Parlamentaras Bronislovas Matelis Seimo viešbutyje gyvens antrą kadenciją, bet namais šios vietos jis nelaiko.

„Labiau tai tokia vieta permiegoti“, – LNK žurnalistams sakė jis.

PO Seimo viešbučio langais – viena judriausių gatvė Lietuvoje – Geležinio vilko.

„Visi buto langai į gimnazijos stadioną, tai kažkokio ūžesio nesigirdi“, – pasakojo B. Matelis.

Vilniuje būsto neturintys Seimo nariai čia gali gyventi nemokamai, šiemet būsto paprašė 44 parlamentarai.

Didžioji dalis – 33 politikai, yra tiesiog perrinkti parlamentarai, todėl liks gyventi. Vienas tokių – Aurelijus Veryga.

„Reikia lovos, reikia virtuvės pasigaminti maistui ir vonios nusiprausti, tai viskas ten yra“, – LNK sakė A. Veryga.

Kitas valstietis Kęstutis Mažeika sako, kad Seimo nariai čia gyvena kaip studentai bendrabutyje.

„Daug metų gyvenau studentų bendrabutyje studijų laikais, tikrai man labai panašus vaizdas. Ir ta buitis labai atitinka tą studento bendrabučio apibrėžimą, nei viešbučio“, – sakė K. Mažeika.

Nemokamai apsigyventi Seimo viešbutyje paprašė ir 8 nauji šio Seimo nariai. Bet bent mėnesį buto jie čia negaus. Seimo Spaudos biuro vedėja Justė Radzevičiūtė–Laugalienė teigė, kad butuose būtina bent perdažyti sienas.

„Reikia bent perdažyti sienas, kažką pakeisti, tai bus atliekami nedideli remonto darbai“, – sakė Seimo Spaudos biuro atstovė.

O kol 8 Seimo nariai negavo vietos Seimo viešbutyje, jie apgyvendinti už kelių šimtų metrų esančiuose prašmatniuose apartamentuose – tikrame viešbutyje.

Seimo kanceliarija 8 politikams parūpino kambarius 4 žvaigždučių viešbutyje šalia Seimo, Vilniaus centre. Viešbutis priklauso vienam garsiausių pasaulinių tinklų. Kambariuose – naujas remontas, tyla, švara ir viskas, ko reikia.

Viena iš šiame viešbutyje apsigyvenusių parlamentarių – socialdemokratė Orinta Leiputė. Apie kambarį politikė nedaugiažodžiauja – jaučiasi kaip viešbutyje.

„Bet namie geriausia“, – LNK žinioms sakė ji.

O. Leiputė svarsto, kad panašiame būste nortų ir likti, nes nėra Seimo naujokė, yra gyvenusi Seimo viešbutyje. Ir puikiai žino, kas jos laukia po mėnesio, kai iš „Hilton“ viešbučio teks persikelti į Seimo viešbutį.

„Tada, kai gyvenau, tada buvo nekeisti langai. Manau, kad būtų gerai parodyti, kaip ten viskas atrodo“, – sakė O. Leiputė.

Anot Seimo kanceliarijos, viena parlamentaro nakvynė viešbutyje „Hilton“ kainuoja 20 eurų. Nakvyne naudojasi ne visi Seimo naujokai, štai buvęs Šiaulių vicemeras Domas Griškevičius nakvoti keliauja į Šiaulius.

Seimo viešbutis

„Šiai dienai patalpos, kaip minėjau, nėra suteiktos. Bet yra galimybė viename paskirtame viešbutyje esant reikalui pernakvoti. Kol kas neteko pasinaudoti, važinėju“, – sakė naujasis parlamentaras.

Valdantieji liberalai pasiūlė Seimo viešbučio atsisakyti – jį parduoti, o Seimo nariams leisti patiems susirasti, kokie jie nori būstą ir kompensuoti būsto išlaidas.

„Mano asmenine nuomone šis klausimas jau yra pribrendęs. Tai yra bendras koalicijas sprendimas“, – sakė Seimo vadovė Viktorija Čmilytė–Nielsen.

Anot liberalų, pardavus Seimo viešbutį biudžetas gautų keliolika milijonų eurų. Už šiuos pinigus būtų galima kompensuoti pačių politikų susirastą būstą.

Tačiau kadenciją baigiantis premjeras Saulius Skvernelis sako, kad visi skaičiavimai rodo, kad Seimo viešbučio atsisakymas biudžetui būtų nuostolingas.

„Jeigu bus reali kompensacija už gyvenimą, tada tai bus gerokai didesnės išlaidos negu šiandien to vadino Seimo viešbučio“, – aiškino jis.

Būsima premjerė Ingrida Šimonytė nesutinka – siūlo pasvarstyti Seimo viešbučio pardavimą. Anot Seimo kanceliarijos Seimo viešbutis per metus kainuoja 120 tūkst. eurų.

Tačiau I. Šimonytė primena, kad viešbutis yra nuolatos remontuojamas – štai ir dabar numatytas remontas už 200 tūkst. eurų

„Kai kur ten yra reikalingi, kiek žinau, kapitalinio pobūdžio tvarkymo darbai. Tai ta kaštų ir naudos analizė atrodo visiškai kitaip“, – sakė būsimoji premjerė.

Anot valdančiųjų bent per artimiausius metus Seimo viešbučio nebus atsisakyta, vyks skaičiavimai, kaip apgyvendinti Seimo narius yra pigiausia.