Visos įvardintos kandidatūros:

Aplinkos ministras – Simonas Gentvilas (Liberalų sąjūdis);

Energetikos ministras – Dainius Kreivys (Tėvynės sąjunga);

Finansų ministrė – Gintarė Skaistė (Tėvynės sąjunga);

Krašto apsaugos ministras – Arvydas Anušauskas (Tėvynės sąjunga);

Kultūros ministras – Simonas Kairys (Liberalų sąjūdis);

Socialinės apsaugos ir darbo ministrė – Monika Navickienė (Tėvynės sąjunga);

Susisiekimo ministras – Kasparas Adomaitis (Laisvės partija);

Sveikatos apsaugos ministras – Arūnas Dulkys (Tėvynės sąjunga);

Švietimo, mokslo ir sporto ministrė – Jurgita Šiugždinienė (Tėvynės sajunga);

Teisingumo ministrė – Evelina Dobrovolska (Laisvės partija);

Ekonomikos ir inovacijų ministrė – Aušrinė Armonaitė (Laisvės partija);

Užsienio reikalų ministras – Gabrielius Landsbergis (Tėvynės sąjunga);

Vidaus reikalų ministrė – Agnė Bilotaitė (Tėvynės sąjunga).

Žemės ūkio ministraslieka neaišku, bus pateikta artimiausiu metu.

Kandidatūros su Nausėda dar nederintos

I. Šimonytė po susitikimo surengtoje spaudos konferencijoje sakė, kad pateikė prezidentui galimas pavardes.

„Ar tos pavardės bus teikiamos tikrai, sužinosime tik tada, kai bus prezidento pavedimas man suformuoti Vyriausybę“, – sakė I. Šimonytė.

„Tai nereiškia sutikimo iš prezidento pusės, galės prasidėti susitikimai, diskusijos, viskas, kas reikalinga“, – aiškino politikė.

I. Šimonytė sakė, kad girdėjo tam tikrų abejonių dėl S. Gentvilo kandidatūros į aplinkos ministrus.

„Yra normalu turėti įvairių abejonių, juolab, kad tikrai negyvenu vakuume, ir esu sulaukusi nemažai kreipimusi iš bendruomenių, susijusių su aplinkosauga – tiek tų, kurios palaiko S. Gentvilo kandidatūrą, tiek tų, kurios turi pastabų šitai kandidatūrai.

Ingrida Šimonytė

Manau, kad tai yra tolesnių diskusijų ir darbo planavimo, taip pat ir su šalies prezidentu diskusijos klausimas – kaip suplanuoti pirmus žingsnius, jeigu kandidatūra būtų patvirtinta, kad visos abejonės būtų išsklaidytos, ir ministras, pradėjęs dirbti, gautų pakankamą laiką įrodyti, kad jam labai rūpi aplinkosauga ir tos problemos, kurios rūpi visai Lietuvos visuomenei“, – kalbėjo I. Šimonytė.

Koalicijos kandidatė į premjeres I. Šimonytė paaiškino, kaip buvo pasirinkta A. Dulkio kandidatūra vadovauti Sveikatos apsaugos ministerijai.

„Dėl Sveikatos apsaugos ministerijos mano pasirinkimas yra susijęs su situacija, kuri yra šiuo metu, bet taip pat ir su sisteminėmis problemomis sveikatos apsaugoje. Aš manau, kad A. Dulkys yra sukaupęs gerą patirtį būdamas valstybės kontrolieriumi, gerą išmanymą apie sistemų problemas.

Dar kartą pabrėžiu, ne vieną kartą esu tą sakiusi, taip pat ir kažkada 2016 m., kai pati kandidatavau į tuo metu šešėlinius Tėvynės sąjungos sveikatos apsaugos ministrus, – kad, mano supratimu, sveikatos apsaugos ministrui nėra būtina mokėti skirti vaistus, operuoti ir diagnozuoti liga. Reikia labai gerai išmanyti sistemą, jos problemas, ir tuo sisteminiu požiūriu vadovaujantis pasiūlyti sprendimus, kurie leistų pagerinti paslaugų prieinamumą ir kokybę“, – kalbėjo I. Šimonytė.

Pasak kandidatės į premjeres, dėl jokios kandidatūros šiame etape su prezidentu nėra sutarta.

„Tai yra mano siūlymas. Tai, kad prezidentas neteikė pono Dulkio kandidatūros antrai kadencijai yra prezidento pasirinkimas. Manau, kad, ką ir pats prezidentas tuo metu minėjo, rotacija ir kaita institucijoms nėra blogas dalykas, ir, galiausiai, žmonės, kurie ateina kadencijai, jie ir ateina dirbti kadencijai. Ar bus pasiūlyti kitai kadencijai, ar ne, tai tikrai nėra kažkoks garantuotas dalykas.Aš tikrai nematau kažkokių nuostabių dalykų, kad vadovai keičiasi institucijose, kuriose jie skiriami tam tikrai kadencijai“, – kalbėjo I. Šimonytė.

Apie kandidatus Nausėda pasisakys po susitikimo

Kaip po susitikimo sakė prezidento G. Nausėdos patarėjas vidaus politikos klausimais Povilas Mačiulis, kad prezidentas rytoj Seimui teiks I. Šimonytei.

„Lietuvos gerovę lems ir aukšta politine kultūra, todėl prezidento nuomone, būtina kelti aukštus kultūros standartus sau, ir politiniams partneriams“, – sakė jis.

„Atsižvelgdamas į Seimo rinkimų rezultatus ir trijų politinių partijų susitarimą, prezidentas rytoj teiks Seimui I. Šimonytės kandidatūrą premjerės pareigoms eiti“, – sakė prezidento patarėjas P. Mačiulis.

Jis teigė, kad intensyvios konsultacijos tiek su I. Šimonytė, tiek ir su koalicijos partneriais vyko iki šiol.

„Šiandien I. Šimonytė prezidentui pristatė išsamų kandidatų į ministrus sąrašą“, – sakė jis.

P. Mačiulis teigė, kad apie konkrečias pavardes kol kas nekalbės, tai padarys I. Šimonytė.

„Prezidentas susitiks su kiekvienu iš pretedentų ir galės argumentuotai išsakyti poziciją ar tinka kandidatai“, – sakė jis.

Pagal Konstituciją, prezidentas Seimo pritarimu skiria ministrą pirmininką, paveda jam sudaryti Vyriausybę ir tvirtina jos sudėtį.

Numatoma, kad I. Šimonytės kandidatūra į premjeres bus teikiama ketvirtadienį Seimo posėdyje.

Laisvės partijos planai

Laisvės partija į ministrų kabinetą deleguoja savo atstovus teisingumo, ekonomikos ir inovacijų bei susisiekimo srityse.

„Tai trys žmonių pasitikėjimą jau gavę politikai – Evelina Dobrovolska, Kasparas Adomaitis ir aš. Kartu mes sieksime, kad Lietuvoje būtų gerbiamos žmogaus teisės, kuriama draugiška aplinka kuriantiems darbo vietas, investuojama į augimą, kuriamos žalios ir inovatyvios judėjimo alternatyvos, o duomenys būtų atviri“, – teigia Laisvės partijos lyderė Aušrinė Armonaitė.

A. Armonaitė sako, kad būti pretendente į ekonomikos ir inovacijų ministres yra didelė garbė.

„Tai galimybė ne tik tarnauti savo mylimai šaliai, bet ir galimybė įgyvendinti Laisvės partijos ambicingus tikslus Lietuvos ateičiai. Mes su komanda sieksime, kad kasdien nuo ryto iki vakaro mūsų ekonomiką kuriančius žmones valstybės institucijos konsultuotų, o ne baustų, pralaužtume ledus skaitmenizacijoje, pritrauktume investicijas kuriant gerai apmokamas darbo vietas, o Lietuvos verslas augtų ir rastų naujas galimybes visame pasaulyje – nuo Jungtinių Amerikos Valstijų iki Taivano“.

Kandidatė į teisingumo ministrus Evelina Dobrovolska siektų, kad teisė tarnautų žmogui, o ne žmogus teisei: „Su tokiu šūkiu kandidatavau į Seimą, kuris šiandien labai simboliškai apibrėžia mano viziją ir judėjimo kryptį. Turime užtikrinti, kad atsigręšime į žmogų – reguliavimas nėra savitikslis, jis turi atliepti visuomenės poreikius. Turime atsisakyti biurokratiško požiūrio į procesus, institucijos, visų pirma, turi konsultuoti ir padėti, nuteistųjų ne nubaudimas, bet elgesio korekcija turi būti tikslas, o teisės viršenybės principas ir jo taikymas turi tapti visą ko pagrindo. Turime užtikrinti, kad žmogaus teisių darbotvarkė bus grindžiama EŽTT, tarptautinių organizacijų pastabomis Lietuvai ir tos kelrodės yra paisoma“.

Kandidatas į susisiekimo ministrus Kasparas Adomaitis pažymi, kad transporto inovacijos ir ekologija yra neatsiejama Europos Žaliojo kurso dalis: „Žmonių judėjimas neturi būti priklausomas vien nuo automobilių – darnaus judumo planai turi užtikrinti patogius įvairius judėjimo būdus, technologinės inovacijos – efektyvų esamos infrastruktūros panaudojimą“.

Jei bus paskirtas K. Adomaitis sieks, kad įmonių valdymas, duomenų atvėrimo ir valdybų dėka, taptų orientuotas į konkrečius tikslus, o įmonių rezultatyvumas – pamatuojamas ir nuolat vertinamas.

Pagal Konstituciją, Vyriausybės sudėtis turi būti patvirtinta ne vėliau kaip per 15 dienų nuo Ministro Pirmininko paskyrimo.