„Deja, šįkart covid-19 testas teigiamas. Tenka radikaliai pertvarkyti darbo planus ir dar kartą užsidaryti namuose. Mano kolegos iš frakcijos sulaukė neigiamų atsakymų, tačiau aš papildau sergančiųjų gretas“, – rašo ji.

V. Čmilytė-Nielsen teigia ligos simptomų nejaučianti. Ji antradienį ir šiandien dirbo Seime, antradienį buvo susitikusi su Lenkijos prezidentu Andrzejumi Duda, ketvirtadienį bendravo su Gitanu Nausėda.

„Žinau, kad bus įvairių nuomonių dėl mano darbo šią savaitę. Elgiausi taip, kaip rekomendavo Seimo kanceliarija – visuose susitikimuose buvau su kauke, laikiausi atstumo, vengiau rankų paspaudimo. Laikiausi maksimalaus saugumo. Dirbau, nes puikiai matome, kokia situacija šiandien parlamente. Neatsakytų klausimų vis dar labai daug“, – feisbuke rašo Seimo pirmininkė.

„Tikiu, kad jeigu ne šią, tai kitą savaitę daug kas aprims ir galėsime užsiimti kitokia, kuriamąja veikla. Rytoj plačiau pranešiu apie užsimintas priemones, kurios, tikiu, jeigu nenuims, tai bent gerokai sumažins įtampą santykiuose su opozicija“, – priduria ji.

G. Nausėdos kontaktas su V. Čmilyte-Nielsen, kaip pranešė prezidento patarejas Antanas Bubnelis, NVSC ekspertų vertinimas kaip mažos rizikos, todėl Prezidentas gali tęsti darbą įprastai.

„Prezidentas viešėdamas Seime dėvėjo veido kaukę ir laikėsi kitų saugumo reikalavimų“, – sako A. Bubnelis.

Šimonytei privačioje klinikoje iš ryto bus atliktas COVID-19 testas

V. Čmilytei-Nielsen ketvirtadienio vakarą pranešus apie susirgimą COVID-19, kandidatė į premjeres Ingrida Šimonytė privačioje klinikoje penktadienio rytą ketina atlikti testą.

„Ryt ryte I. Šimonytei privačioje klinikoje jos asmenine iniciatyva bus atliktas testas. Kol lauks rezultato, visi kandidatės į ministres pirmininkes susitikimai vyks nuotoliniu būdu", – sakė Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų komunikacijos vadovė Vytautė Šmaižytė.

Laisvės partijos pirmininkė Aušrinė Armonaitė feisbuke pranešė, kad profilaktiškai jau atliko testą trečiadienį. Jo atsakymas – neigiamas.

Seimas dirbs įprastai

V. Čmilytė-Nielsen jai diagnozavus koronavirusą dirbs nuotoliniu būdu, o parlamentas – įprastai, Seimo vadovės biuro darbuotojai izoliuojasi, informavo parlamento vadovės atstovas Paulius Žeimys.

„Pirmininkė dirbs nuotoliniu būdu, o Seimas – kaip įprasta, išskyrus, aišku, tuos, kurie turėjo artimą kontaktą. Parlamento vadovės biuras izoliuojasi“, – BNS ketvirtadienį sakė P. Žeimys.

Seime pastaruoju metu buvo kilę diskusijų dėl parlamento darbo, kai vyko Seimo posėdžiai, nepaisant to, kad virusas buvo patvirtintas keliems parlamentarams.

Seimo pirmininkės pirmasis pavaduotojas Jurgis Razma BNS teigė esąs pasiruošęs pavaduoti parlamento vadovę, jei to prireiks.

Viktorija Čmilytė-Nielsen

J. Razma sakė artimo kontakto su Seimo pirmininke neturėjęs, kol kas nežinantis, kiek Seimo narių turės izoliuotis.

„Dabar gali kilti klausimas, kiek mes su pirmininke esam bendravę, kažkokio ilgo bendravimo nebuvo, greit užbėgu, paklausiu, su kaukėm, viskas pagal reikalavimus. Tikiuosi, kad nesulauksiu aš teigiamo testo, turbūt juos reikės darytis, galvoti, žiūrėti, ar buvo kažkokių artimesnių kontaktų, bet man atrodo, kad nebuvo“, – BNS sakė J. Razma.

Ketvirtadienį taip pat pranešta, kad COVID-19 užsikrėtė krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis. Jis neseniai grįžo iš komandiruotės JAV.

Virusas įsisuko į Liberalų sąjūdžio gretas

Ketvirtadienio rytą Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas „Delfi“ patvirtino, kad užsikrėtė ir jų bendrapartietis Viktoras Pranckietis.

Koronavirusas šios savaitės antradienio rytą taip pat buvo patvirtintas Liberalų sąjūdžio frakcijos nariui Jonui Varkaliui. Tuomet kilo diskusijos, kad neturėtų būti daromas gyvas Seimo posėdis, bet Seimo valdyba nusprendė kitaip.

Gitanas Nausėda, Viktorija Čmilytė-Nielsen

Teigiamą koronaviruso testo rezultatą J. Varkalys gavo pirmadienio vakarą. Jis praėjusios savaitės penktadienį dalyvavo tiek naujo Seimo priesaikų ceremonijoje, tiek ir Seimo posėdyje.

J. Varkalys ilgą to penktadienio vakarą sėdėjo šalia konservatoriaus Jono Gudausko ir frakcijos kolegos Ričardo Juškos. Prieš J. Varkalį Seimo posėdžių salėje dirbo konservatorius Vytautas Kernagis, liberalai Raimondas Lopata, Arminas Lydeka. Visai netoliese sėdėjo ir naujoji Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė–Nielsen.

Koronaviruso diagnozė trečiadienį buvo nustatyta ir buvusiam Seimo nariui, liberalui Gintarui Vaičekauskui. Parlamentaras įtarė, kad užsikrėtė nuo savo kolegės Rimantės Šalaševičiūtės, kuri tvirtino esanti sveika.

Parlamento liberalai trečiadienį atliko testus dėl COVID-19, kad galėtų dalyvauti ketvirtadienio posėdžiuose. „Pasigauti galima daug kur, o mes šiandien visi frakcijos nariai atlikome testą. Rytoj planuojame dalyvauti Seimo posėdžiuose. Tikiuosi, kad rytoj gausime atsakymus. Gal tuo ir baigsis istorija“, – tąkart BNS sakė Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas E. Gentvilas.

E. Gentvilas BNS sakė peržiūrėjęs Sveikatos apsaugos ministerijos rekomendacijas dėl saviizoliacijos ir įsitikinęs, kad jam izoliuotis nereikia. Mat su G. Vaičekausku jis nesimatė maždaug savaitę. „Yra praėję daugiau negu trys paros nuo mano kontakto iki jo simptomų pajautimo. Nepapuolu į tą ratą, kuriam reikia izoliuotis“, – teigė liberalų seniūnas.