246 iš šių asmenų jau yra Lietuvoje, 53 pasiprašė prieglobsčio.

Toks vidaus reikalų ministro leidimas išduodamas gavus Užsienio reikalų ministerijos motyvuotą siūlymą dėl užsieniečio atvykimo į Lietuvą. Leidimai išduodami nukentėjusiems nuo režimo ir represijų ar persekiojamiems Baltarusijos piliečiams, aktyviems opozicijos atstovams.

„Protestai Baltarusijoje nerimsta jau keturis mėnesius, tad vis daugiau žmonių nori atvykti į Lietuvą ir daugėja žmonių, kurie prašo prieglobsčio. Mes nuolat užtikriname sklandų leidimų išdavimo procesą, siekdami, kad žmonėms nebūtų kliūčių atvykti ten, kur jie jaučiasi saugesni“, – sako laikinoji vidaus reikalų ministrė Rita Tamašunienė.

Lietuva nuo rugpjūčio 11 dienos taiko išimtį ir išduoda leidimus atvykti humanitariniais pagrindais piliečiams iš Baltarusijos.

Baltarusijos piliečiai, siekiantys atvykti į Lietuvą dėl ypatingų humanitarinių priežasčių, turi kreiptis į Lietuvos ambasadą Baltarusijoje dėl Šengeno vizos išdavimo ir pateikti ypatingas humanitarines priežastis patvirtinančią informaciją.

Šengeno viza leidžia atvykti į Šengeno teritoriją ir būti vizoje nurodytą laiką, bet ne daugiau kaip 90 dienų per bet kurį 180 dienų laikotarpį nuo pirmo atvykimo į Šengeno valstybių narių teritoriją datos.

Jeigu Baltarusijos piliečiai jaučiasi persekiojami arba kyla reali grėsmė jų saugumui ir gyvybei, jie gali atvykti į Lietuvą ir pateikti prašymą suteikti prieglobstį. Prašymai gali būti pateikti pasienio kontrolės punktui, Valstybės sienos apsaugos tarnybai ar Migracijos departamentui. Išnagrinėjus prieglobsčio prašymą suteikiama viena iš prieglobsčio formų – pabėgėlio statusas arba papildoma apsauga bei išduodamas leidimas gyventi Lietuvoje.