kada ligonis pasako daugiau negu rodo tyrimai, ir sako medikai? Ir ji nusprendė ateiti į Seimą, tuo pažeisdama ministro A. Verygos įstatymą. O A. Veryga pasakė: „na, negi reikia čia smulkmeniškai į visus dalykus žiūrėti. Tuo tarpu mums yra taikoma ta tvarka. Kai vieniems Seimo nariams iš A. Verygos frakcijos pritaikyta vienokia tvarka, o mums – kitokia, artėjant lemtingam, Konstitucijojoje numatytam balsavimui dėl kandidatės į premjerus, tai gali atrasti įvairių variantų“, - kalbėjo Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas.

Parlamentaras situacijai iliustruoti papasakojo savo asmeninį pavyzdį. Jo nuomone, galiojanti tvarka nėra gera, tačiau teigia, jog nepyktų, jeigu ji bent jau būtų taikoma visiems vienodai.

„Su Jonu Varkaliu turėjau kontaktą per daugiau kaip du metrus. Su V. Čmilyte-Nielsen turėjau labai atsargių kontaktų . Tarkime pasisveikinimas buvo, bet nei apsikabinimo, nei rankos paspaudimo, o tik susitrenkėme kumščiais. (…) Po kontakto su J. Varkaliu vieną testą pasidariau, sekmadienį – dar vieną, iš viso man tai jau trečias testas, ir atsakymas – neigiamas. Tačiau dar šešias paras turiu būti čia, Klaipėdoje, izoliacijoje“, - sakė E. Gentvilas.

Opozicinės frakcijos susilaikys arba balsuos prieš

Opozicinės Lietuvos socialdemokratų partijos atstovas Algirdas Sysas BNS patvirtino, kad balsuojant dėl I. Šimonytės frakcija susilaikys, bet dalis narų gali balsavime nedalyvauti.

Antradienį iš Seimo žadantis pasitraukti Valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderis Ramūnas Karbauskis teigė, kad frakcija balsuos vieningai prieš I. Šimonytės kandidatūrą.

„Mūsų frakcija, aš labai tikiuosi, visa balsuos prieš, nes tai labai normalus opozicijos žingsnis. Už kitas (opozicines) frakcijas negaliu pasakyti, jos šiandien ryte spręs, būtų labai logiška, kad balsuotų „prieš“, – antradienį LRT radijui sakė R. Karbauskis.

Pasak jo, „jei iš opozicijos niekas nebalsuotų už I. Šimonytę, beviltiška, kad ji būtų patvirtinta kandidate į premjeres“.

„Valstiečių“ lyderis tikino, kad šis sprendimas nėra susijęs su nesutarimais Seime dėl parlamento vadovybės formavimo, „valstiečiams“ likus be Seimo pirmininko pavaduotojo posto.