Kaip svarbiausius pirmuosius darbus ji įvardija krizių valdymo sistemos stiprinimą ir efektyvinimą, ypač siekiant suvaldyti koronaviruso situaciją, tačiau sako, kad kokie jie bus, priklausys nuo informacijos, kurią gaus atėjusi į ministeriją.

„Čia, manau, kad turėtų būti dedamas pats didžiausias prioritetas dėl šitos (COVID-19 – BNS) situacijos sprendimų, kurie reikalingi operatyviai ir skubiai, nėra daug laiko, tad čia – svarbus akcentas. Bet kalbant apie apskritai apie sistemą, manyčiau, kad tikslinga būtų įsivertinti apskritai situaciją, matyti visą bendrą paveikslą. O jį geriausiai įmanoma pamatyti atlikus apskritai visos sistemos auditą. Ten gali paaiškėti daug dalykų – ir resursai, ir sistemos efektyvus veikimas“, – BNS sakė A. Bilotaitė.

„Svarstyčiau apie tokį dalyką, nes manau, kad yra geras dalykas įsivertinti esamą situaciją, resursus ir pamatyti galimybes“, – pridūrė ji.

Pasak jos, auditas „leistų padaryti tam tikras išvadas“, ar reikėtų imtis didesnių permainų sistemoje.

Jei taptų ministre, A. Bilotaitė taip pat žada daugiau svarbos teikti valstybės tarnybai, kuri, anot jos, per pastaruosius metus yra „nustekenta ir turėtų gauti deramą dėmesį“, taip pat teikti prioritetą socialinės, ekonominės ir kultūrinės atskirties mažinimui tarp regionų.

„Tai yra skaudi Lietuvos problema, mus kamuojanti jau daug metų, šiai temai turėtų būti dedamas didžiulis prioritetas šitai temai“, – sakė ji.

Teisės magistro laipsnį Mykolo Romerio universitete įgijusi A. Bilotaitė be pertraukos į Seimą buvo renkama nuo 2008-ųjų, daugiausiai čia dirbo Seimo Audito komitete ir Antikorupcijos komisijoje, yra dirbusi Valstybės valdymo ir savivaldybių, Aplinkos apsaugos komitetuose.

Politikė sako, kad vidaus reikalų sistema nėra svetima, nes yra buvusi konservatorių šešėlinės Vyriausybės regioninės plėtros ministre, vadovavo darbo grupei, kuri ruošė Valstybės tarnautojų elgesio kodeksą.

Šiuo metu ministerijai vadovaujanti Lietuvos lenkų rinkimų akcijos – krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) atstovė Rita Tamašunienė yra vienintelė moteris Ministrų kabinete. A. Bilotaitė sako nenorinti kritikuoti jos darbo išsamiai nesusipažinusi su situacija.

„Manau, kad reikėtų pradėti nuo darbų, o ne nuo kritikos ieškojimo. Svarbus momentas – žiūrėti į priekį. Aš ateinu ne vadovauti, o girdėti, tarnauti, tai – mano pagrindiniai prioritetai“, – sakė A. Bilotaitė.

A. Bilotaitės kandidatūrą į vidaus reikalų ministrės postą antradienį po susitikimo su prezidentu įvardijo kandidatė į premjeres Ingrida Šimonytė.

Pagal Konstituciją, prezidentas Seimo pritarimu skiria ministrą pirmininką, paveda jam sudaryti Vyriausybę ir tvirtina jos sudėtį.