„Vyriausybės keičiasi sudėtingu metu, kai reikia apsaugoti visuomenės sveikatą ir sveikatos sistemą nuo koronaviruso iššūkių, kartu išsaugant kiek įmanoma daugiau įprasto gyvenimo ritmo, verslo ir darbo vietų. Jau dabar reikia matyti, kad labai dideliu šios pandemijos liekamuoju reiškiniu, ir tai ne vien Lietuvoje, taps pasekmės psichinei žmonių sveikatai, jų emocinei būklei. Apie tai reikia galvoti jau dabar, kai atrodo, kad šiandien daug svarbiau susiskaičiuoti mėgintuvėlius ir laisvas lovas“, – sakė ji.

I. Šimonytė teigia, kad, skirtingai nei kitos naujai pradedančios Vyriausybės, dešinioji koalicija vengs skambių pažadų Lietuvos žmonėms.

„Žinau, kad dauguma Vyriausybių pradeda savo veiklą nuo skambių reformų pažadų. Sąmoningai to vengiu ne todėl, kad manau, jog pokyčiams ne metas ar jų nereikia. O todėl, kad žodžiu „reforma“ mes įpratome vadinti menkiausią oro virptelėjimą, kuris visiškai nekeičia žmonių padėties. Vyriausybės programą rengsime ne bandydami maksimizuoti reformų skaičių, o bandydami minimizuoti neįgyvendinamus įsipareigojimus padaryti viską čia ir dabar. Tikiuosi, kad sutarsime dėl rinkinio siektinų rezultatų, judėjimą kurių link bandytume sąžiningai įsivertinti, nes labai nedaug jų pavyktų galutinai pasiekti per ketverių metų kadenciją. Nebent vėl užsiduotume siekinius, kurie labai mažai reiškia žmogaus kasdienybėje“, – teigė ji.

Pasak jos, koalicijos sutartyje daug kalbama ir apie viešuosius sektorius, ir apie valstybės tarnybą, ir apie socialinę apsaugą bei žaliąjį kursą.

„Visgi yra būdas bandyti apsimesti piliečių aukle, žinant už juos geriau, kokių dalykų kada ir kiek jiems reikia, beigi bandant visa tai valdiškomis rankomis padaryti. O yra ir būdas, visų pirma, gerbti žmogų, jo šeimą ir bendruomenę, juos įgalinant ir valstybės rankomis spręsti tik tiek, kiek reikia siekiant kuo lygesnių starto, o ne rezultato galimybių“, – sakė konservatorių sąrašo lyderė.
I. Šimonytė teigė, kad jai asmeniškai svarbiausias matas, kuriuo norėtų matuoti mūsų visų sėkmę, yra pasitikėjimas.

„Man neseniai sukako 46-eri. Pastarąjį dešimtmetį mano gyvenimas viešas ir nėra daug naujo, ką galėčiau apie save pasakyti, ko nesu sakiusi anksčiau. Pakartosiu tik vieną dalyką – man asmeniškai svarbiausias matas, kuriuo norėčiau matuoti mūsų visų sėkmę, yra pasitikėjimas. Nes tik jo stiprėjimas leidžia geriau spręsti tuos klausimus, kurie yra mūsų bendri, paliekant kiekvieno asmeninius klausimus spręsti pačiam žmogui ir jo šeimai. Tik stiprėjantis galvojimas, kad ne vien tu, bet ir kitas žmogus gali būti vertas pasitikėjimo, nebent jo jau yra įrodyta priešingai, leistų mums ropštis iš užburto „visi vagiai“ rato“, – sakė parlamentarė.

„Mane stiprina, kad Nepriklausomybės karta, negąsdinta totalitarinio sekimo, žymiai atviriau priima kitokį ar kitaip manantį, drąsiau sako, ką išties galvoja, ir mažiau galvoja, kokiu šventu melu paslėpti tikrąsias mintis. Tai teikia vilties, kad vieną dieną nebus taip, kad naujai išrinktos valdžios imsime nekęsti jau rytoj po išrinkimo. Gal net ateis tokia diena, kai mums išvis nebelabai rūpės, koks naujojo ministro pirmininko vardas ir pavardė, nes dalykai valstybėje tiesiog vyks taip, kaip turi vykti“, – teigė ji.

Kita vertus, I. Šimonytė teigė jaučianti, kad iš opozicijos jos vadovaujama Vyriausybė kritikos sulauks nemažai.

„Vakar buvo daug jūrinių alegorijų ir istorinių diskursų. Tai neabejoju, kad mūsų laivą sups. Iš įvairių vakarykščių pareiškimų yra jausmo, kad bus norinčių jį ir tyčia pasiūbuoti, kad plaukiančius supykintų. Bet noriu tikėti, kad mano vestibiuliarinis aparatas, jau išbandytas krizėmis ir jų tyrimo komisijomis, tai atlaikys. Kaip ir patį išbandymą valdžia“, – sakė I. Šimonytė.