„Čia yra ta naujoji „politinė kultūra“. Istorijoje tokių įvykių nėra buvę. 2016 m. mes balsavome už Ireną Degutienę. Net minties kitokios nebuvo. (…) Tai yra spjūvis ne į Lietuvos valstiečių žaliųjų sąjungą, o į daugiau kaip du šimtus tūkstančių žmonių, kurie balsavo už LVŽS“, - sakė R. Karbauskis.

LVŽS pirmininkas patikino, kad jų partija naujo kandidato neteiks, nes tai esą nieko nepakeistų.

„Šiandien ryte A. Norkienė buvo pas Seimo pirmininkę ir paklausė, ar kas nors pasikeistų, jeigu pakeistume kandidatą. Jokio atsakymo negavome. Akivaizdu, kad sprendimas buvo iš viso mūsų neprileisti iki Seimo vadovybės. (…)

Seimo pirmininko pavaduotojo pareigos yra minimalios, tai yra elementari pagarba rinkėjams, kurie atidavė daug balsų už vieną arba kitą partiją. Jie jų negerbia. Mums jie paprasčiausiai kerštauja“, - svarstė R. Karbauskis.

LVŽS pirmininkas pastebėjo, kad, jei nebūtų pasiūlę A. Norkienės kandidatūros, Seimo pirmininkė būtų rizikavusi, kad bus kreiptasi į Konstitucinį Teismą.

„Dabar tos galimybės yra išvengta. (…) Esu įsitikinęs, kad kitas spjūvis įvyks tada, kai bus tvirtinami komitetų ir komisijų pavaduotojai. Žinome, kad jie pradės tvirtinti bet ką, kad tik valstiečiai neturėtų tų pozicijų.

Galiu tik pasakyti vieną patarlę, ir norėčiau, kad jie ją atsimintų: „nespjaudykite į šulinį, iš kurio gali tekti gerti“. Jiems reikia suprasti, kad, jeigu jie patys sulaužo politinės kultūros standartą, tai kada nors ateis toks laikas, kai ir jų atžvilgiu kas nors taip pasielgs“, - kalbėjo R. Karbauskis.

Norkienės nepatvirtino

Delfi primena, kad po slapto balsavimo paaiškėjo, kad Seimas patvirtino tik 3 Seimo pirmininkės pavaduotojus. Reikalingų balsų nesurinko tik valstiečių atstovė A. Norkienė. Už ją balsavo 57 Seimo nariai, prieš – 47, susilaikė 29.

Už R. Morkūnaitę–Mikulėnienę balsavo 97 parlamentarai, prieš – 26, susilaikė 9.

Už P. Saudargą 117, prieš 11, susilaikė 9.

Už V. Mitalą balsavo 78, prieš 43, susilaikė 11.

Penktadienį Seimas naujosios parlamento vadovės V. Čmilytės–Nielsen pavaduotojais slaptu balsavimu jau patvirtinimo konservatorių Jurgį Razmą, jis patvirtintas ir pirmuoju Seimo vicepirmininku, ir Darbo partijos atstovą Andrių Mazuronį.