Vietoj didžiausios opozicinės frakcijos atstovo į Seimo vicepirmininkus pasiūlytas socialdemokratų atstovas Julius Sabatauskas.

„Panašų spektaklį mes jau matėme praėjusį penktadienį. <..> Ir šiandien, kai ji (V. Čmilytė – Nielsen) atėjo į mūsų frakciją ir mes paklausėme jos, ar mums yra prasmė kelti kitą kandidatą, ir ji pasakė, kad taip. Mes frakcijoje labai greitai apsisprendėme. Ir čia užtruko kelias minutes, mes sugrįžome, ir aš prieinu salėje prie jos, pasakau pavardę, ir mes matom, kad teikiamas visai ne mūsų pasiūlytas kandidatas. Seimo pirmininkė nežinojo mūsų kandidato pavardės, ir įrašyta kitas kandidatas. Tai kam čia reikėjo viso to spektaklio? Mus tiesiog laiko kvailiais“, - sakė R. Karbauskis.

Pasak R. Karbauskio, jei V. Čmilytė – Nielsen būtų pasakiusi, jog jau nuspręsta, ir ji pasirinkusi teikti būtent J. Sabatauską, valstiečiai tam greičiausiai nebūtų prieštaravę ir net nesiūlę savo kandidato pavardės.

„Aš nueinu, ji jau sėdėjo kėdėje, pasiūlau, pareinu iki savo kėdės, o ten jau kitas kandidatas įregistruotas“, - sakė R. Karbauskis.

Jis teigia, kad „valstiečiai“ artimiausiu metu kreipsis į teismą dėl išaiškinimo, ar Konstitucinio Teismo išaiškinimai dėl opozicijos atstovavimo Seimo valdyboje proporcingumo yra rekomendacinio, ar privalomojo pobūdžio.

Seimo valdybos, tiksliau – Seimo vicepirmininkų rinkimas, jau virsta farsu. Praėjusį penktadienį patvirtinti tik du iš šešių vicepirmininkų – konservatorius Jurgis Razma ir „darbietis“ Andrius Mazuronis. Pastarojo kandidatūra buvo staigmena ne tik opozicijai, bet ir, kaip pats teigė, pačiam kandidatui.

Antradienį Seimo pirmininkė V. Čmilytė – Nielsen teikė balsavimui „valstiečių“ kandidatę Aušrinę Norkienę, tačiau ji nesurinko pakankami balsų, kad būtų patvirtinta. Kitais vicepirmininkais patvirtinti valdantieji konservatoriai Paulius Saudargas, Radvilė Morkūnaitė – Mikulėnienė ir Laisvės partijos atstovas Vytautas Mitalas.

Po tokio balsavimo V. Čmilytė – Nielsen paskelbė posėdžio pertrauką ir išėjo tartis su opozicinėmis „valstiečių“ ir socialdemokratų frakcijomis dėl būsimų kandidatų teikimo.

Ir nors „valstiečiai“ nusileido ir pateikė vietoj A. Norkienės kito – J. Jaručio pavardę, pastaroji V. Čmilytei – Nielsen irgi netiko.

Seimo vicepirmininkų rinkimo procedūra sulaukė didelio atgarsio nuomonės formuotojų gretose.

Žinomas politikos apžvalgininkas Rimvydas Valatka savo feisbuko profilyje A. Norkienės nepatvirtinimą pavadino kvailu, vaikišku ir niekam nereikalingu akibrokštu.

„Seimo dauguma rinkimuose į Seimo vicepirmininkus pravertė Karbauskio žmogų Norkienę. Taip, Norkienė yra politinis nulis, bet toks pravertimas yra kvailas, vaikiškas, niekam nereikalingas akibrokštas, nors turbūt galima būtų pavadinti ir smulkiu kerštu už Karbauskio - Širinskienės ketverių metų terorą“, - rašo R. Valatka.

Pasak politikos apžvalgininko, iš tokio keršto nebus jokios naudos, o taip elgdamasi Seimo valdančioji koalicija negerbia pati savęs.

„Kokia iš to keršto nauda? Jokios. Jokio ženklo, kad į opoziciją bus žiūrima ne vilko akimis, ką ypač ryškiai matėme pastaruosius ketverius metus. Buvo viltis, kad konservatoriai ir liberalai parodys pagarbą nugalėtam priešui. Tos pagarbos reikia ne tik ir ne tiek priešui, o pačiai Seimo daugumai. Tai pagarba sau. Ženklas visuomenei, kad politika gali būti kitokia, nenuožmi bent tais atvejais, kai nuožmumas nieko realiai nekeičia“, - teigia R. Valatka.

Per slaptą balsavimą antradienio vakarą į Seimo vicepirmininkus buvo patvirtintas socialdemokratas Julius Sabatauskas. Už jo kandidatūrą buvo 77 Seimo nariai, 31 – prieš, susilaikė 11. Du biuleteniai rasti negaliojantys.