Po balsavimo paaiškėjo, kad I. Šimonytės kandidatūrą palaikė 62 parlamentarai, prieš balsavo 10, o susilaikė 41 parlamentaras.

I. Šimonytės kandidatūrą į šią poziciją pasiūlė valdančiąją koaliciją sudariusios partijos: Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD), Liberalų sąjūdis ir Laisvės partija.

Nutarimas dėl pritarimo premjero kandidatūrai priimamas paprasta balsų dauguma atviru balsavimu.

Tačiau dėl koronaviruso pandemijos ir saviizoliacijoje esančios visos Liberalų sąjūdžio frakcijos Seime bei dar kelių parlamentarų nėra aišku, ar I. Šimonytė bus patvirtinta, už ją turi balsuoti ir opozicijos atstovai, nes valdančiųjų balsų gali nepakakti.

Konservatoriai ragino palaikyti

TS-LKD atstovas Mindaugas Lingė, Seime kalbėjęs frakcijos vardu, gyrė I. Šimonytės kompetencijas.

„Šiandien mes turime pasiruošią kandidatę į Ministres Pirmininkes su visomis savybėmis, kurių reikia Lietuvai. Mes turime kandidatę, kuri savo kalbomis nekuria iliuzijų. (…) Ji geba apginti kiekvieną savo žodį, geba įsiklausyti į kitą kalbantįjį“, – kalbėjo konservatorius M. Lingė.

Politikas ragino visus palaikyti šią kandidatūrą.

LVŽS Šimonytė nepalaikys

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos seniūnė Aušrinė Norkienė teigė, kad frakcija nepalaikys I. Šimonytės kandidatūros. Didžiausi priekaištai kandidatei buvo išvardyti dėl kandidatų į ministrus.

„Mums nerimą kelia ir kandidatės į premjerus ministrų kandidatūrų pasirinkimas, jos neturėtų kelti visuomenei klausimų dėl etikos moralės, kilusių skandalų praeityje. (…) Nematome pasirengimo tęsti kovą su pandemija, planai – tik deklaracijos“, – teigė politikė.

„Ši kandidatūra mūsų pritarimo neturi“, – sakė A. Norkienė.

LSDP nepalaikys

Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) pirmininkas Gintautas Paluckas sakė, kad valdančioji dauguma patys ir turi palaikyti savo kandidatę, o LSDP to nedarys, nes neišgirdo visų atsakymų į iškeltus klausimus.

„Socialdemokratai sako, kad ši Vyriausybė bus liberaliausia, kokia tik buvusi. Ir oponavimo iš kairės sulauks tikrai nemažai. Užduodant klausimus mums nepavyko sužinoti visų atsakymų“, – sakė G. Paluckas.

Liberalų sąjūdis šiuo metu yra saviizoliacijoje, tad savo pozicijos išsakyti negalėjo.

Mišri Seimo narių grupė balsuos laisvai

Mišrios Seimo narių grupės atstovas Kęstutis Glaveckas išsakė bendrą poziciją, įvardijo ir didžiausias rizikas kandidatei.

„Kas svarbiausia – tai koronavirusas. Ne tik liga, bet neviltis ir baimė, kuri atsiradusi ir išplitusi. Tai, kad kandidatuojanti Ministrė Pirmininkė prisiėmė atsakomybę už šio klausimo sprendimą, yra garbinga, bet rizikinga“, – teigė K. Glaveckas.

„Mišrioje Seimo narių grupėje mes galvojame, kad labai svarbus klausimas yra komandos sudarymas. Viena Ministrė Pirmininkė, kad ir moteris orkestras, nesureguliuos visų, tad komanda turi jai labai smarkiai padėti. Klausimas, ar užteks kompetencijų ir patyrimo“, – galimas problemas vardijo politikas.

Mišri Seimo narių grupė balsuos laisvai.

Laisvės partija: pasiruošusi geriau nei kas kitas

Laisvės partijos pirmininkė Aušrinė Armonaitė Seimo posėdžių salėje gyrė I. Šimonytės pasiruošimą dirbti.

„Pandemija yra galimybė sutvarkyti valstybės higieną. (…) Ingrida yra pasiruošusi šiam darbui geriau nei bet kas kitas šioje salėje, Lietuvos politikoje. Ji turi komandą, turi skirtingų patirčių, pažiūrų. Ji yra pasiruošusi atsiraitojusi rankoves dirbti, kad šiuos iššūkius įveiktume“, – sakė A. Armonaitė.

„Lietuvoje mes matysime ne tik naujus prioritetus, bet ir naują veikimo stilių“, – aiškino politikė.

Darbo partija balsuojant susilaikys

Darbo partijos frakcijos seniūnas Vigilijus Jukna teigė, kad ši partija susilaikys balsuojant.

„Pandemija vystosi negailestingai, niekas negali prognozuoti, kada tai baigsis, todėl reikia ambicingų, kartais net agresyvių, ryžtingų sprendimų, kad situacija būtų suvaldyta“, – sakė V. Jukna.

„Gerbdami rinkėjų valią, gerbiame jų pasirinkimą formuoti centro dešinę Vyriausybę šioje sunkioje situacijoje“, – sakė jis.

Todėl Darbo partija balsuojant susilaikys.

„Darbo partijos frakcija nutarė netrukdyti formuoti komandos, dirbti opozicijoje ir balsuojant susilaikyti“, – sakė V. Jukna.

Šimonytės kalba

Po diskusijos į Seimo tribūną stojo pati I. Šimonytė. Kalbėdama apie koronaviruso situacijos suvaldymą, kandidatė teigė, jog būtinas visuomenės įsitraukimas.

„Čia buvo nemažai pasisakymų apie koronaviruso situaciją. Visiškai pritariu tam, ką vakar pasakė profesorius Mindaugas Stankūnas, kad ne valdžia, kad ir kokia ji būtų, išspręs šią situaciją, tai padarysime mes visi, veikdami kartu galime pasiekti kokių nors rezultatų. Ir žmonės turi būti mūsų šalininkai“, – sakė I. Šimonytė.

Ji teigė, kad laikinoji Vyriausybė šiuo metu, atrodo, siekia žmones tik įbauginti.

„Elgiasi taip, lyg norėtų žmonės pastumti, įbauginti, užuot paklausę, kalbėję su jais, kad mes kuo greičiau grįžtume į situaciją, kuri yra valdoma“, – sakė I. Šimonytė.

Iškilus klausimams, ar užteks I. Šimonytei balsų, ji teigė, jog niekada nebūna taip, kad niekaip nebūtų.

„Vis tiek kaip nors bus, dar niekada nebuvo, kad niekaip nebūtų. Bet vieną dalyką tikrai galiu pasakyti – mano dvasinė ramybė nesutriks dėl jūsų sprendimo“, – sakė I. Šimonytė.

Nausėda kandidatūrą teikė dar ketvirtadienį

Prezidentas Gitanas Nausėda ketvirtadienį Seimui pateikė I. Šimonytės kandidatūrą. Per tą laiką ji susitiko su visomis to pageidavusiomis parlamento frakcijomis.

Šiame posėdyje pirmiausia bus išklausytos frakcijų išvados pradedant didžiausia ir baigiant mažiausia frakcija.

Paskui bus surengta diskusija, kurios pabaigoje suteikiamas žodis pretendentui (iki 20 min.), taip pat galimybė jam dar kartą atsakyti į Seimo narių klausimus (iki 30 min.).

Pretendentui baigus atsakyti į klausimus balsuojama, ar pritarti pateiktai Ministro Pirmininko kandidatūrai.

Jei po balsavimo paaiškėtų, kad balsų politikei nepakanka, I. Šimonytės kandidatūra galėtų būti teikiama iš naujo.

Pagal Seimo statutą, Respublikos Prezidentas turi teisę atšaukti pristatytą kandidatūrą bet kuriuo metu iki balsavimo dėl pritarimo jai pradžios.

Ministras Pirmininkas ne vėliau kaip per 15 dienų nuo jo paskyrimo Seimui turės pristatyti savo sudarytą ir Respublikos Prezidento patvirtintą Vyriausybę ir pateikti svarstyti šios Vyriausybės programą.