„Šiandien, kartu su mūsų įsteigta Sveikatos ekspertų taryba, priėjome ir prie sprendimo Lietuvoje įsigyti greitųjų antigenų testų tam, kad mūsų testavimo strategija arba politika būtų kaip galima platesnė ir efektyvesnė“, – prieš nuotolinį Europos Vadovų Tarybos (EVT) posėdį ketvirtadienį sakė G. Nausėda.

„Tai nepaprastai svarbu stabdant viruso plitimą“, – pridūrė šalies vadovas.

Pasak jo, tikimasi, kad kartu su karantino ribojimais ir sustiprintu testavimu, koronaviruso židinių atsekamumas galės tapti „prasmingas ir efektyvus“.

„Šiandien mums reikia labai stiprių priemonių, susijusių su testavimu ir tam tikrais veiklos apribojimais arba karantinu, kad mes sugrįžtume į civilizuotą lygį, kas pradžioje yra 200-300 atvejų 100 tūkst. gyventojų“, – sakė G. Nausėda.

Jis teigė besitikintis, kad ketvirtadienio EVT susitikimas atneš daugiau aiškumo koronaviruso testavimo strategijos klausimais.

Kadenciją baigiantis sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga šią savaitė sakė teigiamai vertinantis sveikatos ekspertų siūlymus dėl greitųjų antigenų testų naudojimo, tačiau pabrėžia, kad dėl Viešųjų pirkimų tarnybos biurokratinio požiūrio juos Lietuva galėtų įsigyti anksčiausiai po pustrečio mėnesio.

„Svarbu kovoti su dezinformacija apie vakcinas“

Institucijoms perspėjant dėl augančių dezinformacijos apie vakcinas mastų, prezidentas Gitanas Nausėda pabrėžė kovos su melaginga informacija apie skiepus svarbą.

Jis sakė, kad Europos Sąjungos (ES) lyderiai tariasi, kaip išspręsti logistikos klausimus bei kuo greičiau pristatyti vakcinas gyventojams, tačiau vien to, pasak prezidento, nepakanka.

„Aš manau, kad mes turime labai daug padaryti informuodami visuomenę, arba kovodami su dezinformacija, kuri, deja, turbūt ir ne be trečiųjų šalių įtakos plinta“, – prieš nuotolinį Europos Vadovų Tarybos (EVT) posėdį ketvirtadienį sakė G. Nausėda.

„Kitaip tariant, žmonės gasdinami, kad skiepijimasis yra neefektyvus, o gal net ir kenksmingas, tokiu būdu įnešama sumaištis visuomenėje“, – pridūrė jis.

Anot jo, visuomenei privalu pasakyti, jog vakcina yra efektyviausias būdas sugrįžti į normalią sveikatos būseną.

„Turime pasakyti, kad tai, pirmiausia, yra efektyviausias kelias sugrįžti į normalią visuomenės sveikatos būseną ir pagaliau pradėti ekonomikos kūrimo ir kitus darbus“, – pabrėžė G. Nausėda.

Praėjusį mėnesį BNS užsakymu „Vilmorus“ atlikta visuomenės nuomonės apklausa parodė, kad atsiradus vakcinai nuo koronaviruso, skiepytųsi tik kas antras šalies gyventojas.

Tuo metu kariuomenės atstovai šią savaitę sakė pastebintys didėjančius klaidingos informacijos apie koronaviruso situaciją ir jos valdymą mastus.

Taip pat įspėjama apie augančius raginimus nepasitikėti oficialia žiniasklaida ir institucijomis, jie persikelia iš virtualios erdvės į gatves.

Ketvirtadienį vykstančiame EVT posėdyje pagrindinis dėmesys skiriamas COVID-19 valdymui.

Lapkričio 11 dieną Europos Sąjunga paskelbė ekstremalią visuomenės sveikatai padėtį, taip pat ėmėsi kurti naują ligų kontrolės agentūrą ir ruošti bendrą planą, kaip pasirengti krizėms, panašioms į dabartinę koronaviruso pandemiją.

Nuo kovo mėnesio, kai COVID-19 pasiekė Europos miestus, žemyne mirė mažiausiai 311 tūkst. iš daugiau nei 13 mln. užsikrėtusiųjų, o daugelį šalių jau ištiko antroji susirgimų banga.