„Mūsų frakcija šį rytą pasitarė ir nusprendė nedalyvauti politiniame farse,kurį kuria valdantieji. Vietoje sklandaus darbo organizavimo, jie kuria precedento neturinčią situaciją – didžiausią opozicinę frakciją per pirmuosius du posėdžius eliminavo iš Seimo vadovybės, parodant, kad šiame Seime nebus demokratijos ir pagarbos Lietuvos parlamentarizmo tradicijoms. Ne gana to, valdančiųjų keršto akcija opozicijai tęsiasi. Vakar Seime jau registruotos Seimo
statuto pataisos, kuriomis iš opozicijos atimamas Seimo Audito komiteto pirmininko postas. Valdantieji kuria teisines prielaidas jį skirti tiems, kurie yra mažumoje, kuri neapsiskelbė opozicija. Taip griaunama dar viena parlamentinės demokratijos tradicija Audito komitete matyti ne kieno nors kito, o Seimo opozicijos vadovavimą“, – pranešime spaudai cituojamas LVŽS frakcijos seniūnas Ramūnas Karbauskis.

Pasak jo, frakcija galutinai prarado pasitikėjimą Seimo Pirmininke Viktorija Čmilyte-Nielsen ir valdančiaisiais.

Frakcijos pareiškime rašoma:

„Įvertinę tai, kad valdančioji dauguma nepaiso Nepriklausomos Lietuvos parlamentarizmo tradicijų, kurios tapo pamatine Seimo vadovybės formavimo, demokratiškų diskusijų, skirtingų nuomonių lygiateisiškumo, pagarbos ir politinės kultūros norma gyvavusia visose dvylikoje Seimo darbo kadencijų, taip pat pažymėdami, jog valdantieji sistemingai pažeidinėja Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos, kaip didžiausios opozicinėsfrakcijos, teises, dėl ko LVŽS frakcija nėra atstovaujama Seimo vadovybės lygmeniu, ir suprasdami, kad tokiu būdu valdantieji riboja mūsų teises į informaciją apie Seimo vadovybės veiklą bei neleidžia pilnavertiškai dalyvauti Seimo darbe, o taip pat teigdami, jog tryliktajame Seime valdantieji sukūrė grėsmę demokratijai, pranešame, jog atsisakome bet kokių vadovaujančių pareigų komitetuose, komisijose bei kituose Seimo struktūriniuose padaliniuose. Tuo pačiu informuojame, kad LVŽS frakcijos nariai traukiasi iš Seniūnų sueigos veiklos ir kitų savo atstovų LVŽS frakcija į Seniūnų sueigą nedeleguos. Tokios nuostatos laikysimės to, kol nebus atstatytos visos šiuo metu pažeidžiamos opozicijos teisės“.

Žada kreiptis į KT

LVŽS pirmininkas piktinosi susiklosčiusia situacija.

„LVŽS, kaip jūs žinote, rinkimuose surinko kelių šimtų tūkstančių žmonių palaikymą. Per pirmąsias kelias Seimo darbo dienas yra padaryta viskas, kad būtų sugriauta ilgametė Lietuvos Seimų tradicija, politinės kultūros pagrindai. Frakcija, kuri turi 32 Seimo narius, neturi savo atstovo Seimo vadovybėje, nors savo atstovus turi frakcijos, kurios turi dešimt, vienuolika, dvylika narių, o frakcija, kuri turi 50 Seimo narių, turi tris atstovus Seimo vadovybėje. (…)

Antras dalykas, tai, kas vyksta šiandien – pirmą kartą Lietuvos Seimų istorijoje siūloma iš opozicijos atimti teisę pasiūlyti Audito komiteto pirmininką. Yra įregistruotos pataisos, ir šiandien pateikiami kandidatai iš Mišrios grupės, kas vėlgi yra ilgametės tradicijos ir politinės kultūros pažeidimas. Visa tai, kas vyksta, rodo, kad pozicija, tai yra konservatoriai, liberalai, daro viską, kad LVŽS neturėtų jokių instrumentų turėti savo pareigas“, - kalbėjo R. Karbauskis.

Jis teigė, kad dėl susiklosčiusios situacijos bus kreipiamasi į Konstitucinį Teismą ir europines instucijas.

Sukėlė emocijų audrą

Kaip jau skelbta, emocijos Seime liejasi nuo pat ryto.

Ketvirtadienio rytą Seime surengtame seniūnų sueigos posėdyje LVŽ lyderis pareiškė, kad valstiečiai nemato prasmės dirbti seniūnų sueigą paliko, pareiškęs, kad opozicija paliekama be galimybės pareikšti savo nuomonę.

„Jūs tikriausiai puikiai atsimenate praėjusių dviejų dienų įvykius, kai LVŽS liko be atstovavimo Seimo vadovybėje. Mes dabar matome sekantį etapą, tų, vadinčiau, patyčių, kai siūloma priimti sprendimą, kad Mišriai grupei būtų siūloma vadovauti Audito komitetui. (…) Ta siekiamybė opoziciją palikti be jokių galimybių reikšti savo nuomonę, mes prasmės seniūnų sueigoje dirbti nematome. Frakcijoje kalbėsimės apie kitas priemones kaip apginti demokratiją Seime. Ačiū“, - pasakė LVŽS lyderis R. Karbauskis ir salę, kurioje vyko seniūnų sueiga paliko.

Pagal Seimo statuto Audito komiteto vadovo postas skiriamas opozicijos atstovui. Delfi primena, kad penktadienį it antradienį vykusiuose Seimo posėdžiuose didžiausia opozicinė valstiečių frakcija nustebo likusi be savo atstovo Seimo vadovybėje.

LVŽS siūlytos Aušrinės Norkienės kandidatūra nebuvo patvirtinta, o kitas jų siūlytas kandidatas – Jonas Jarutis jau nebuvo siūlomas, nes viena buvo užimta.

Seimo pirmininkės Viktorijos Čmilytės-Nielsen pavaduotojų komandoje dirbs trys konservatoriai: Jurgis Razma, Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė ir Paulius Saudargas, Laisvės partijos atstovas Vytautas Mitalas, ir du opozicijos atstovai: Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) atstovas Julius Sabatauskas ir Darbo partijos narys Andrius Mazuronis.

Paruošė pataisas

LVŽS lyderį R. Karbauskį papiktinusioje Seimo statuto pataisoje rašoma, kad Audito komiteto pirmininku renkamas Seimo mažumai priklausančių Seimo narių atstovas.

Iki tol buvo Seimo statutas atrodė taip: Biudžeto ir finansų komiteto ir Audito komiteto pirmininku arba jo pavaduotoju renkamas Seimo opozicinės frakcijos arba frakcijų koalicijos, turinčios daugiau kaip 1/2 Seimo mažumai priklausančių Seimo narių, atstovas.

Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas turi du pavaduotojus. Taip pat siūloma, kad Seimo Antikorupcijos komisijos pirmininku renkamas Seimo mažumai priklausančių Seimo narių atstovas.

Aiškinamajame rašte teigiama, kad yra siekiama nustatyti, kad Audito komiteto pirmininku ir Seimo Antikorupcijos komisijos pirmininku būtų renkami Seimo mažumai priklausančių Seimo narių atstovai.

„Projekto rengimą paskatino tai, kad šiuo metu Seimo statute numatyta, jog Audito komiteto pirmininku arba jo pavaduotoju renkamas tik opozicinės frakcijos arba frakcijų koalicijos, turinčios daugiau kaip 1/2 Seimo mažumai priklausančių Seimo narių, atstovas, tuo tarpu Seimo Antikorupcijos komisijos pirmininkas renkamas komitetams nustatyta tvarka.

Atkreiptinas dėmesys, kad Seimo darbo praktikoje yra nusistovėjusi tradicija, kad Seimo Antikorupcijos komisijos pirmininku yra renkamas Seimo mažumai priklausančių Seimo narių atstovas, tačiau ši tradicija nėra fiksuota Statute.

Manytina, kad atsižvelgus į Seimo Antikorupcijos komisijos uždavinius, šią susiklosčiusią parlamentinę tradiciją yra tikslinga formalizuoti Seimo statute įtvirtinant nuostatą, kad Seimo Antikorupcijos komisijos pirmininku yra renkamas tik Seimo mažumai priklausančių Seimo narių atstovas. Audito komiteto atveju taip pat nors yra numatyta galimybė pirmininku rinkti valdančiosios daugumos narį, tačiau tradicija (su išimtimi 2012–2016 m. kadencijoje) susiklostė, kad dažniausiai Audito komiteto pirmininku yra mažumos atstovas, o pavaduotoju daugumos. Siūlome tą formalizuoti“, – aiškina iniciatoriai.

Rengiamas visas pataisų kompleksas

Apie tai, kad rengiamas įvairių Seimo Statuto pakeitimų paketas laidoje „Delfi Dėmesio centre“ užsiminė Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

„Vienas pagrindinių tikslų – teisėkūros proceso tobulinimas. Manau, netrukus rengiamas iniciatyvas bus galima pristatyti kur kas konkrečiau. Bet tikslas, apie kurį kalbu, įrašytas ir mūsų koalicijos sutartyje – teisėkūra turi pakilti į kitą kokybinį lygį. Manau, kad mūsų koalicijos pasiryžimas reiškia, kad ir kiekvienas Seimo narys prisiims atsakomybę už tai“, – kalbėjo V. Čmilytė-Nielsen.

Laidoje dalyvavęs Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) garbės pirmininkas Vytautas Landsbergis pasidžiaugė tokiomis inciatyvomis.

„Pirmiausia noriu pasveikinti pirmininkę. Tikimės produktyvaus parlamento darbo. Kad parlamentas būtų ne peštynių, o kūrybos vieta, valstybės statybos aikštelė. Man buvo malonu iš pirmininkės išgirsti, kad Seimo statuto pakeitimai jau ruošiami, nelaukiant, kol bus suformuota nauja Seimo vadovybė ir pan. Tam reikia rengtis iš anksto, ir gerai, kad tai daroma dabar“, – kalbėjo V. Landsbergis.

Plačiau skaitykite čia.