Seimo pirmininkė V. Čmilytė–Nielsen teigė, kad atsiprašyti R. Karbauskio neplanuoja, nes nemato priežasčių tam. Ji kalbėjo, kad šį konfliktą yra įmanoma.

„Tikrai tą konfliktą galima užglaistyti, turiu planą, kaip tai padaryti, kalbuosi su Seimo frakcijomis. (…) Statutas numato, kad gali būti teikiamas ir 7 pavaduotojas, galimybių tikrai yra. (…) Kalbuosi su frakcijų atstovais, sprendimą tikrai galima rasti“, – sakė Seimo vadovė.

Valdančioji dauguma apisprendė, kad Seimo valdyboje dirbs 6 pavaduotojai, nors Seimo statutas nurodo, kad gali būti ir 7.

Seimo vadovė teigė, kad tai gali būti vienas iš sprendimų, jei opozicija lyderio nepavyksta atrasti.

„Užvirinta temperatūra neaišku iš kurios pusės. Manau, kad šiandien LVŽS seniūno pareiškimas yra ne visiškai pagrįstas ir vedinas emocijų“, – apie R. Karbauskio sprendimą trauktis iš Seimo kalbėjo Seimo vadovė.

Viktorija Čmilytė-Nielsen

Ji teigė, kad iki R. Karbauskio iškelto laiko ultimatumo – antradienio, nesiskubina. O nori, kad visos opozicijos frakcijos būtų atstovaujamos tinkamai.

„Neskubu iki antradienio, man svarbu, kad opozicinės frakcijos jaustųsi įvertintos ir svarbiausia atstovaujamos“, – sakė Seimo pirmininkė.

„Kiekvieną dieną naujo žibalo pylė į tas liepsnas“

Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS–LKD) lyderis Gabrielius Landsbergis žurnalistams teigė, kad mato tam tikrų politikų norą vis didinti konfliktą Seime.

„Nenorėčiau vadinti to peštynėmis. Buvo tam tikra logika, racionalus pasiūlymas, kaip mes matome, kaip Seimas gali būti atstovaujamas valdyboje. Gali susidaryti įspūdis, kad tam tikri politikai, tiesiog norėdami specialiai tas liepsnas užkaitinti, neatsitraukdami kiekvieną dieną naujo žibalo pylė į tas liepsnas. Dabar mes turime liepsnojantį laužą, bet man rodos, kad tai, ką Seimo pirmininkė kalba, ji mato kelią pirmyn, ji turi visišką pasitikėjimą koalicijos partnerių“, – sakė konservatorių lyderis.

Jis tikino, kad nerimas kyla dėl vieno – opozicijos lyderio, kurio, atrodo, nepavyksta rasti, tad ne visos Seimo frakcijos tinkamai atstovaujamos Seimo valdyboje.

„Vienintelis nerimas kyla, kad opozicijos lyderis nematerializuojasi, klausimas, ar ji bus. (…) Gali būti, kad bus ieškoma, jog visos frakcijos valdyboje būtų atstovaujamos“, – kalbėjo politikas.

Jis nesiėmė vertinti R. Karbauskio apsisprendimo, aiškindamas, kad panašių pareiškimų buvo galima išgirsti ir anksčiau.

Paklaustas, ar prašys R. Karbauskio Seime likti, G. Landsbergis teigė, kad valdančiosios koalicijos prioritetas – tinkamas Seimo atstovavimas.

„Žiūrėkite, nespręskime jo problemų. Kiekvienas žmogus tegul savo problemas sprendžia. O jeigu mes galime atrasti taip, kad tas atstovavimas būtų teisingesnis, tikrai esame pasiruošę tą daryti“, – žurnalistams Seime sakė jis.

G. Landsbergis teigė, jog galėtų būti svarstomas variantas LVŽS atstovą paskirti 7 Seimo vicepirmininku.

„Tas variantas yra tikrai įmanomas ir svarstytinas. Nemanau, kad koalicijoje būtų daug nesutarimų dėl to. (…) O dėl konkrečių asmenybių yra vėl ta pati tema – laisvas balsavimas. Aš nežinau, ar mes norime eiti prie to paties klausimo“, – teigė jis.

Tėvynės sąjungos vadovas sakė matantis galimybę turėti taikesnį Seimą.

„Stengiuosi nedalyvauti visame šitame žibalo pylime į laužą. (…) Matau galimybę turėtų taikesnį Seimą. Bet jaučiu, kad tam tikri politikai nori mažiau taikaus Seimo, nes tokiu būdu galimybės save realizuoti yra didesnės“, – aiškino G. Landsbergis.