„Šiandien pokalbiuose su žiniasklaida vėl pakartojau, jog yra kelios priemonės, kurias mes norime aptarti su opozicine LVŽS. Šios priemonės, beje, gimė vakar rytą. Planavau jas aptarti vakar po pietų, nes diena buvo labai užimta. Tačiau Ramūnas Karbauskis per tą laiką paviešino savo sprendimą palikti Seimą.

LVŽS jau spėjo išsirinkti ir naują frakcijos seniūnę. Sveikinu kolegę Aušrinę Norkienę. Tuo pačiu metu apie pasiryžimą perimti lyderystę viešai pasisakė ir laikinasis premjeras Saulius Skvernelis.

Todėl manau, kad yra tikslinga su šios frakcijos lyderiais susitikti kitos savaitės pirmoje pusėje. Kai bus galutinai aiškūs pasirinkimai, kas lieka, kas išeina, kas LVŽS atstovauja dialoge su Parlamentu“, – feisbuke parašė V. Čmilytė Nielsen.

Ji per tą laiką žada pabendrauti su kitomis frakcijomis.

„Laikas konfliktinio starto etapą pakeisti konstruktyviu darbo etapu“, – rašė V. Čmilytė-Nielsen.

Tiesa, susitikimai tikriausiai bus nuotoliniu būdu, kadangi V. Čmilytei Nielsen nustatytas koronavirusas.

„Delfi“ primena, kad R. Karbauskis, protestuodamas prieš tai, kad jo vadovaujamai partijai neteko pozicija Seimo Valdyboje, ir prieš pateiktas Statuto pataisas, pareiškė, kad palieka Seimą. Kartu jis pasakė, kad galėtų persigalvoti, jeigu valdantieji to jo paprašytų, ir būtų grįžta į pradinę situaciją – vėl būtų svarstoma Aušrinės Norkienės kandidatūra į Seimo vicepirmininkes, ir būtų atsisakyta Statuto pataisų.

R. Karbauskis taip pat jau išsiuntė prašymą Vyriausiajai rinkimų komisijai trauktis iš Seimo. Tas prašymas turėtų būti svarstomas per posėdį antradienį. Iki to laiko, kol Komisija jam nepritars, jis dar gali persigalvoti.

Ir konservatorių atstovas prabilo, kad pataisos pateiktos ne laiku

Apie valstiečių pateiktas Statuto pataisas viešai savo nuomonę pareiškė ir konservatorių frakcijai priklausantis Andrius Navickas.

„Visiškai sutinku, kad Statuto pataisos apie tai, kad Audito komisijos pirmininko postas ir Antikorupcinė komisija turi priklausyti ne būtinai pasiskelbusiai opozicijai, bet bet kuriai, prie valdančiųjų nesijungusiai frakcijai, buvo ne vietoje ir ne laiku.

Džiaugiuosi, kad Jurgis Razma šias pataisas pakankamai operatyviai atšaukė. Tačiau R. Karbauskiui reikėjo tik preteksto. Kam jam, „Agrokoncerno“ savininkui, maltis Seimo opozicijoje ir būti ribojamam parlamentarams keliamų taisyklių? Pabandė išeiti, kaip didvyris, kankinys, trenkdamas durimis.. Nors, jei giliau pamąstytume, prieš ką jis protestuoja? Kad valdantieji norėjo, jog vicepirmininkė būtų Baškienė, o ne Noreikienė? Gal ir įžūlus noras, gal ir galima supykti, tačiau ar tai pretekstas pabėgti iš Seimo?“, – feisbuke rašė A. Navickas.

Pasak jo, šis pabėgimas nukreipia dėmesį nuo kito įdomaus fakto, jog R. Karbauskis šiame Seime jau neketino dirbti tiek jo liaupsintame Kultūros komitete.

„Ar nustebino Komitetų vadovų pavardės? Ne. Manau, kad įdomus ir teisingas variantas MIndaugą Lingę skirti Socialinių reikalų komiteto pirmininku. Paradoksaliausiai skamba tai, kad Kazimieras Starkevičius vadovaus Ekonomikos komitetui, o ne, pavyzdžiui, Kaimo reikalų. Tačiau, neabejoju, jis susitvarkys su iššūkiu.

Man patikėta dirbti Žmogaus teisių komitete. Čia būsime net trys frakcijos nariai (aš, Sergejus Jovaiša ir Jurgis Razma). Džiugu, kad liberalai čia delegavo savo frakcijos pirmininką Eugenijų Gentvilą. Pirmininko pozicija atiteko Laisvės frakcijos seniūno pavaduotojui Tomui Vytautui Raskevičiui. Spėju, kad tai bus priima nevienareikšmiškai, tačiau galiu pasakyti, kad jis tikrai labai racionalus ir konstruktyvus žmogus. Nors, neabejoju, kad, pradėjus darbus, bus temų ginčams. Tačiau, tikiu, kad pavyks išlikti pagarbiems ir dalykiškiems“, – rašė A. Navickas.

Politikas pripažino, kad jį nuvylė Kęstučio Glavecko sprendimas pereiti į Mišrią grupę. Sąžiningiau būtų atsisakyti mandato, nei jau pirmą posėdį palikti partiją, su kuria laimėjai rinkimus ir dar daugiamandatėje.