„Vyksta daug dalykų. Aš turiu savo darbotvarkę, kadangi po to, kai prezidentas pateikė mano kandidatūrą, man priklauso susitikti su frakcijomis, taigi aš labiau laikausi tų nuostatų, kurios yra labiau susijusios su ministro pirmininko kandidatūros svarstymu. Todėl ne viską spėju susekti, kas vyksta Seime“, – laidos pradžioje sakė I. Šimonytė.

Įvertino skambų Karbauskio pareiškimą

Paklausus, kaip vertina Ramūno Karbauskio pareiškimą, politikė tikino, kad R. Karbauskis jau kelis kartus buvo pareiškęs, kad trauksis iš kai kurių postų, bet to nebūdavo. Anot jos, R. Karbauskis jau daugybę kartų yra persigalvojęs, tačiau, kaip bus šį kartą, nėra aišku.

„Aš manau, kad tie pokalbiai vyko nuo pat Seimo kadencijos pradžios. Problema turbūt yra ta, kad Karbauskis savo poziciją supranta paprastai – arba bus taip, kaip jis pasakė vieninteliu variantu, arba niekaip kitaip tiesiog būti negali. Politikoje dvejybinė sistema būna problemiška. Ne visada būna taip, kaip tu nori ar reikalauji, politikoje reikia kompromisų ir dažnų. O kiek tos intencijos yra rimtos, tai žinote, man atrodo, kad gerbiamas Ramūnas jau traukėsi kelis kartus, bet, kaip parodė praktika, jis tose vietose vis tiek liko. Tai ar čia tik emocija ar rimti ketinimai – sunku pasakyti“, – sako I. Šimonytė.

„Pats pareiškimas, žinoma, yra labai skambus, bet jau yra buvę tokių pareiškimų, kurie niekada nebuvo realizuoti“, – laidoje Delfi diena pridūrė I. Šimonytė.

Šimonytė: nereikia užsibrėžti raudonų linijų

Paklausus, kaip vertina situaciją Seime, pašnekovė tikino, kad tikrai buvo galima rasti bendrus sutarimus, tačiau, deja, to nepavyko pasiekti.

Algirdas Sysas, Ingrida Šimonytė

„Nebuvo tokios minties, kad valstiečių ir žaliųjų frakcija jokiais būdais negali pretenduoti į Seimo vicepirmininko postą – toli gražu ne.

Problema buvo kita, kad visgi už Seimo vicepirmininką turi balsuoti slaptame balsavime, todėl kandidatūra, kuri galėtų būti pateikta, turėtų būti tokia, kuriai palaikymą būtų galima rasti ir mūsų frakcijoje, Liberalų bei Laisvės partijos frakcijoje. Aš manau, kad tokių kandidatūrų valstiečių frakcijoje yra, ir nekalbu tik apie Rimą Baškienę, kuri yra ponui Karbauskiui visiškai netinkama kandidatūra.

Tikrai pakalbėti ir pasiūlyti keletą pavardžių, pagal kurias Seimo pirmininkė būtų pasitikrinusi, kam yra didžiausias palaikymas, buvo galima, bet to nebuvo padaryta. Negalima tokių raudonų linijų užsibrėžti, nes tada tu provokuoji savo oponentus, kuriems netinka toks pasirinkimas. Manau, kad tuos sprendimus galėjome rasti“, – sako I. Šimonytė.

Valstiečiai pasitiko tylos siena

Pasiteiravus, kokius pagrindinius klausimus išgirdo iš frakcijų, politikė tikino, kad, deja, valstiečiai ją pasitiko tylos siena.

„Valstiečių ir žaliųjų frakcijoje aš neišgirdau jokių klausimų ir tai turbūt iliustruoja tą pačią nuostatą. Nes aš atėjau į frakcija su geriausia valia atsakyti į klausimus, kurių frakcija galbūt nenorėjo užduoti plenarinių posėdžių metu.

Tai buvo tam tikra politinė pozicija – tebūnie, bet kai tai jau yra frakcijos susitikimas, jeigu tų klausimų yra, turbūt tuomet galima tuos kausimus ir užduoti, bet aš buvau pasitikta tylos siena. Tai sutaupė laiko man ir jiems, bet nežinau, ar taip reikėjo elgtis. Socialdemokratų frakcijoje turėjome normalią diskusiją, buvo klausimų apie viešuosius sektorius, švietimą, moterų padėtį Lietuvoje. Manau, kad diskutavome labai darbingai“, – sako politikė.

Jaučiasi užtikrinta ministrų kandidatūromis

Trečiadienį buvo pristatytas kandidatų į ministrus sąrašas. Kai kurių apžvalgininkų nuomone, nemažai klausimų prezidentui gali kilti dėl Gabrieliaus Landsbergio ir Arūno Dulkio kandidatūrų

„Tai yra mano įsivaizdavimas apie tinkamus žmones tinkamoje vietoje, o prezidento prerogatyva yra vertinti šias kandidatūras, kaip ir visas kitas. Kažkas sakė, kad gal aš bijau kažką įžeisti tai tikrai nenorėjau ir neketinu nieko įžeisti. Mano vertinimu, tai yra tinkami žmonės, o toliau jau prezidento prerogatyva turėti savo nuomonę, apie tai mes ir diskutuosime“, – sako I. Šimonytė.

Taip pat buvo nemažai kritikos teisingumo ir finansų ministrių kandidatūroms. Paklausus, ar I. Šimonytė jaučiasi užtikrinta tokiomis kandidatūromis, politikė tik patvirtino.

„Dėl finansų ministrės esu visiškai tikra, nes tai yra mano pasirinkimas, visiškai mano pasirinkimas. Šią kandidatę aš puikiai pažįstu. Mačiau šiandien tokių interpretacijų arba bandymų palyginti su Pagojaus kandidatūra.

Man atrodo, kad tai yra visiškai kitokios situacijos. Jos nusižengimas buvo viešas ir apie tai buvo kalbėta, nebuvo bandyta nuslėpti, ir aš apie tai žinojau, bet kai aš sakiau Gintarei, ar ji sutiktų užimti tokią poziciją, jeigu aš jai siūlyčiau, ji man iš karto pati pasakė, kad šis įvykis gali būti kliuviniu. Aš vertinu, kad ji labai kritiškai į tai žiūri.

Nemanau, kad žmogus už kažkokį nusižengimą turėtų visą gyvenimą būti baudžiamas tuo būdu, kad jam nebūtų parodytas pasitikėjimas. Dėl Evelinos Dobrovolskos yra keli priekaištai, iš kurių dalį aš galiu suprasti, o kitą dalį man suprasti sunkiau“, – sako I. Šimonytė.

Radikalių pokyčių dėl koronaviruso nebūtų

Paklausus, kokie bus pirmieji žingsniai kovoje su koronavirusu, I. Šimonytė tikino, kad valdymo sistema būtų panaši, bet politinė lyderystė būtų kiek kitokia.

„Ši krizė nėra tik sveikatos sistemos krizė, ta yra krizė, kuri susijusi su ekonomika, švietimu ir daugeliu sričių, todėl vienam sveikatos apsaugos ministrui priiminėti sprendimus kai kurių kitų sričių atžvilgiu, kai tie sprendimai nėra visiškai įsigilinti į situaciją, nebūtinai tinkamiausi, bet aš sakiau, kad premjero lyderystė šiuo atveju yra labai svarbi, todėl, kad iki šiol situacijos valdyme kartais susidarydavo toks dvigalvystės įspūdis, kai kalba premjeras ir sveikatos ministras. Kartais jie kalbėdavo skirtingus dalykus“, – laidos pabaigoje sako I. Šimonytė.