Apsinuodijimas, virtęs į COVID-19

Jis savo paskyroje atviravo, kad viskas prasidėjo naktį, lapkričio 9-ąją, kai atsikėlė dėl nežmoniško šalčio, rankų drebėjimo, negalėjimo pajudėti.

„Atrodo, kad guliu ant geležinkelio bėgių ir mane nuolat pervažiuoja traukiniai, kurie niekad nesustoja. Puolu tikrintis cukrų, nes galvoju, kad tuoj ištiks hipoglikeminė koma. Pasimatuoju cukrų, o ten tobulas skaičius kaip sergančiam pirmo tipo cukriniu diabetu – 5,6. Tada antroji mintis, kad greičiausiai apsinuodijau savo pačiu mėgstamiausiu kepyklėlės tortu.

Būtent tą naktį teko dirbti iki vėlumos prie cukrinio diabeto konferencijos, kuri įvyks už kelių dienų, todėl kartu su keliais „Skirtingos Spalvos“ komandos nariais Jurgita ir Monika apsidovanojome save torto gabaliuku. Todėl šis variantas man buvo realiausias, nes pilvą raižė lyg manyje būtų Salmonella bakterijos, o skrandį be perstojo dūrė lyg su ilgiausiu peiliu.“

Pasak jo, šiaip ne taip pavyko iškentėti šią ne itin malonią būseną ir ryte pabusti baloje. Tikrąja to žodžio prasme, pabrėžė jis, baloje.

„Temperatūra per 39, o pykinimas niekur nedingęs, todėl puolu skambinti gydytojai, kuri liepė išgerti vaistų nuo galimo apsinuodijimo, aukštos temperatūros ir taip netikėtai užsiminė apie galimą COVID-19 infekciją. Jei temperatūra nenukris, teks atvykti pasidaryti tyrimą dėl koronos. Ir tada aš suprantu, kad tai yra labai realus trečiasis variantas, nes temperatūra nukrito, bet ji vėl staiga užkilo ir šokinėjo lyg važinėjant amerikietiškais kalneliais, o apsinuodijimo simptomai jau buvo išnykę.“

Namie kilo nedidelė panika, tęsė jis, kurią bandė išsklaidyti sesė, nes brolis jai atrodė kaip sveikas, tik šiek tiek išbalęs, tačiau po dienos namie kilo dar didesnė panika.

„Skambutis iš gydytojos su žinia, kad manyje yra tas, ko diabetu sergančiam žmogui nėra smagu turėti. Staiga širdis pradeda plakti labai greitai, rankos dreba ir vėl aplankė ta pati būsena, kai išgirdau diabeto diagnozę. Neslėpsiu, buvo tikrai baisu, nes atrodo, kad susirgau tokia liga, nuo kurios rizikoje esantys žmonės sunkiai išsikapsto. Ir tada prisiminiau pamoką, kurią išmokau po diabeto diagnozės. Niekada neleisk blogoms emocijoms užvaldyti tavo vidaus, nes liga ims ir aplenks tave. Padaryk taip, kad su liga eitum drauge, o ją prisijaukinęs – įveiksi arba būsi priekyje jos. Izoliavausi nuo šeimos ir dėkoju Dievui, kad nieko neužkrėčiau.“

Pagrindinis gydymas – daug skysčių

Vaikinas teigė, kad sirgdamas gėrė labai daug arbatų, kurių pagrindą sudarė žolelės ir citrina su imbieru.

„Pertraukose nuo arbatos gerdavau vandenį tiek šiltą, tiek šaltą. Kad lengviau įsivaizduotumėte žodžius „labai daug vandens“ – skysčių į dieną išgerdavau apie 6L. Nuolat tikrindavausi temperatūrą, kuri šokinėdavo dar penkias dienas nuo 35,8 iki 37,6. Taip pat vartojau vitaminą C, D ir magnį, kalį. Svarbiausia, neskaičiau jokios spaudos ir neleidau prisileisti jokių blogų minčių“, – aiškino jis.

D. Stankevičiaus teigimu, šį įrašą jis rašė su viltimi padėti kitiems ir nuotrauką su mikrofonu pasirinko ne be reikalo.

„Tik nuo mūsų priklauso, kokiu tikslu mes tą mikrofoną laikome: daugelis laiko jį dėl to, kad mus įbaugintų ir priverstų dažną galvoti, kad užsikrėtus COVID-19 yra galima tik viena išeitis... Kas labai liūdina, nes daugelis žmonių gyvena su dideliu nerimu bei baime, kuri neretai baigiasi savęs žalojimu, dažnu smurto atsiradimu artimoje aplinkoje ir daugeliu kitų baisių dalykų.

Arba mikrofoną galime laikyti, norėdami žmones informuoti, kad būna ir šviesių istorijų, kad gali baigtis viskas ir laimingai. Aišku, priklauso ir nuo to, kokia forma tu sergi, bet manau labai didelę rolę užima ir mūsų emocinė būklė, kuri priklauso tik nuo mūsų pačių.“

Taip pat nurodė, kad praėjus 11 dienų, suprato, kad pasaulis tikrai pavargo nuo žmonijos – jam reikia pertraukos.

„Tos pertraukos reikia ir mums. Sustoti ir pagalvoti, turėti ir įvertini, suklysti ir išmokti, o svarbiausia – padėkoti. Ir šiandien aš dėkoju labiausiai gydytojams, kurie kovoja su nematomu priešu kiekvieną dieną. Kovokite ir Jūs. Nepasiduokite. Jei man pavyko – gali pavykti ir Jums. Likite sveiki ir sąmoningi“, – linkėjo jis.

Kaip sau padėti sergant lengvos eigos koronaviruso forma?

Primename, kad šeimos gydytoja Jurga Dūdienė buvo pasidalinusi tokiais patarimais, kaip gydyti lengvą eigos koronaviruso formą:

Vartoti daug daug skysčių. Tinka visos arbatos – žolelių ir uogų, vanduo.

Leisti sau karščiuoti, jeigu tai nesukelia ypač nemalonios savijautos, tik esant daugiau nei 38 laipsnių temperatūrai mūsų organizmas pasigamina ypatingųjų karių kovoti su virusais – interferoną, tad gausiai geriant skysčių, esant šiltoms (raudonoms) plaštakoms ir pėdoms, temperatūros galima ir nemušti. Žinoma, jeigu nėra kitų būklių, bloginančių bendrą savijautą.

Atskirai svarbu paminėti, kad kai kuriems žmonėms vaistas nuo temperatūros ibuprofenas gali padidinti kraujospūdį, todėl net ir nesergantys kraujospūdžio liga turėtų pasimatuoti kraujo spaudimą, ir tai verta aptarti su savo šeimos gydytoju. Ibuprofenas ir paracetamolis yra saugūs vaistai, svarbu neviršyti jų paros nustatytų dozių. Ir „neprigerti“ šių vaistų su kokteiliais – karštaisiais gėrimais, kurių sudėtyje taip pat yra paracetamolio. Skaitykite sudėtį, pasitarkite su gydytoju ar vaistininku.

Perštint gerklei ir esant sausam kosuliui geriausiai tiks čiulpiamosios pastilės, jos sudrėkins gerklės gleivinę, nuramins kosulį (ypač mentolis, saldymedis, islandinė kerpena, šalavijas); taip pat tinka skalauti šalavijų, medetkų arbatomis, daryti šiltų garų inhaliacijas.

Labai rekomenduoju neskubėti pradėti vartoti vaistų, skirtų skatinti atsikosėjimą, – ambroksolio, acetilcisteino tipo tablečių. Taip tik prasideda stiprus kosulys. Sausam kosuliui gydyti visiškai pakanka gausiai gerti arbatų ir čiulpti pastilių, kad būtų sudrėkinta gerklės gleivinė.

Slogai gydyti – purškiamieji vaistai, skiriami 3–5 dienom, vertingas nosies plovimas druskingu vandeniu (yra griežtos taisyklės). Toliau – rekomenduojama tartis su gydytoju.

Gerosios bakterijos (visada yra gerai padėti virusų pakirstam mūsų organizmui: puikiai veikianti žarnyno mikroflora – galingas mūsų imuninės sistemos ramstis).

Dar svarbus akcentas – nepradėti antibiotikų savarankiškai, „profilaktiškai“, sergant COVID-19 lengva forma. Tik esant viruso komplikacijoms – o tai gali būti ir bronchitas, ir plaučių uždegimas – ir tik tuomet, kai pagal kliniką bei kraujo tyrimus mato, kad prisidėjo bakterinė infekcija, gydytojai paskiria. Jokiu būdu nerekomenduoju antibiotikų gerti „dėl visa ko, kad nesikomplikuotų virusas“... Ir viskas!

Lengva ligos forma perserga apie 80 proc. užsikrėtusių koronos infekcija, dalis užsikrėtusiųjų net nejunta jokių simptomų, tačiau gali užkrėsti kitus, apie 20 proc. prireikia ištyrimo ligoninėje ir apie 6-8 proc. paliekami gydyti ligoninėje, gydymas trunka įvairiai, nuo 2 iki 4–6 savaičių, todėl toks svarbus tikslas, kad kaip įmanoma labiau sulėtintume viruso plitimą.

Bendradarbiaukite su savo šeimos gydytoju! O būklei stipriai blogėjant – ypač atsiradus dusuliui – nedelsdami skambinkite 112. Veikdami kartu, įveiksime pandemiją. Saugokime vieni kitus. Venkime nebūtinų kontaktų.“