Valdantiesiems būtų siūlęs balsuoti už Norkienę

Apžvalgininkas Rimvydas Valatka laidoje Delfi diena sako, kad valdančiajai daugumai visgi būtų siūlęs balsuoti už Norkienės kandidatūrą, o paklaustas, ar šiuo metu nevyksta nešvarūs žaidimai, pašnekovas tikino, kad šiuo metu matome tiesiog politinius procesus.

„Kiek teko klausytis Karbauskio ir jo šalininkų, nė vienas straipsnis nebuvo paminėtas, todėl aš negalėčiau kalbėti, kad kas nors žaidžia nešvariai. Vyksta politiniai procesai, jeigu būtų valdančioji dauguma prašiusi mano patarimo, kaip elgtis tokiu atveju, kai Karbauskis siūlo vieną iš prasčiausių netarpvalstiečių politikių Norkienę į Seimo pirmininko pavaduotojas, tai aš visgi valdančiajai daugumai būčiau siūlęs už ją balsuoti. Kodėl? Nes pagarba nugalėtam priešui, kaip ir nugalėtam politiniam oponentui, rodoma ne dėl to, kad oponentą reikia gerbti, bet pačiam save.

Rima Urbonaitė

Tas, kuris yra nugalėtojas, turi pakilti aukščiau. Buvo konservatoriams ir liberalams proga parodyti, kad jie nėra kerštingi, o keršyti yra už ką, nes Karbauskis kažkada lygiai taip pat pasielgė su Liberalų sąjūdžio kandidatu į pavaduotojus, paėmė ne liberalų siūlytą kandidatą. Bet įstaitymai ir Konstitucija nepažeisti, tik konservatoriai ir liberalai suteikė Karbauskiui ir opozicijai tris ar keturias dienas būti portalų viršūnėse ir televizijų pagrindinėse žiniose“, – sako R. Valatka.

Įvertino ministrų kandidatūras

Politologė Rima Urbonaitė laidoje įvertino siūlomas galimas ministrų pavardes. Paklausus, kurios iš jų nustebino labiausiai, pašnekovė tikino, kad daugelis pavardžių nenustebino, tačiau gana keistas pasirodė Gabrieliaus Landsbergio ėjimas.

„Turbūt labai nustebinusių pavardžių aš nepamačiau, nes dalis jų jau šmėžavo žiniasklaidoje anksčiau. Mes jau pamatėme ir paties Dulkio kandidatūrą, kuri jau vakar buvo atsidūrusi žiniasklaidos akiratyje. Bet kuriuo atveju, aš manau, dėl Gabrieliaus Landsbergio man buvo kilęs klausimas, nes vakar spėjau, kad vis tik, jeigu jis pretenduotų tapti užsienio reikalų ministru, tai klausimas, ar jis toliau pretenduos būti frakcijos lyderiu, ir apskritai dirbti intensyviai savo frakcijoje ir partijoje, nes užsienio reikalų ministro pozicija yra sunkiai su tuo suderinama, todėl prisipažinsiu, kad tai mane nustebino toks Gabrieliaus Landsbergio ėjimas. Manau, kad mes dar matysime jo pasekmes.

Ingrida Šimonytė, Gabrielius Landsbergis

Yra keli atvejai, kurie yra gana skirtingi, bet jie nėra tokie vienprasmiški. Galų gale, matysime, kad dėl kai kurių kandidatūrų ir prezidentas turės tarti savo žodį ir mano paminėtojo Dulkio kandidatūra. Jeigu G. Landsbergio kandidatūra yra kontroversiška dėl jo paties vaidmens, tai vargu ar prezidentas ją drįstų atmesti, bet dėl pono Dulkio prezidentas atsiduria keistoje situacijoje, nes bet kokį veiksmą padaręs, tiek patvirtinęs, tiek nepatvirtinęs kandidatūros, jis bus keistoje pozicijoje, kai bus reikalaujama paaiškinimo, nes jeigu tinka toks ministras, tai kodėl jo kandidatūra netiko į Valstybės kontrolės institucijos vadovus, o ministerija nėra mažiau svarbi, o ir atmetimas sulauktų daug klausimų“, – tikino politologė.

Pašnekovė taip pat pridūrė, kad prezidentui, ko gero, daug klausimų gali kilti ne tik dėl kandidato į sveikatos ministrus, bet taip pat ir dėl kandidatės į švietimo ir mokslo ministro postą.

Valatka: Landsbergio pasirinkimas yra keistas

Paklausus R. Valatkos, kokį vaizdą Seime matysime ateityje, apžvalgininkas tikino, kad kai kurios ministrų pavardės skamba keistai, bet didžioji dauguma sąraše esančių pavardžių, anot apžvalgininko, galėtų būti puiki komanda.

„Pirmiausia, kalbėti apie ateitį, reikia kviesti į laidą burtininką. Aš nesu burtininkas, nei pranašas. Galiu komentuoti tik tai, kas vyksta. (…) O jeigu nesutaps su prezidento siekiais, vizijomis ir jo pamėgimu smulkiai kerštauti visiems, kas ne su juo, tai vargas bus prezidentui. Galiu pasakyti, kad šie kandidatai, jeigu tokia bus Vyriausybė, tai apie ją galiu kalbėti panašiai, kaip ir kalba krepšinio komentatoriai, kad šita Vyriausybės sudėtis popieriuje atrodo fantastiškai, čia yra daug patyrusių politikų, kurie nėra susitepę, taip pat yra jaunų, perspektyvių žmonių.

Ypač puikus sprendimas yra teisingumo ministre pasirinkti tikrą Lietuvos lenkų atstovę, išsilavinusią Lietuvos jaunosios kartos patriotę Dobrovolską, antras fantastiškas pasirinkimas yra buvusio valstybės kontrolieriaus kandidatūra į Seimo sveikatos apsaugos ministro postą. (…) Čia reikia labai tolerantiško, labai ramaus žmogaus ir išmanančio finansus, vadybą, o Dulkys yra vienintelis, kuris sutvarkė valstybės instituciją, valstybės kontrolę, jis ne tik nedidino darbuotojų skaičiaus, jis mažno, ir kartu Valstybės kontrolės atliekami darbai vis labiau artėjo prie Europos. Pritariu Rimai Urbonaitei, kad Landsbergio pasirinkimas yra keistas, bet ne politine prasme, o dėl to, kas bus Seimo daugumai“, – kalbėjo R.Valatka.